Постинг
31.08.2015 18:56 -
Тези, които правят вино и гроздова да имат предвид
Чужденци изкупуват гроздето ни, винарите - без суровина. Емисари от Париж и Рим, доволни от българското вино, предлагат на родни лозари по-висока цена
Дума 1. Септември 2015 , брой: 201
България е изправена пред заплахата да остане без грозде тази есен. Причината е, че френски и италиански търговци масово изкупуват тазгодишната реколта още на зелено.
Страхотният бум в търсенето на родна продукция идва след участието на наши винари в дегустация в централата на Световната винарска организация в Париж, където френски винопроизводители неофициално признават, че българските вина са най-добрите в света, информира Всекиден.бг.
Затова сега емисари на Париж и Рим обикалят страната и предлагат средно по 50 евроцента, около 90 ст., за килограм от винените сортове. Много от лозарите се съгласяват да им продадат гроздето, тъй като цените, на които се очаква да започне изкупуването у нас, са 45-55 стотинки, които в някои райони на страната не покриват разходите за отглеждане на гроздето. Преди седмица в Странджа дори бяха обявени 30-40 стотинки за кило, което накара много лозари да протестират.
Ако договарянето с чуждите търговци продължи със същите темпове, както досега, е много вероятно винопроизводителите в България да останат без достатъчно суровина. Проблемът се засилва и от това, че през 2014 г. винзаводите не са изкупували грозде и сега складовете им са празни. Тази година реколтата от грозде в България е много добра за разлика от миналата, когато бе отбелязано 30-годишно дъно в добива на винената суровина. Лозарите очакват изключително добра продукция като качество.
Директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев каза, че в Париж един от собствениците на световноизвестна марка вино му казал: "Българските вина са много по-хубави от френските, но ние никога няма да го признаем официално". "На последния световен дегустационен "Вино мондиал", който бе в Италия, 17 български предприятия взеха медали. Това е абсолютно сляпа дегустация - нито дегустаторът знае откъде е продуктът, нито кой е производителят, и го оценява. През 2014 г. българските вина получиха 150 златни отличия", доволен е Коев.
Според него в продажбата на грозде в България вече няма мутренски структури, които да плашат лозарите, които искат да им вземат продукцията на безценица. „Тези прекупвачи в голямата си част, над 90-95%, вече са само исторически факт", твърди шефът на Изпълнителната агенция по лозата и виното.
Дума 1. Септември 2015 , брой: 201
България е изправена пред заплахата да остане без грозде тази есен. Причината е, че френски и италиански търговци масово изкупуват тазгодишната реколта още на зелено.
Страхотният бум в търсенето на родна продукция идва след участието на наши винари в дегустация в централата на Световната винарска организация в Париж, където френски винопроизводители неофициално признават, че българските вина са най-добрите в света, информира Всекиден.бг.
Затова сега емисари на Париж и Рим обикалят страната и предлагат средно по 50 евроцента, около 90 ст., за килограм от винените сортове. Много от лозарите се съгласяват да им продадат гроздето, тъй като цените, на които се очаква да започне изкупуването у нас, са 45-55 стотинки, които в някои райони на страната не покриват разходите за отглеждане на гроздето. Преди седмица в Странджа дори бяха обявени 30-40 стотинки за кило, което накара много лозари да протестират.
Ако договарянето с чуждите търговци продължи със същите темпове, както досега, е много вероятно винопроизводителите в България да останат без достатъчно суровина. Проблемът се засилва и от това, че през 2014 г. винзаводите не са изкупували грозде и сега складовете им са празни. Тази година реколтата от грозде в България е много добра за разлика от миналата, когато бе отбелязано 30-годишно дъно в добива на винената суровина. Лозарите очакват изключително добра продукция като качество.
Директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев каза, че в Париж един от собствениците на световноизвестна марка вино му казал: "Българските вина са много по-хубави от френските, но ние никога няма да го признаем официално". "На последния световен дегустационен "Вино мондиал", който бе в Италия, 17 български предприятия взеха медали. Това е абсолютно сляпа дегустация - нито дегустаторът знае откъде е продуктът, нито кой е производителят, и го оценява. През 2014 г. българските вина получиха 150 златни отличия", доволен е Коев.
Според него в продажбата на грозде в България вече няма мутренски структури, които да плашат лозарите, които искат да им вземат продукцията на безценица. „Тези прекупвачи в голямата си част, над 90-95%, вече са само исторически факт", твърди шефът на Изпълнителната агенция по лозата и виното.
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари