Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2016 20:16 - По пътя към диктатурата. Правителството на ГЕРБ обслужва тесни икономически интереси и създава условия за мащабна корупция
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 468 Коментари: 0 Гласове:
1По пътя към диктатурата. Правителството на ГЕРБ обслужва тесни икономически интереси и създава условия за мащабна корупция
Дума 1. Юни 2016 , брой: 121
Чавдар СТОИМЕНОВ*
 Само за мандат и половина от управлението на ГЕРБ пред българското общество възникна дилема - дали демокрацията е управление, продиктувано от интересите на народа, или е управление, продиктувано от интересите на клика от мнозинството в парламента. Преживяното през последните години показва, че България върви по пътя към диктатурата. Обслужват се тесни икономически интереси, създадени са условия за мащабна корупция. Няма концепция и конкретни виждания за запазване и развитие на българското производство, липсват обещаните потоци от инвестиционни капитали. Предприемат се мерки, ограничаващи развитието на дребния и средния бизнес. България е задният двор на Европа.
 За структурна реформа изобщо не може да се говори. На този фон не е странно, че промишлеността е в тежко състояние. През 2015 г. предприятията са свили износа си с 23 на сто в сравнение със септември предишната година. Малкото останали държавни предприятия в момента работят с 58% от мощностите си, а частните - с 62%. Непрекъснато спада производителността на труда.
 През 2016 г. безработицата се очаква да достигне над 12% от активното население. Скритата безработица също започва да придобива застрашителни размери. Хиляди хора работят срещу минимално и нередовно заплащане и по същество са на улицата.
 Въпреки постоянното облъчване на населението с оптимистични внушения за икономически успехи и растеж, ясно се очертава неспособността на управляващите да се справят с икономическите проблеми. Това засяга мнозинството от населението, което плаща непосилно висока социална цена. Расте данъчното бреме и хаосът в здравеопазването и образованието.
 Проучванията на общественото мнение показват, че около 2/3 от хората смятат, че покупателната сила на населението намалява. Половината от хората преценяват, че живеят бедно или дори много бедно, 64% купуват само най-необходимото, 30% се лишават дори и от него.
 Неуспехите в социално-икономическата сфера се компенсират със засилваща се агресивност, арогантност в поведението и авторитаризъм в управлението на ГЕРБ. Авторитарната тенденция се изразява в изземването от страна на изпълнителната власт на функции, присъщи на другите власти, и поставянето им под контрол. Законодателната власт действа под диктата на изпълнителната. Ограничава се местното самоуправление. Под диктат работи и четвъртата власт - медиите.
 Шумно обявената война срещу престъпността и корупцията на всички държавни равнища остана добро пожелание, пропаганден мит. Некомпетентен и непоследователен е подходът на управляващите при определянето и неутрализирането на основните криминогенни фактори. В страната продължава създаването на условия за безконтролна корупция. Всяка сделка, лиценз или разрешително имат своята пазарна цена.
 Подведено от "тактическата" цел на премиера Бойко Борисов да бъде победен страхът от престъпниците, МВР се отдаде на ненужни пропагандни ефекти с обидно нисък коефициент на полезно действие. В същото време се увеличава традиционната престъпност. Нарастват и тежките престъпления - убийства и грабежи.
 Властта последователно избягва публичните дебати по ключови за националната сигурност въпроси не само в обществото, но и в рамките на парламентарно представените политически сили. Правителството на ГЕРБ и сие подмени дългогодишните усилия на България да бъде център на сигурността, сътрудничеството и мира на Балканите и в Европа с "панацеята" НАТО. Стремежът на ГЕРБ да се хареса на упражнявания от САЩ световен диктат измести фокуса на европейската интеграция.
 Правителството предприема целенасочена и масирана офанзива срещу местното самоуправление и органите на местната власт. Силно рестриктивният бюджет на общините доведе до колапс на общинското здравеопазване, до рухване на общинската образователна система, до поскъпване на транспорта, до нарушения в обществения ред и сигурността на населението. Областните управители имат политически цели за утвърждаване на ГЕРБ във властта.
 БСП и всички социално мислещи българи са призвани и отговорни да се противопоставят на антинародното и вредно управление на ГЕРБ. Както и на опитите за превръщане на парламента в място за силово налагане на авторитарно взети от Бойко Борисов решения. На грубото вмешателство на изпълнителната власт в регламентираните от Конституцията други независими власти.
 С подобно ръководене на държавата се цели постигането на авторитарна диктатура. В българската история при подобна обществено-политическа ситуация се е стигнало до диктатурите на Стефан Стамболов (1887-1894), Кимон Георгиев (1934) и на монархо-фашизма при цар Борис III (1923-1944).
 
*Авторът е член на Изпълкома на Международната федерация на антифашистката съпротива (FIR)Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 1917251
Постинги: 3322
Коментари: 2142
Гласове: 977
Календар
«  Ноември, 2020  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30