Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2017 20:24 - Експерименталният капитализъм. Анализ на едно заболяване. Всяко заболяване има своята история, причини, симптоми и лечение.
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 398 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дума 24. Април 2017 , брой: 78 
История Заболяването на българската държава започва от около 1985 г., когато се установи, че тя е влязла в смъртната спирала на самоунищожението. То се проявяваше с това, че всеки 1 лев, вложен в производството, носеше вместо приход - загуба за държавния бюджет от 1,20 лева, като този процес се задълбочаваше с всяка година и с всеки планиран ръст на продукцията в отделните отрасли. Едни от основните причини за това бяха
- Силен акцент върху екстензивното развитие, изразяващо се в:
+Бързо увеличаване на основните фондове, при което е трудно да се оптимизират технологичните потоци (респ. увеличаване на разходите) поради наличие на оборудване от 4 поколения.
+Качеството отстъпваше за сметка на количеството, което е обусловено от гарантирана реализация на продукцията на пазара в страните от СИВ (Съвета за икономическа взаимопомощ). Естествено, този подход оказа влияние и върху износа в страните извън СИВ, което наложи на място да се извършва предпродажен сервиз - източник на допълнителни разходи за държавата.
+ Развитие на широк спектър от отрасли - от микроелектроника до тежко машиностроене и тежка химия. Това изисква голям и надежден тил за осигуряване на суровини, химикали, окомплектовка и т.н. При наличието на ограничен достъп за страните от СИВ до съвременно оборудване и материали (вследствие въведения от САЩ механизъм "ембарго") това води до допълнителни разходи за бюджета, нерегулярни доставки, неустойчивост в производството.
Главозамайването у ръководството на държавата и вяра в неограничените възможности на българската икономика доведоха някои ефективни постижения в областта на:
- микроелектрониката и особено в програмното осигуряване (софтуер), изчислителната техника (компютри, запаметяващи устройства);
- технологията на металите (леене с противоналягане, високоазотни сплави) и в областта на керамиката и кристалите;
- лазерна техника за промишлено, комуникационно и медицинско приложение и т.н.

Симптоми

Държавни кредити за инвестиции във второешелонни производства за преодоляване на "ембаргото". Глухота за индикациите от експерти за влошаване на ефективността на производството и все по-задълбочаващи се диспропорции в технологичните вериги. Кредитите още повече дебалансираха и влошиха икономическото развитие и се очакваше икономическия колапс.

Лечение

Опит за рестартиране на системата през ноември 1989 г. в ново направление - експериментален капитализъм. Психологическото въздействие върху системата чрез надежди за розово бъдеще даде възможност за проявява/развитие на опасни вируси като алчност, злоба, корупция, предателство.

Рецидив

Тези вируси преоформиха ценностната система на обществото, като избуя единствено вирусът на властта, освободен вече от конституция, идеология. Той бе захранван от опасните му събратя, изброени по-горе. Вирусът мутираше в различни партии и коалиции и със задушаващата си демагогия за здраво тяло и дух, устойчиво лишаваше обществото от възможността за оценка на ефекта от неговите проявления при преструктуриране на системата.

Симптоми

Апатия, отпадналост и безнадеждност в амбициите на обществото да се бори за справедлив, достоен и щастлив живот.
Шум в ушите и смущения в зрителната концетрация на правителството за увеличаващата се бедност, демографска катастрофа, икономическа зависимост и загасващия пламък за национално самосъзнание, за принадлежност към нация, дала култура и знания на целия свят.

Причини

Вирусът на властта действа все по-болезнено в проявлението му като жажда за власт, власт на всяка цена, за да си осигури хранителна среда за опасните вируси, чрез които по-лесно се манипулира обществото и да се развиват метастази във всички сфери на живота. В резултат - държавата се превръща в територия за чужди интереси и чужди ценности, обезличава се българското, изчезва жертвоготовността за спасение и просперитет.

Епикриза

Тя личи от програмата за съвместно управление на последната коалиция ГЕРБ-ОП, а именно:
- Бедността ще продължи да ражда бедност, а бедността води до безграмотност, неспособност за оценка на ситуации и лесна манипулация;
- Ще се задълбочава демографската криза и кого ще учат учителите с "високите" заплати след 10-20 години - българчета или деца от други етноси;
- Няма дефинирани национални приоритети в икономическото развитие, а отделните направления се обвързват с тях;
- Няма критерии, по които ще се оценява текущо изпълнението на набелязаните действия и изразходвания финансов ресурс;
- Няма обвързаност между отделните направления - всяко е дефинирано само за себе си, без да се търси по-широк ефект от реализирането на отделни мерки например между:
регионално развитие и транспортна инфраструктура;
икономика и демографска криза/намаляване на вътрешна миграция и емиграция;
икономика и регионално развитие, концесиите, публично-частното партньорство като механизъм за привличане на инвестиции и приходи за държавата и т.н.
- Няма индикации за държавни инвестиции за изграждане на конкурентни национални производствени мощности, а продължава да се прилага механизмът на сутеньорството в икономическите отношения;
- Няма ги цели като благополучие, просперитет, удовлетворение, което показва, че ще продължи сивото всекидневие и безперспективното съществуване. А посланието от програмата е всеки посвоему да търси тяхното проявление. Ако може, ако знае как и ако желае. Властта обаче ще работи за себе си.

Заключение

Нищо ново от 1985 г. досега. Вирусът на властта здраво се е вкоренил в ценността система, мутира във всяка формация, която жадува той да я завладее. Проявява се в розови обещания, с които е препълнена програмата на коалицията ГЕРБ-ОП - без конкретика (с изключение на някои заплати и някои пенсии), без доказуема финансова обвързаност и приоритети. Което означава, че властта винаги ще доказва по метода на Пилат Понтийски, че се грижи за обществото.

Надежда за излекуване

Дано Христовите мъки отворят очите и ушите на властта, да избистрят съзнанието на обществото, да вдъхнат надежда с анатема срещу опасните вируси на експерименталния капитализъм и главозамайването, да възродят Христовата ценностна система и да възкръсне българският дух във възкръснало тяло на милото ни отечество. Амин.

 Гласувай:
2
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 1980237
Постинги: 3360
Коментари: 2183
Гласове: 987
Календар
«  Януари, 2021  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031