Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2017 22:21 - Пионер на полимерната химия.Навършиха се 100 години от рождението на член-кор. проф. Владимир Кабаиванов
Автор: 1997 Категория: Технологии   
Прочетен: 266 Коментари: 0 Гласове:
1Дума 5. Юли 2017 , брой: 129 Кирил Момчилов
Владимир Стефанов Кабаиванов е роден на 27 май 1917 г. в Самоводене. Останал от малък сирак, но завършил с отличие гимназията във Велико Търново и отишъл да следва "химическо инженерство" в Политехниката на град Бърно. За антифашистки прояви през 1939 г. бил прогонен от Словакия и се завърнал в България. Висшето си образование по химия завършва в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1941 г. Настъплението на фашизма в Европа го прави активен участник в народноосвободителната борба на страната.
От 1 октомври 1945 г. е избран за асистент по индустриална химия в Държавната политехника в София, осем години по-късно - за доцент. Специализира в Ленинградския технологичен институт (1946-1947), в ГФР и Франция. От 1948 г. започва да чете първия лекционен курс по високомолекулни съединения.
Пръв професор (1960) по химия на полимерите и технология на пластмасите, Владимир Кабаиванов основа и ръководи осемнадесет години катедрата "Технология на пластмасите" (1962-1980) във Висшия химико-технологичен институт в София. През 1970 г. защитава докторска дисертация в Института по нефтохимичен синтез към АН на Съветския съюз, а през 1974 г. е избран за член-кореспондент на БАН по химия и технология на пластмасите.
Професор Кабаиванов бе

не само ярка личност в науката

но и талантлив организатор на науката и техниката. Един от основателите на НТС през 1949 г., четири години в ръководството, активен член на Съюза на химиците в България. Под негово ръководство над 30 млади учени са защитили кандидатски дисертации. Днес няма спор, че полимерите намират широко приложение в промишлеността, в бита, в живота на човека. За пионерната роля на българските учени показателно е изказването на един от най-големите световни специалисти в това направление Василий Вл. Коршак (1909-1988): "Професор Владимир Кабаиванов е безспорният лидер, той ръководи създаването на цианакрилатните лепила, намиращи широко приложение в медицината и техниката."
Научните изследвания и научните резултати на проф. Кабаиванов са широко известни в света. Монографичните му трудове са издадени на английски (1970), на немски (1971) и на руски език (1974). Той е автор/съавтор на повече от 80 изобретения, между които цианакрилатните лепила. За "почетния изобретател" заслужава и днес да се пише и да се знае, защото в средата на осемдесетте години малко страни в света произвеждаха тези лепила; цената им на международния пазар бе много висока - 200 долара за килограм техническо лепило и от 5 до 8 хиляди долара за килограм медицинско лепило!
Цианакрилатните -

"секундни" лепила

бяха създадени от професор Кабаиванов и бивши негови студенти - проф. Петър Христов Новаков и доцент Христо Константинов. В практиката са известни под наименованието "Каноконлит" - КАбаиванов-НОваков-КОНстантинов...ЛИТ" Техните главни предимства са универсалната адхезия, високата скорост на залепване, голямата якост на лепилната връзка, опростената технология и др. За пръв път бяха синтезирани през 1969 г., а от 1975 г. започна производството им по оригинална българска технология, създадена в Научно-производствения център по специални полимери към ДКНТП - Държавен комитет за наука и технически прогрес. По-възрастните си спомнят, че имаше такъв комитет, спомнят си и за генералния директор на Центъра - професор Владимир Кабаиванов, който го ръководи цели 20 години. Не е за вярване, но съставът на Центъра достигна 134 души - 100 в квартал "Дървеница" и 34 в Пловдив! В резултат на разработваната съвременна тематика в областта на медицинските и техническите полимери, а така също и на водоразтворимите - ценни за селското стопанство, се създадоха добри връзки с научни центрове и известни учени от Европа. Десет бяха симпозиумите "Полимери" в България и чужбина с активното участие на проф. Кабаиванов...
"Секундните" лепила на Центъра са известни в следните разновидности:
"Каноконлит Б" - медицинско тъканно лепило, използвано успешно при зашиване на различни живи тъкани на далак, черен дроб, бъбреци, които иначе при шиенето се разкъсват. Десетки хиляди операции, извършени с "Каноконлит Б" потвърждават много добрата биологична поносимост на българското лепило, неговия кръвоспиращ и бактериостатичен ефект.
"Каноконлит Е и Т" - технически лепила, намиращи голямо приложение в електрониката, електротехниката, приборостроенето, фината механика и оптиката, космическите изследвания и в други области. Те се отличават с повишена устойчивост на лепилните връзки в широк температурен интервал - от -50 до +150 градуса по Целзий.
"Каноконлит Л" е с оригинален състав и по технология за експресно лепене на гумени транспортни ленти; с него се повишава няколко пъти здравината на лепилната връзка, отколкото при вносните лепила; освен това - самото залепване отнема от 3 до 5 пъти по-малко време, което е от съществено значение за намаляване на загубите от престой на тези транспортни съоръжения.
Мястото не ми позволява да пиша за оригиналния синтез и технология за поликарбонатите (конструкционен полимер), за изследванията в областта на

противотуморните полимерни лекарствени препарати

в областта на ензимните катализатори,биологичните и химичните физиологичноактивни вещества, имобилизирани върху полимери и др., които учените от Центъра провеждаха до края на 1989 г.
Но не мога да не изтъкна 15-годишната работа за получаването и приложението на водоразтворимите полимери "Хипагро" и "Модипан". Водният разтвор на първия, внесен в почвата, има свойството да предотвратява образуването на твърда кора, която се получава след дъжд и не позволява на семената да покълнат, да изскочат на живителното слънце. Нищо че "борбата" за високи добиви днес е забравена! С този препарат посевите растат равномерно, едновременно, няма "изоставащи" поради почвена кора. А "Модипан А" бе създаден за хартиената промишленост като свързващо вещество при производството на различни видове хартия и картон, както и за тяхното повърхностно облагородяване; "Модипан Т" - за текстилната промишленост като сгъстител на пасти или като антимигрант при багренето на полиестерни тъкани.
Ще ме попитате: къде са тези лепила и тези препарати? Къде са - питам и аз, - кой ли ги произвежда? Отговори могат да ни дадат разследващите журналисти...

Проф. Кабаиванов за света и човека

. Началото на света е материално! Това доказват явленията в природата през хилядолетията и установените от човека закономерности!
. Уважавам труда. Интелект без труд и трудът без интелекта са абсурд. Компютърът улеснява човека, но същевременно ще задържа развитието на неговите мисловни функции.
. Искам да вярвам, че все още добрите хора са повече от лошите, защото в противен случай човечеството би изчезнало преждевременно. Доброто на нашата планета Земя расте в аритметична прогресия, а лошото - в геометрична, което вещае за човечеството мрачни бъднини.
. Ненавиждам и мразя двуличието, кражбата, измамничеството и лъжата!
. Презирам алчността и нестихващата грабителска борба за надмощие в световен и национален мащаб за сметка на трудовите хора!
. Желанието ми е: "Да се уча до последния си дъх от хората на околната среда!"

 Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 1980261
Постинги: 3360
Коментари: 2183
Гласове: 987
Календар
«  Януари, 2021  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031