Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2015 18:56 - Арх. Анатолий Станкулов: кандидат-кмет на "Подуяне"
Автор: 1997 Категория: Регионални   
Прочетен: 888 Коментари: 0 Гласове:
0Арх. Анатолий Станкулов: Решението да съм кандидат-кмет на "Подуяне" не е борба за власт. Ние, хората на духа, не обсъждаме личности, нито пикантни ситуации, ние обсъждаме идеи, категоричен е художникът на ДУМА
Интервю на Альона Нейкова
Дума 1. Октомври 2015 , брой: 225
Анатолий Станкулов е роден на 9 декември 1956 г. в Русе, където завършва Техникум по строителство и архитектура със специалност "Архитектура". Випускник е и на Висш лесотехнически университет - София, специалност "Ландшафтна архитектура". Успоредно изучава "Илюстрация" в Националната художествена академия. Има следдипломна квалификация по журналистика в Института по строителство и архитектура. Работи като помощник технически ръководител в Паркстрой - София (1980-1983). Художник, зам.-отговорен секретар и отговорен секретар в профсъюзните печатни издания (1983-1990). Издател и главен редактор на хумористично-сатиричното списание "ШУТ" (1990-1994). Директор в рекламно-издателска агенция "Талия" (1994-2003). Арт директор на фондация "Имеон-Балкани" (от 2003 г. досега). Художник на "Земя", "Монд дипломатик", "Ново време" и ДУМА (от 2011 г. досега). Публикува карикатури в периодичния печат в България и в чужбина от 1977 г. Участвал е в над 500 изложби за живопис и карикатура у нас и по света. Илюстрирал е повече от 100 книги за различни български издателства. Носител на над 100 награди за карикатура и живопис у нас и в чужбина. Член е на Съюза на българските художници и на Съюза на българските журналисти. Член е на Европейската федерация на карикатуристите FECO. Член е на Българското дипломатическо дружество.
 
"Когато имаш хляб на дланите си, трябва да го дадеш на птиците"
 
- Питат ли ви често, арх. Станкулов, защо творческа личност като вас се реши да се кандидатира за кмет на район "Подуяне"? Как всъщност се стигна до номинацията ви?
 - Въпреки големите очаквания и надежди преходът от тоталитарно управление към демократично общество в страната ни се разви драматично, изостряйки негативите в българския национален стереотип. Четвърт век след 1989 г. можем категорично да кажем, че е налице подмяна на промяната, в резултат на което се съсипаха фундаменталните икономически и нравствени устои на държавата: ефективна промишленост, модерно земеделие, добре организирана и работеща здравна система, високо равнище на образованост, стабилна армия и действаща полиция. Това стана възможно, защото вместо развитие към рационален, предприемачески капитализъм, политическият елит тласна страната към ирационален, бандитски капитализъм, при който печалбите не са от труд и креативност, а от грабеж и спекула. В резултат: мизерност, безпросветност и духовна пустота, както и задълбочаване на социалните неравенства и чувство за несправедливост. Най-тревожно е положението със студентите, с младите хора, със златните деца на страната ни. Вече все по-трудно ще става за тях в България. Те могат да преглътнат някак факта, че прости хора като възпитание, образованост, култура и манталитет са напълнили високите части на обществото. В края на краищата простотата рано или късно се ошлайфа, научава се да се адаптира, да се прикрива, да мимикрира, да се крие зад придобит и присвоен речник. Но няма да преживеят нашествието на откровен идиотизъм. Това вече е нелечимо, то е диагноза. У нас текат патологични процеси - дори донякъде образованите, доскоро нормалните вече се видиотяват и извират отвсякъде, А ние се давим в море от арогантни и настъпателни идиоти. Ето защо вече болезнено стои необходимостта от ново духовно възраждане и социална справедливост. Обществени категории, присъщи на хората на духа и идеологията на левите партии.
 - Наясно ли сте с всички проблеми, които тревожат хората в квартала?
 - Община "Подуяне" е третият по големина район в столицата с население от 85 000 жители. От 1990 г. досега общинското ръководство е било винаги от представители на десните партии. Те не само не решиха, но и задълбочиха основните проблеми на района, а именно:
 * Летище Враждебна. Шум, замърсяване, практически никакъв контрол над тези фактори, а се говори за строителство и на нова писта с нов трети пътнически терминал.
 * Гробището в "Малашевци". Разширява се, но не се поддържа. Необходимо е сериозно прочистване на растителността в района и възстановяване на множество от години неподдържани гробни места.
 * Все още има части в района без подробни устройствени планове. Липса на подземна инфраструктура в широки части от района.
 * Топлофикация. Голяма част от района няма захранване с топла вода.
 * Детските площадки в района - масово не се поддържат и са в лошо състояние.
 * Състоянието на пътната и тротоарната настилка на кварталните улици е трагично. Правят се само частични ремонти. От години не са правени цялостни ремонти или изграждане на изцяло нови улици.
 * Незаконни сметища в района - "Суха река", "Левски Г".
 * Освен стадион "Герена" няма други големи спортни съоръжения.
 * Културният живот в квартала е сведен до нула - всички читалища в района имат нужда от основен ремонт.
 * Читалищните настоятелства не са в състояние сами да осигурят средства за финансирането им.
 * Изграждането на третата линия на метрото, предвиждана да минава по бул. "Владимир Вазов", и свързаните с това проблеми с отчуждителни процедури и незаконно строителство в квартал "Левски Г".
 - Когато ви изберат, каква ще е първата ви стъпка за решаването на наболелите въпроси?
 - София, и в частност район "Подуяне", могат да бъдат други. Като им дадем нова, компетентна, експертна и социално отговорна политика. Като изберем да я ръководят хора, които могат и искат да бъдат грижовни стопани. Като заложим на професионализма, почтеността, смелите идеи и доброто им изпълнение. Какво основно се ангажираме да направим, за да успеем да решим проблемите:
 + Създаване на реално действащ Обществен съвет, в който да бъдат привлечени професионалисти от различни специалности, представители на обществени организации, на неправителствения сектор, който да разработи карта на проблемите на района, от най-малките до най-големите. Проблемите да бъдат остойностени и начините за решаването им да бъдат категоризирани по компетенции. Общественият съвет няма да е формален пиар придатък към кмета, а обществен орган, познаващ нуждите на района, предлагащ компетентни начини за решаването им и изискващ активната роля на общинската администрация и коректив на нейната работа.
 + Създаване на дарителски фонд "За Подуяне".
 + Привличане на инвеститори чрез публично-частно партньорство за изграждане на подземни и наземни паркинги и паркинг маркировка в междублоковите пространства.
 + Привличане на инвеститори чрез публично-частно партньорство за превръщане на подлезите в района в места за търговия с местни производства и разпродажби.
 + Създаване на оперативно професионално звено за подготовка на проекти за усвояване на средства от европейските фондове и оперативни програми за регионално развитие, екология и човешки ресурси.
 + Възстановяване на обществената мисия на читалищата и превръщането им в центрове за реално духовно възраждане. Проекти за ремонт и обновление. Разгръщане на програми за децентрализиране на културния живот в столицата.
 + Издаване на безплатен "Подуянски вестник" за ежемесечен отчет на работата на общинската администрация и пряк диалог с населението по текущите проблеми на района.
 + Упорита работа с управителите на етажните собствености - неформални лидери на населението, за изучаване и прилагане на правилника за етажната собственост, участие с проекти за облагородяване и организиране на междублоковите пространства.
 + В партньорство с църковните настоятелства и бизнеса в района ще създадем обществени кухни за хора в неравностойно социално положение.
 - Мислите ли, че творческата ви натура ще помогне за по-доброто стопанисване на района и как ще отговорите на тези, които са резервирани относно управленския ви опит?
 - Приех номинацията за кандидат за кмет на район "Подуяне" и общински съветник в Столичния общински съвет не от необходимост да търся реванш от политически опоненти, нито с намерението да се извинявам за неизвършени от мен грехове. Това мое решение не е борба за власт, нито стремеж за победа над някого.
 Ние, хората на духа, не обсъждаме личности, нито пикантни ситуации. Ние обсъждаме идеи! Идеи за по-добър, по-смислен, по-достоен и по-справедлив живот за всички. Такива идеи искам да обсъдим и реализираме заедно с хората от района. Защото когато имаш хляб на дланите си, трябва да го дадеш на птиците, а не на плесента и червеите. Защото за малката частица дарба, с която бог ни е надарил, сме отговорни не само пред него, не само пред другите, но и пред себе си!
 - Притеснява ли ви фактът, че сте кандидат на лява партия в момент, когато София като цяло не се управлява от ваши съидейници?
 - В крайна сметка общината е на цялата общност, а не на някоя партия или фирма. За управлението й са нужни хора, които ги боли за хората. Аз съм убеден, че ако се съберат личности с такива сърца, макар и от различни партии, винаги ще намерят решение на проблемите не само на един град, но и на България. За съжаление сега не е така.
 - Напоследък е много модерно в предизборните кампании да се използва слоган или мото. Изкушен ли сте от подобен похват?
 - Общият слоган на кампанията на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е: "София има и друго лице! София може да бъде друга!" А моят личен е: "За ново духовно възраждане и социална справедливост".
 - Може ли да се каже, че сте различният кандидат за кмет на "Подуяне"?
 - Аз съм другото лице на "Подуяне"! Надявам се да ми позволят да бъда по-доброто!

 
 
Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 1980306
Постинги: 3360
Коментари: 2183
Гласове: 987
Календар
«  Януари, 2021  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031