Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2017 20:39 - Проф. Емилия Масларова: Хората продължават да обедняват и да се страхуват
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 298 Коментари: 0 Гласове:
0Управляващите представят бюджет на статуквото, казва експертът по социални дейности
Дума 26. Октомври 2017 , брой: 210 Аида Паникян
ЕМИЛИЯ МАСЛАРОВА е родена на 3 юли 1949 г. в Якоруда. Икономист по образование, била е депутат в 38-то, 39-то и 40-то НС, министър на труда и социалните грижи (1990-1991) и на труда и социалната политика (2005-2009). По време на второто й министерстване пенсиите се увеличиха два пъти в абсолютно изражение, т.нар. стари пенсии бяха преизчислени, изплащаха се коледни добавки, бе дадено началото на множество социални програми и програми за заетост. Професор е по специалността организация и управление извън сферата на материалното производство (организация и управление на социалната сфера) в Тракийския университет в Стара Загора в катедра "Социални дейности", името й е в списъка на преподавателите и в УНСС, и УНИБИТ.

"Десета година гарантираният минимален доход е 65 лева"

- Г-жо Масларова, какво трябва да съдържа един бюджет, за да бъде проведена адекватна социална политика и здравеопазване?
- Много амбициозно е да се каже какъв трябва да бъде един такъв бюджет. Бюджетът поставя рамки на приходите и на разходите. При всички случаи бюджет, който решава повече социални проблеми, трябва да бъде заложен като параметри още от началото на годината, а не да има преизпълнение на приходната част, което да се преразпределя по усмотрение на МС или на отделни личности в края на годината. Т.е. трябва ясно, конкретно, на светло да се определят всички параметри и те да бъдат представени на цялото общество, на народното представителство и да бъдат гласувани. Така че не в края на годината, съобразно нашите нагласи - политически или други, да разпределяме определен ресурс.
- Това ли е единствената забележка към предлагания от ГЕРБ бюджет от страна на БСП?
- Много са забележките и неслучайно правим алтернативен бюджет. Всеки има право да предложи варианти на бюджета. Тази дейност не е само и единствено преференция и право на МС и на управляващото мнозинство.
Повече от 10 години един от основните показатели, на базата на който се определя огромна част от социалните плащания, е гарантираният минимален доход, датиращ от времето на "лошата" Тройна коалиция. Той продължава толкова години да е 65 лв. Още м.г. предложихме 75 лв., едва сега се чуват гласове, че може да стане 75 лв. На тази база се определят социалните плащания за десетки хиляди хора.
Продължаваме да ощетяваме майки, осигурени жени, които са работили 1, 5, 10, 15 години, с тяхното обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 г., като ги държим на срамните 340 лв. Сега управляващите ще ги вдигнат на 380 лв., а аз поставям въпроса: Защо не 510 лв.? Защо всеки месец ще ощетяваме майките с по 130 лв., след като са се осигурили и няма да раждат 15 деца, а ще родят 1 или 2 деца? Защо да не са съизмерими тези плащания поне с минималната заплата в страната? Това е наше отдавнашно искане.
- Колко би струвало на бюджета вашето предложение за тези обезщетения?
- Това би струвало 77 млн. лв. и се отнася за над 38 хил. майки.
- Само 77 млн. лв.?
- Да, ако обезщетението стане колкото е минималната заплата.
От толкова много социални плащания всъщност какво се прави? Продължават да се плащат еднократни помощи за първокласниците при определен доходен критерий. Ние предлагаме това да бъде за децата до IV клас. И децата, чиито родители на член от семейство имат определен доход под критерия, да получат 250 лв. еднократно в началото на учебната година. Нали всички говорят, че образованието е приоритет?! То не е приоритет само да се дават програми и проекти, говорим за приоритети, чрез които се инвестира в децата.
На следващо място нещо, което единствено ние сме го направили, пак "лошата" Тройна коалиция. Ние единствено преизчислихме всички стари пенсии през 2008 г. на базата на доходите от 2007 г. Оттогава досега, вече десета година, по-рано отпуснатите пенсии не се осъвременяват. Швейцарското правило не е достатъчно, за да компенсира изоставането със средния осигурителен доход на всички пенсии. Това е тема, за която продължаваме да настояваме, и смятаме, че поне на всеки 5 години веднъж трябва да се преизчисляват всички стари пенсии. Няма лошо, че административно се увеличиха минималните пенсии, но това стана на базата на "сплескване" на по-високите пенсии, на базата на по-висок осигурителен доход, на базата и на повече осигурителен стаж. Това е демотивация, както е демотивация и това, че се държат максималните пенсии вече пета година на 910 лв., при положение, че се държи и се натиска максималният осигурителен доход. Кой е казал, че ще получавам 5000 лв., а трябва да се осигурявам на 2600 лв.? При всички случаи това би било приход в бюджета на държавното обществено осигуряване във фонд "Пенсии". Ето още една несправедливост.
Друга несправедливост, с която не сме съгласни, е размерът на еднодневното обезщетение за безработица (7,20 лв.), който е такъв от времето на "лошата" Тройна коалиция. Предложихме да бъде 12 лв., за да може хората, които са изпаднали в безработица, но са се осигурявали във фонд "Безработица", след настъпването на този риск да бъдат в кондиция на нормално живеещи или поне близо до нормално живеещите. Сега управляващите най-после решават да е 9 лв. Отново хората са ощетени с по 3 лв. на ден в сравнение с това, което БСП предлага. Ами 3 лв. в рамките на 20 работни дни са 60 лв.! При този стандарт на най-беден народ, 40% от който са в риск от бедност или са бедни... В интерес на истината, българите сме и най-бързо емигриращи, и най-бързотопящи се. Това са неща, които създават много и сериозни затруднения.
Поставяме и въпроса за детските добавки. Това, което се прави в момента, е, меко казано, символика, да не кажа подигравка. С 3 лв. се увеличават детските добавки за едно дете, с 5 лв. - за две деца, с 5 лв. - за три деца, с 5 лв. - за четири деца, и всичко остава така, както досега. Само че, забележете, тези, които са на долния праг на доходния критерий - 400 лв., ще получат тези "огромни" увеличения, но тези, които имат доходи над 400 и 500 лв., ще получат 80% от тези суми. Т.е. реално уж увеличаваме достъпа до получаване на детски добавки, но в същото време намаляваме сумата, която ще получат родителите.
- Има ли смисъл от такива действия? Сякаш е преливане от пусто в празно.
- Интересно е как ще бъде обяснено това. Асоциален е и друг въпрос. Как е възможно да намалим на 50% плащането на болничните за първите 3 дни? Значи се разболявате, осигурявали сте се за риска "болест", внасяли сте осигуровки и изведнъж ще получите не 80, а 50%. Каква е логиката? Това също е антисоциална мярка.
- Това са някакви механични мерки.
- Предполагам, че това се прави за сметка на малкото увеличение на детските добавки: ще увеличим добавките - ще намалим болничните. Просто еквилибристики, които трудно мога да разбера. По-скоро - трудно мога да ги оправдая.
От времето на Тройната коалиция обезщетението за майките студентки е непроменено. От времето на Тройната коалиция еднократните помощи при раждане са непроменени. От времето на Тройната коалиция обезщетението за близнаци стои едно и също. Забележете, сега и за близнаците не се повишава. От времето на Тройната коалиция стоят всички тези плащания, които не са мръднали и с 1 лв. Извинете, но животът върви по друг начин.
- Колко души биха обхванали мерките, предлагани от БСП?
- Мерките, които предлага БСП в социалната сфера, реално ще обхванат над 2 млн. души, ако не включваме данъчните облекчения - въвеждането на необлагаем минимум и подоходната стълбица за облагане на доходите. Около 2 млн. души ще почувстват някаква разлика в доходите си, ако това се случи. Иначе предлаганият от управляващите бюджет е на статуквото.
- Т.е. продължаваме да обедняваме?
- Ами ние фактически обедняваме, реално обедняваме. Това, че някои хора живеят с колосални суми под формата на заплати, с 10, 20 или 30 хил. лв., не означава, че народът е забогатял.
Хората продължават да обедняват и продължават да се страхуват. Бях много впечатлена, когато обсъждахме тези въпроси. Те идваха и казваха: не можем да дойдем на ваши обсъждания, защото ще ни спрат субсидията. Особено неправителствените организации.

 Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 1980227
Постинги: 3360
Коментари: 2183
Гласове: 987
Календар
«  Януари, 2021  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031