Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2020 21:55 - Събужда ли се Темида срещу родния неонацизъм.Ако в Европа са безкомромисни срещу расовата омраза и национализма, у нас правосъдието нехае за тях
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 108 Коментари: 2 Гласове:
0Дума, 21 Октомври 2020 автор:Юри Михалков

Докато се тюхкаме дали да осъдим крайнодесни или пронацистки политици, в Европа го правят без колебания. Словакия осъди на 4 години затвор Мариан Котлеба, лидер на парламентарната Народна партия "Нашата Словакия", която бе четвърта на изборите през февруари с 8-процентна подкрепа, има 17 мандата в 150-местния парламент и двама евродепутати. И макар че нейни членове използват нацистки поздрави, Котлеба е осъден за привидно по-безобидно деяние.

През 2017 г. Мариан Котлеба връчи на три бедни семейства чекове за по 1488 евро

Точно това число е причина за присъдата. То има символично значение за неонацистите и защитниците на върховенството на бялата раса. Котлеба е използвал нацистки и расистки символ с чековете. В "Гугъл" може да се прочете, че числото 1488 е символично за привържениците на идеята за превъзходство на бялата раса. То препраща към расистки лозунг от 14 думи и нацисткия поздрав "Хайл Хитлер". Девизът от 14 думи на английски гласи: "We must secure the existence of our people and a future for white children" ("Ние трябва да осигурим съществуването на нашия народ и бъдеще за белите деца"). За негов автор се смята американският расист Дейвид Лейн (1938-2007), членувал в организацията, която си поставяла за цел "да избави своите хора от евреите и да се бори до пълна победа на арийската раса". Според познавачите лозунгът е вдъхновен от изявление с 88 думи (на английски) от том 1, глава 8 от "Моята борба" на Адолф Хитлер. В превод на български думите гласят: "Това, за което трябва да се борим, е да защитим съществуването и възпроизводството на нашата раса и нашия народ, отглеждането на нашите деца и чистотата на нашата кръв, свободата и независимостта на отечеството, така че нашите хора да могат да узреят за изпълнението на мисия, възложена от създателя на Вселената. Всяка мисъл и всяка идея, всяка доктрина и всички знания трябва да служат на тази цел. И всичко трябва да бъде изследвано от тази гледна точка и използвано или отхвърлено според неговата полезност."

Белите расисти комбинирали 14 с 88, за да се получи четирицифреното число 1488, или сумата, която Котлеба е раздал на трите бедни семейства. 

Отделно осмата буква от немската азбука е Н, така числото 88 означава "HH", а това е съкращение за Heil Hitler! ("Приветствам те, Хитлер!") Извършвайки привидно социален жест, Котлеба всъщност го прави с хитлеристки поздрав. Очевидно прокуратурата и съдът са разгадали "цифровата мимикрия" на расизма и неонацизма, а това говори за професионализма и бдителността на словашкото правосъдие.   

В Гърция лидерът и петима бивши депутати на неонацистката партия "Златна зора" бяха осъдени на 13 години затвор за създаване на престъпна организация, която е в основата на редица

нападения срещу имигранти, политици и леви активисти

Доживотна присъда получи нейният активист Йоргос Рупакиас - убиецът през 2013 г. на антифашиста Павлос Фисас, музикант. В гръцкия закон наказанията за ръководене и участие в престъпна организация варират от 5 до 15 години. През 2013 г. лидерът на партията Никос Михалолиакос и други депутати и активисти на партията бяха арестувани по обвинения в образуване на престъпна организация, извършване на убийства и изнудвания, както и репресии над имигранти. Активисти на партията продължават да са в затвора в очакване на съдебен процес.

"Златна зора" е създадена през 1980 г. от вече осъждания неонацист Николаос Михалолиакос по поръчение на Георгиос Пападопулос - един от главатарите на военната хунта от 1967-1974 г. (умрял през 1999 г.) На съда не му мигна окото, че дава тежки присъди на лидера и негови сподвижници от партия с 18 депутати в 300-членния парламент.

У нас съдебни дела и присъди срещу парламентарни сили заради неофашизъм, неонацизъм, расова и друга омраза не се налагат, защото в Народното събрание няма такива партии и коалиции, макар че някои са склонни да заподозрат ВМРО в "топла връзка" с формации, изповядващи такива идеи.

Но на извънпарламентарната сцена картината е друга. Има няколко легитимни и нелегитимни формации, които се имат за "патриотични", но всъщност не са демократични и сеят споменатите отрови в обществения живот. Това са "Национална съпротива", "Кръв и чест" и най-вече легитимният "Български национален съюз - Еделвайс" (БНС), организатор на

прословутия Луковмарш

и на международни неонацистки, крайнодесни и расистки прояви у нас. Те натрапват "патриотизъм", който се превръща във враг на основни общочовешки ценности, които не са непременно опасен глобализъм. Обяснението защо правосъдието не се занимава с тях вероятно се дължи както на кризата в него, така и на измамното успокоение, че нерегистрираните организации са незначителни и без влияние.

Не така обаче стоят нещата с регистрираната неправителствена организация БНС, създадена през 2001 г. През февруари т.г. Софийската градска прокуратура внесе иск за отнемане на регистрацията на БНС, защото сдружението носи белезите на паравоенна неонацистка структура, която насърчава към насилие и омраза, основани на расова, етническа, религиозна, полова принадлежност и антисемитизъм. В началото на месеца започна съдебният процес срещу БНС. Въпросът е защо чак сега правосъдието се залови с него.

Вече 19 години сдружението е давало не един и два повода да бъде обявено за незаконно. Най-солидният аргумент за това са шествията му в София в чест на ген. Христо Луков. Да, тази година шествието бе забранено, но в минали години то се провеждаше, макар неразрешено от столичното кметство. Въпреки заслугите му към националната кауза през Първата световна война, този генерал впоследствие е поддържал близки връзки с нацисткия режим на Третия райх, дори от по-млади години е изразявал симпатии към националсоциализма и италианския фашизъм, от които взаимства идеи, терминологии, символи и лозунги. Той ръководи и силно повлияния от идеите на националсоциализма Съюз на българските национални легиони (СБНЛ), определян от историците като най-мощното фашистко движение в българската история. Дори само фактът, че БНС отдава почит на такава личност, която е и негов патрон, не беше ли достатъчна причина още преди години правораздаването ни да покаже червен картон на тази формация?   

БНС използва символи и практики, свързани с нацизма - факлите при Луковмарш, има военизирана структура, част от активистите и симпатизантите

използват военни униформи

без право на това. Това не е маскировката с нацисткия символ 1488, а направо очевадни пронацистки доказателства, но досега правосъдието ни здравата ги е проспивало.  

През 2009 г. активистът на БНС Асен Кръстев и негов съмишленик окачват нацисткото знаме на 60-метров комин на пазарджишка фабрика в навечерието на рождения ден на Хитлер (20 април). А на следващата година той е избран за съпредседател на БНС (с още двама души). Да, през 2011 г. той бе осъден заради окачването на флага, но на една година пробация (плюс глоба). Словакия осъди на 4 години затвор лидер на парламентарна партия заради използването на нацистки символ, който при това е известен на малцина, а у нас заради очебийно нацистко деяние дават присъда, която звучи като смъмряне за момчешка палавост.

В този случай правосъдието ни сякаш се поразсъни, но впоследствие пак изпадна в дрямка и до тази година проспиваше многократните призиви за забрана на марша от Българския хелзинкски комитет, Младежкото обединение на БСП, международни организации като Световния еврейски конгрес, Европейската мрежа срещу расизма и др. Проспиваше и основателните поводи да отнеме регистрацията на БНС. 

През 2019 г. БНС сам си просеше червения картон. Официалният му лидер Звездомир Андронов заяви по bTV, че в "дома България" циганите, турците, евреите, арменците и т.н. са "гости", а етническите българи - "господари". През април 2019 г., навръх годишнината от рождението на Хитлер, БНС бе домакин на дяснорадикални организации от Франция, Германия, Унгария, Чехия и Полша, които учредиха в София "Крепост Европа". Твърди се, че сред мишените на този крайнодесен съюз са марксизмът, левите партии и организации.

В края на ноември е второто дело срещу БНС. То вероятно няма да е последното. Дали правосъдието ни най-сетне ще се събуди? Надеждата е слаба, като се има предвид, че у нас не друг, а парламентът оневини виновните за фашизма в България, осъдени от Народния съд. А на стената при НДК има и имена на фашистки главорези, пред които властта носи цветя. Крушката си има опашка...

 
Гласувай:
1
11. apostapostoloff - Неонацизъм в България няма
21.10.2020 08:39
но има неокомунизъм. Но и той ще претърпи провал на изборите.

Долу БСП! Смърт на социализма, свобода на народа!
цитирай
2. 1997 - Мнението ми по отношение толерирането на нацизма
21.10.2020 14:01
apostapostoloff написа:
Неонацизъм в България няма, но има неокомунизъм. Но и той ще претърпи провал на изборите.

Долу БСП! Смърт на социализма, свобода на народа!


Десните партии и политици винаги са насърчавали нацистките и крайно десни сили за битка срещу комунизма. В това се състои и Странната война с Хитлер- да му се даде възможност за подготовка по плана Барбароса. Доколкото у нас комунистическите партии са незначителни, атаката е срещу БСП. В коментара на apostapostoloff четем как той защитава нацизма и желае смъртта на БСП и социализма. Това е познат коловоз, а пътят води към антихуманна политика за която няма оправдание.
Прочее, "особеностите" на apostapostoloff не са оправдание за човеконенавистните му приказки. Хитлер също бе поддържан с гласовете на затъпели от бира бюргери.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 2006595
Постинги: 3360
Коментари: 2183
Гласове: 989
Календар
«  Март, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031