Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2018 20:57 - USA: Диаграмата на един предизвестен крах. Градусът на нетърпимостта в Америка достига големи висоти
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 2510 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Дума 21. Август 2018 , брой: 161 Петър Герасимов
Хората говорят, че някога покойната баба Ванга била казала, че в Америка щял да дойде на власт чернокож президент, който щял много да обърка работата, а по време на следващия щяла да започне гражданска война и да дойде краят на Съединените щати. Бабини деветини...
Не че нямаше президент - афроамериканец (Барак Обама). Имаше. Ама какво за следващия - мистър Доналд Тръмп? И какво за гражданската война?
Какво ли? Всъщност, в момента САЩ нямат президент. Де юре - имат, де факто - не. Според мен един действащ президент, обединителят и вождът на нацията, спечелил законно изборите, не може да бъде наричан на всеослушание "предател" (от бившия шеф на могъщото американско ФБР), "най-лошото човешко същество, обитавало някога Белия дом" (от Пол Кругман, професор, нобелист от страниците на в."Ню Йорк таймс"), "пудела на Путин" (по повод срещата на върха САЩ-Русия в Хелзинки) и т.н. Все пак, има някаква обществено-морална норма, която, ако се прескочи, нещата се объркват генерално.
А с гражданската война? Пред моравата на Белия дом всекидневно се разхождат протестиращи с надписи "Да бъде свален сега (незабавно)", "Предател", "Страхливец" и какво ли още не. Човек има чувството, че целият речников фонд от обидни думи в американския език се е изсипал върху политик номер едно на Америка. Такова нещо не е бивало никога. Отвсякъде мирише на гражданско неподчинение, на центробежни тласъци, стоманеното скеле на най-могъщата западна държава се клати във всички посоки.
Един уважаван колега, употреби наскоро понятието "гражданска война на думи". А какво казва свещената Библия? В началото бе словото... Напрежението между двата лагера - тръмписти и антитръмписти, достига точката на кипенето. А понякога, в подобна нажежена атмосфера, дори пламъчето на една клечка е достатъчно. И тази "клечка" може да бъде не само политическото противопоставяне. Може да е, също така, експлозия на расизъм или на недоволство, което отскоро започна да припламва с лозунгите си "Окупирай Уолстрийт!" или "Вие сте 1 процент, ние - 99!".
На хоризонта все пак има нещо. И то се доказва дори от простичкия факт, че мултимилиардерът Бил Гейтс, и в шестте си имения има луксозни, свръхзащитени скривалища, осигуряващи храна, вода, храна и енергия за десет години напред. А като него има десетки, стотици власт или париимащи...
Черногледство? Не, бих казал, суха фактология.
Икономическите експерти по света прогнозират, че официалният фалит на САЩ ще настъпи през 2024-а, само след шест години. Изчисленията се базират на огромната задлъжнялост на щатския бюджет (само на Китай Америка дължи около 2400 милиарда!). Разбира се, светът още вярва (и използва) познатата зелена банкнота, но търговската война, която така прибързано започна на три фронта Тръмп - срещу ЕС, Русия и Китай, би могла да изиграе много лоша шега на американската валута. За това предупреждават дори и експерти от Федералния резерв на САЩ, от МВФ и Световната банка.

Подводните камъни

Но, дори и това да не стане, Америка е изправена пред редица изключително тежки проблеми. Бих започнал изреждането с демографската вест, че за първи път тази година - според статистиката - бялото население на Съединените щати пада под цифрата 200 милиона, за сметка на бързото нарастване на малцинствата: афроамериканци - 48 милиона, китайци - 22 милиона, и над 60 милиона латиноси (мексиканци и други испаноговорящи малцинства).
Демографският коктейл (или по-точно бъркотия) винаги е струвал скъпо на големите империи - на Римската, на Византийската, на Османската, на Руската (наследена по-късно от Съветската). И ако трябва да търсим реалните корени на впечатляващото 50-вековно развитие на Китай, според много специалисти, това се дължи преди всичко на факта, че 97% (!) са от народността хан - т.е. етнически китайци. Може да се каже, че макар в КНР да има над 50 различни малцинства, те се вместват в скромните три процента от населението.
Както е тръгнало, в недалечно бъдеще демографската пропорция бели/небели в Щатите почти ще се изравни, а това означава, че ще се изравнят (ако не по сила, то поне по маса) коренно противоположните желания и интереси на богати и бедни, на имащи и нямащи, на всичко онова, което сме свикнали да подразбираме под антагонизма Север-Юг.
А баницата, наречена Съединени американски щати, е една, нарязана в момента на много различни по големина парчета. И въпреки, че сега властите отчитат с въодушевление 4-процентов икономически ръст и рязък спад на безработицата, всичко това е в сферата на статистическите пресмятания, а те могат да бъдат колкото обективни, толкова и субективни. Или по-точно, това е една стопанска ремисия (ако използваме медицинския термин) - едно кратковременно подобрение, още едно доказателство за сериозното заболяване на целия държавен организъм.
На фона на фанфарните отчети на Белия дом, отчетливо могат да се забележат съвсем други тенденции, съвсем други настроения и явления, в които няма нищо празнично. Да вземем например,


сепаратистките настроения,

които постоянно нарастват в последните години. Характерен е случаят с Калифорния, известен още с името "Златният щат" - 40 милиона население с най-голям принос във федералния бюджет на САЩ. Правят силно впечатление хилядите подписи, събрани вече под петиция за включване на въпроса за отделянето на Калифорния от САЩ в бюлетина за гласуването през ноември тази година. Едно уточнение: на междинните избори на 6 ноември 2018 г., американците ще преизбират всички конгресмени, една трета от сенаторите, част от губернаторите, кметовете, съдиите и други избираеми лица. Едновременно, в различните щати ще бъдат проведени различни референдуми - повдигнатите от тях въпроси ще бъдат включвани в бюлетините за изборното гласуване.
Какви са основанията на сепаратистите? Калифорния - взета самостоятелно, би имала пети по величина брутен вътрешен продукт (БВП) в света. Калифорния е щат донор, от чийто средства ежегодно се отчисляват тлъсти суми за други по-малки и по-бедни събратя. А според крайно остарялата избирателна система на САЩ един глас от Калифорния на президентските избори тежи пет пъти по-малко от един бюлетин от щата Южна Дакота (население 600 000 души), който е постоянно на издръжка на федералните власти. Някак си обидно, нали? "Естествено, и още как!", би казал всеки жител от "Златният щат"...
Според международни анализи, САЩ са между десетте държави в света, които ще се разпаднат до двайсет години. Дали?
Но да оставим тези "каталунски" настроения, обхващащи Калифорния, и да погледнем малко назад, към т.нар. горещи лета в Американския Юг от края на 60-те години на ХХ век. Тогава пламъците на пожарищата от


расовите конфликти

озаряваха небето на Алабама и Джорджия и се оглеждаха в тъмните води на Мисисипи. Но, може би, няма нужда да пътешестваме толкова назад във времето. Пресен е августовският расов сблъсък от миналата година в неголемия южен град Шарлотсвил (щата Вирджиния). Отново улични безредици, побоища със силите на реда, счупени витрини и горящи коли. И то по какъв повод? Заради идеята за разрушаването на паметника на военния герой от Юга, генерал Лий, воювал храбро срещу войските на Севера в Гражданската война от 19-и век (всъщност единственият сериозен въоръжен конфликт на територията на САЩ - във всички останали подобни военни сблъсъци щатите участват като "гастрольори" на чужда територия...).
И така: с генерал Лий или без него? Миналия август крайно десните бели се активизираха до нажежено в неголемия южен Шарлотсвил, въоръжиха се с пушки, бухалки, автомати, а някои дори нахлузиха позабравените бели качулки на зловещата Ку-клукс-клан, най-расистката организация в САЩ.
Миналата година американските медии, не без основание, нарекоха стълкновенията и пожарищата в Шарлотсвил "Битка за душата на Америка". Расовата експлозия в този град не дойде изведнъж: градусът на взаимна нетърпимост между бялата и черна Америка достигна невероятни височини през последните десетина години. В началото на тази драма бе появата на първия в историята на страната чернокож президент: факт, довел белите расисти от Юга до състояние на постоянен, непреминаващ шок и тотална непримиримост. И до ден днешен много от тях съвсем не вярват, че Обама е американец (макар, че отдавна е публикувано кръщелното му свидетелство, за раждане в Хаваите - 51-ия щат на САЩ). След това мястото се заема от "човекът на случая" - Доналд Тръмп, който сам до последния момент не е вярвал в избирането си. Между другото, до неотдавна и самият Тръмп е бил всред редиците на невярващите в американския произход на Барак Обама...
Тук трябва да добавим, че Джейсън Кеслър, който организира миналогодишното взривоопасно събитие "Обединете десницата" ("Unite the Right") в Шарлотсвил, получи разрешение от Националната паркова служба за провеждане на бял националистически митинг във Вашингтон на 12 август тази година. По план ралито "Unite the Right 2" трябваше да се проведе в опасна близост до Белия дом, но не стана точно така.
"Ние знаем - каза преди няколко дни кметът на Вашингтон Мюриъл Боузър, - че в неделя (12 август - б.а.) ще има хора, дошли в нашия град с единствената цел да излеят омразата си". Той поднесе и съболезнованията си към семейството на Хедър Хайе, 32-годишна жена, която миналия август бе премазана от кола, след като шофьор неонацист се вряза в група контрапротестиращи.
Извън словесните предупреждения на кмета полицията във Вашингтон блокира големи райони от града и увеличи броя на патрулиращите полицаи. Части на Националната гвардия бяха в бойна готовност.
"Сблъсъците в Шарлотсвил извадиха от гардероба скелета на белия национализъм в САЩ", писа неотдавна английски коментатор на БиБиСи. Но дали само на белия расизъм и национализъм? Според основните физически закони всяко действие има срещу себе си равно по сила противодействие. Тази логика не заобикаля и расовия конфликт в САЩ.
Тук е мястото да споменем и за големия антагонист на белия расизъм - черния расизъм: тема, която старателно се заобикаля от официалните медии в САЩ (а и на Запад). Едно връщане към архивите ни припомня за "горещите лета" в южните щати на Америка в края на шейсетте години на миналия век. Тогава, особено през лятото на 68-ма, пожарищата от расовите вълнения не стихваха с дни, а полицията и Националната гвардия водеха истински улични сражения.
В челото на недоволните бе формацията "Черни пантери - организация за самозащита", основана през октомври 1966 г. и продължила активна дейност до началото на 70-те. Тази организация на афроамериканци е вдъхновена от книгата на Робърт Уилямс "Негри с пистолети" и острите речи на бунтаря Малкълм Екс (човек, приел фамилното име Х, произнасяно екс на английски, в знак на протест, че вековете робство са му отнели родните африкански корени). Униформите на "Черните пантери" са черни ризи и панталони, черни барети с петолъчка, пистолети и автоматично оръжие. Идеите отначало са сходни с тези на кубинския революционер Че Гевара, после се появяват маоистки и расистки тенденции.
"Черните пантери" се поздравяват с ръка свита в юмрук и се противопоставят на миролюбивата идея на чернокожия пастор Мартин Лутър Кинг, който е за мирен съвместен живот между афроамериканци и бели граждани на САЩ.
Именно в споменатия период се ражда и идеята за създаването на отделна и независима черна държава Сонгай на мястото на южните щати - там където още през 16 век кораби са докарвали безправни роби от Черна Африка за памучните плантации на Америка.
В тази връзка може да споменем, че типичните непоследователни реакции на президента Тръмп, не само че не посочиха виновниците за миналогодишното насилие в Шарлотсвил, но дори и в някаква степен ги оправдаха.
"Какво ще кажете за "алтернативното ляво", което атакува това, което вие наричате "алтернативно дясно", те не носят ли част от вината? Носят... Имаше група от едната страна, която бе лоша, и група от другата страна, която също използваше насилие, и никой не иска да го каже, но аз ще го направя сега!", заяви Тръмп през август 2017-а.
Успоредно с тези расови трусове, може да се каже, че

колебанията на политическото махало

продължават с пълна сила и в други сфери на живота. На фона на необмислената, пълна с много сериозни последици търговска война на три фронта започната от официален Вашингтон, преди броени дни Тръмп издигна нов военен призив: Америка - космическа военна сила! Това напомни за неуспелия проект на покойния Рейгън "Звездни войни".
С мотива, че Русия и Китай са създали вече образци на бойни космически обекти и че САЩ изостават в тази област, стопанинът на Белия дом, призовава за изграждането на Космически сили на САЩ, които щели да утвърдят господството на Щатите дори и в близкия Космос. Консерваторите около Тръмп побързаха да го поздравят с идеята, докато веднага се появиха и предложения за емблема на бъдещите войски.
Несъмнено Космическите сили на Доналд Тръмп като нов шести клон на американската армия са изправени пред многобройни бюрократични и политически пречки. Най-сериозната, според мен, е финансовата преграда - самите Щати нямат пари за такава неоснователна авантюра. Може би за страна, която неуморно печата нови и нови зелени банкноти, това не е проблем и все пак новата стъпка към изключително скъпо превъоръжаване ще отвори нова пропаст в американския бюджет - за сметка на обикновените данъкоплатци, разбира се.
А освен това, несъмнено Космическите сили "Made in USA" с космическа скорост ще приближат срока за разпад на последната голяма империя в новата история на света.Гласувай:
51. mileidi46 - https://www.facebook.com/inthenow/videos/1039714622845573/
20.08.2018 22:45
i tova e istina…;))))
Tova e Kalifornia dnes…..:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 3182522
Постинги: 3524
Коментари: 2430
Гласове: 1316
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031