Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2015 21:30 - Марин Стоянов: кандидатът на БСП за кмет на район "Надежда".
Автор: 1997 Категория: Регионални   
Прочетен: 690 Коментари: 0 Гласове:
0Марин Стоянов: Ще докажа, че има надежда за "Надежда". Общината трябва да създаде условията, за да може бизнесът да създаде работни места, казва кандидатът на БСП за кмет на района
Дума 3. Октомври 2015 , брой: 227
Интервю на Валери Димов
Марин Стоянов e завършил ВМЕИ "Ленин", специалност машинен инженер и ВИИ "Карл Маркс", специалност МИО. От 1990 г. е управител на частна фирма. Има богат опит в партийната работа. Кандидат за кмет и общински съветник на район "Надежда".
 
- Г-н Стоянов, какво ви накара да оставите настрани бизнеса си и да се кандидатирате за кмет на район "Надежда"?
 - В общината, в която аз и семейството ми живеем почти 30 години, е необходимо да се подобрят условията на живот. Необходима е промяна и тя може да бъде постигната единствено със съвместните усилия на всички жители. Искам да върна славата на района като привлекателен за инвестиции, успял да се отърси от корупцията, шуробаджанащината и ориенталското безхаберие. Жителите на общината заслужават това. Ние заедно можем и знаем как трябва да изглежда "Надежда" - чист, уреден и приветлив.
 БСП ми гласува доверието да бъда кандидат за кмет на района и в този смисъл кандидатурата ми навярно е оценка за моите компетентности и възможности.
- Кои са най-сериозните проблеми, пред които е изправен районът?
 - Най-големият проблем на "Надежда" е сривът на промишлеността, който доведе до загубата на хиляди работни места и до липсата на всякакви възможности общината да използва големия бизнес, за да помага на хората. Проблемът е фундаментален и той не се решава нито за 4, нито дори за 10 години. Превърнахме се в една от "спалните" на София. Подобно на столицата, където са обособени "център", в който ежегодно се инвестира и той служи като "витрина",  и "периферия", оставена в забвение, район "Надежда" също страда от подобен небалансиран подход при управлението. В квартала живеят отрудени, бедни хора. Той е пълен с бездомници, наркоразпространители и наркомани. Съществуват проблеми, свързани с екологията, с чистотата, с битовата престъпност, с разпространението на бездомни животни и много други.
 Утвърденият от ГЕРБ и кмета Фандъкова модел на управление на столицата е силно централизиран и не отчита непосредствените потребности и интереси на жителите й. Районните общински администрации не разполагат с реални правомощия и ресурси и това няма да се промени, дори и след като районните кметове се избират пряко. Това се дължи на действащата законова рамка, която съсредоточава финансовите и властови ресурси само в Столичната община, но се дължи и на стила на работа, и на интересите на управляващите.
 На практика бюджетът на Столичната община се харчи изключително по преценка на централната общинска администрация, а районните администрации са в унизителна позиция, от тях не зависи дори ремонтът на един тротоар. Необходими са законодателни промени, за да се осигури финансово-бюджетна и стопанска самостоятелност на районите в София, които в по-голямата си част по брой жители се равняват на най-големите областни градове в страната.
 Необходима е и друга философия, и политика при формирането и най-вече при разпределянето на бюджета на София, което вече изцяло зависи от волята на СОС и управляващите столицата.
 - Какво е решението на тези проблеми, според вас?
 - Необходимо е да бъдат привлечени инвестиции. Най-важното е да бъдат създадени работни места. Не смятам, че това е ангажимент само на общината и върху това ще акцентирам по време на кампанията. Общината трябва да създаде условията, за да може бизнесът да създаде работни места. С други думи, бизнесът и общината трябва да бъдат партньори и между тях да има диалог и двустранно сътрудничество.
 Работни места могат да бъдат създадени и чрез публично-частното партньорство. Мисля, че този вариант не е разработен достатъчно в нашия район. Друг източник са чуждестранните инвестиции. Разчитам много на европейските фондове и тяхното успешно усвояване.
 - Какви са вашите идеи за развитието на "Надежда"?
 - Едно от неизпълнените обещания на настоящия кмет е осигуряването на довеждащ транспорт от периферията на района до метростанциите (например възстановяване на автобусна линия 150). Ще работя за възстановяване на доверието между жителите на района и общинската администрация и ще подобря ефективността й в интерес на хората. Ще създам регистър на социално слабите лица в района, за да могат те да бъдат картотекирани и да се възползват от различни социални програми.
 Ще направя всичко възможно полицията да ограничи битовата престъпност и кражбите, да бъдат изгонени дилърите от входовете на нашите училища. Ще работя за подобряване на жизнената среда в междублоковите пространства чрез поддържане на чистотата, възстановяване на зелените площи и тротоарите, на детските площадки. Ще увелича контрола върху следремонтните дейности от страна на ВиК, топлофикация, ЧЕЗ и др. за възстановяване на улиците и зелените площи.
 Ще създам по-добри условия за спорт и ще съдействам за превръщането му в масов чрез създаване на повече спортни площадки, по-добро стопанисване на съществуващата спортна база и, разбира се, чрез организиране на турнири и състезания. Ще работя за възстановяване и поддържане на традицията с летните ученически лагери. А също - за кардинално решение на въпроса с бездомните кучета в район "Надежда".
 - Какви са вашите послания към избирателите в района?
 - Нека ми повярват! Те ме познават добре като човек с морал, който честно и достойно застава пред тях. Ако ми гласуват доверие, ще застана пред тях по същия начин и в края на мандата. Имам съвсем различно виждане за управление на "Надежда". Да се присъединят към мен и да дадем надежда за "Надежда"!Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 2003461
Постинги: 3360
Коментари: 2183
Гласове: 989
Календар
«  Февруари, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728