Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2020 20:33 - БСП определи като правилно решението за отлагане на преговорите със Скопие Дума, 18 Ноември 2020
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 171 Коментари: 1 Гласове:
0 БСП счита, че решението за отлагане на началото на преговорите на Република Северна Македония с Европейския съюз е правилно, особено в създалата се ситуация на политиката на нашето правителство спрямо съседната ни страна и в контекста на българското вето на преговорите й за присъединяване към Европейския съюз. Това обобщение направи заместник-председателят на Народното събрание, социалистът Кристиан Вигенин, след проведеното изслушване на вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов в Народното събрание. Вигенин посочи и че има и много други неща, които трябва да се изкажат.

Според него решението от вчера е проблем и за двете страни. „Република Северна Македония не може да започне преговорите, но сериозно страдат и позициите на България. Позиции на страна, която е силен привърженик на разширяването, но създалата се ситуация поставя въпроса дали това е така. Дори да си знаем, че е така, трябва да можем да го обясним. По време на председателството на Съвета на ЕС, България беше страната, която върна европейската интеграция на Западните Балкани в дневния ред на Европейския съюз“, изтъкна Вигенин като подчерта, че в дебата е липсвало усещането за загриженост.

По думите му не е успех, че сме отложили началото на тези преговори. Щеше да е успех, ако сме постигнали целта да започнат преговорите с двете страни. Щеше да е успех, ако поне бяхме в спечелили на наша страна единодушно партньорите на България в ЕС, смята народният представител.

 „За танго трябват двама. Танц нямаше, затова трябва да посрещнем със загриженост това, което се случва, а не с аплодисменти“, заяви още Кристиан Вигенин.

Зам.-председателят на БСП по международната дейност обърна внимание, че в дискусията е трябвало да вземе участие министър-председателят по въпроса като цяло за отношенията ни с Република Северна Македония в контекста на случващото се през последните дни: „За нас е важно да видим как правителството смята да развива тези отношения оттук нататък. Безспорно това, което се случи вчера, ще има своето дългосрочно отражение върху тези отношения.“

„Бихме искали да видим по-ясен и системен подход. В някаква степен този двуизмерен поглед нас ни притеснява, искаме да видим малко повече дълбочина оттук нататък – по отношение на Република Северна Македония, процесът на разширяване и партньорите от Западните Балкани, и страните-членки, на чиято подкрепа ще разчитаме“, заяви още той.

„Диалогът трябва да продължи, ние ще участваме добронамерено и конструктивно в него. Надявам се това взаимодействие и единомислие, което имаме по съдържанието на нашите искания, да бъде запазено. Но то изисква и по-сериозен многопосочен ангажимент от страна на правителството и управляващото мнозинство“, категоричен е Вигенин.

По време на процедурата по изслушване на вицепремиерите секретарят на Парламентарната група на „БСП за Бъглария“ Филип Попов констатира, че още преди стартирането на преговорите с Република Северна Македония за членство в ЕС, БСП е предупредила за липса на прозрачност и отчетност от страна на българското правителство по отношение на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

„Днес, 3 години след неговото подписване, са налице  редица открити въпроси и сериозни отклонения от постигнатите тогава двустранни договорености. За съжаление обаче това стана обществено достояние едва в последните месеци в контекста на европейския дебат за разширяване на ЕС. Въпросът за неизпълнение на Договора за добросъседство с Република Северна Македония явно не е бил достатъчно добре артикулиран от българското правителство пред европейските ни партньори, което създава впечатление сега в нашите европейски партньори, че България отлага процеса на разширяването на ЕС на Балканите“, отбеляза Попов и попита министър Захариева какви спешни мерки ще предприеме за опровергаване на това грешно впечатление за българските мотиви по въпроса.

 Според секретаря на парламентарната група на левицата Димитър Данчев икономическите интереси на България предполагат членство на Република Северна Македония в Европейския съюз и обърна внимание, че докато е чул какво не е направила Република Северна Македония, не е чул какво е направило българското правителство. „Правителството пропусна възможността за по-сериозно икономическо сближаване с Република Северна Македония. Практически втренчено в безспорно важния исторически въпрос, правителството спря развитието на двустранните икономически отношения“, смята Данчев.

„Защо не се използват вече втори програмен период средствата от ЕС за осъществяване на онова икономическо сближаване, което предпоставя и политическото такова, а именно – реализирането на проекта за скоростните жп и шосейни връзки между двете страни?“, попита той външния министър.

Депутатът Таско Ерменков от своя страна припомни, че още миналата година от името на „БСП за България“ е предупредил, че жестът на протегната ръка към народа на Република Северна Македония невинаги се посреща с необходимите взаимност и разбиране от другата страна. „Обърнах внимание и на все още незаглъхналите антибългарски настроения, които съществуват там. При ратификацията на Договора за добросъседство, която ние подкрепихме, изразих желание да чуя дали правителството ни все пак има намерение да използва този акт за активиране на партньорските отношения на равноправна основа, за да защитим националния ни интерес. Уви, ратифицирахме безусловно, без предупреждения за последващи действия в случай на деструктивно поведение от страна на Република Северна Македония“, подчерта той.

 
Гласувай:
0
01. 1997 - Заев не знаел за нарушение на договора с България Дума, 19 Ноември 2020
18.11.2020 20:36
В интервю за телевизия ТВ21 премиерът Зоран Заев заяви, че не знае където Скопие е нарушило договора с България. "Мисля, че няма нарушение на договора, а България, ако мисли, че има, аз не знам къде е", каза той
В момента няма подходящи условия за удовлетворяване на новите български изисквания, гласи изявление на правителството на РС Македония, след заседанието на Съвета на министрите на ЕС, съобщи МИА. "Нашата позиция е ясна: ние вярваме, че европейската интеграция не трябва да бъде заложник на двустранни спорове, казва се още в изявлението. Според Скопие преговорите с ЕС не трябва да се превръщат в преговори с България, а напредъкът в евроинтеграцията трябва да зависи най-вече от вътрешните реформи, свързани с главите за присъединяване, законодателството на Съюза и постигането на европейските стандарти. Винаги сме били македонци, които говорят македонски, със силно чувство за самоопределение, което не може да бъде поставено под въпрос", казва се в текста.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 2004263
Постинги: 3360
Коментари: 2183
Гласове: 989
Календар
«  Февруари, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728