Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2017 18:39 - В името на гражданското помирение. Възвание на Националния съвет на Отечествения съюз по случай 75-годишнината на ОФ
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 157 Коментари: 0 Гласове:
0Дума 17. Юли 2017 , брой: 137 
Уважаеми граждани на Република България!
Преди 75 години - на 17 юли 1942 г., в разгара на пламъците на Втората световна война и сред ужаса на падналия над Европа и България зловещ мрак за народите под ботуша на хитлеристка Германия и нейните български съюзници, по радиостанция "Христо Ботев" от Москва прокънтя апелът на Георги Димитров със спасителната за Родината в своите дванадесет точки Програма на Отечествения фронт. Положено бе началото на организираната съпротива и борба на българския народ срещу фашизма чрез създаването на мощен Отечествен фронт (ОФ) - равнопоставена антифашистка коалиция на леви и центристки политически партии (комунисти, леви земеделци, социалдемократи, звенари, радикали, патриотични офицери и други), на обществени организации и съюзи и отделни изявени личности.
Победният акт от 9 септември 1944 г. и установяването на народнодемократична власт от правителството на ОФ, предприетите от него дълбоки преобразувания заедно с героичното участие на Българската армия в окончателния разгром на хитлеристка Германия по фронтовете на Югославия, Унгария и Австрия спаси България от позор във войната и унизителна трета национална катастрофа, присъедини страната към антихитлеристката коалиция на съединените народи и държави. Подписаният от правителството на ОФ през 1947 г. Парижки мирен договор съхрани териториалната цялост и достойнство на Отечеството въпреки статута на победена държава във Втората световна война.
Като уникален български политически проект на леви и левоцентристки политически сили, Отечественият фронт не просъществува дълго. След обявената в речта на Уинстън Чърчил от 5 март 1946 г. във Фултън (САЩ) "студена война" и настъпващата съветизация, в Европа и света се създаде обстановка на остро геополитическо и идеологическо противопоставяне. То се пренесе и във вътрешнополитическия живот на страните от Източна Европа и България не бе изключение в този процес. Отечественият фронт постепенно загуби облика си на политическа коалиция, но запази важна съставка от същността си - да бъде съюз на най-широките народни слоеве.
Отечественият фронт - трансформиран след 1948 г. в масова обществена организация - чрез хилядите си комитети и всеотдайни дейци намери своето поле на дейност по местоживеене - близо до хората, превърна се в средище за съхранение на патриотични и демократични традиции, и постави чрез множеството си граждански инициативи и движения наченките на гражданското общество.
След демократичните промени през 1989 г. Отечественият съюз (ОС), като правоприемник и продължител на най-добрите традиции и изяви на ОФ, дава своя принос за възстановяването на свободата, плурализма и демокрацията, за реабилитиране на идеята за единението на нацията и на широките програмни коалиции във времена на кризи и изпитания, за съхранение на гражданския мир и етническата толерантност, за опазването и развитието на българската култура и духовност, за активното участие на гражданите в управлението и контрола спрямо органите на властта в името на доброто управление.

Днес ние - представителите на политически партии, на граждански сдружения и съюзи и отделни личности, обединени в Национален инициативен комитет за отбелязване на 75-ата годишнина от създаването на ОФ, заедно с дейците на Отечествения съюз се обръщаме към българските граждани - истински патриоти, да обединим сили, интелект и усилия в името на Отечеството за:
- преустановяване на 100-годишната гражданска война на политическа основа в България, постигане на гражданско помирение по въпросите на историята и отдаване на заслужена почит на жертвите и пострадалите от политически репресии при всички режими чрез изграждането под патронажа на президента на Република България на Национален мемориал на жертвите от политически репресии;
- спиране и преодоляване на дълбоката социално-икономическа и духовна криза;
- решителен граждански отпор срещу всеки опит за нарушаване на демократичните норми, свободата и гражданския мир, срещу проявите на полицейски и административен натиск или насилие, срещу опитите за установяване на еднолична и еднопартийна власт;
- ликвидиране на бедността и експлоатацията, закрила на майчинството, детството и хората в неравностойно положение;
- борба с престъпността и корупцията, спиране на издевателствата и прогонването от България на младите и активните хора, преодоляване на демографската криза и решителни действия за преодоляване на социалните и културните различия и диспропорции между етносите, укрепване на моралното и културно единство на българската нация;
- равнопоставено и равноправно участие на България в Европейския съюз и НАТО, активно участие в други разнообразни геополитически проекти, близки взаимоизгодни отношения с Русия и други традиционни партньори.
Призоваваме българските граждани да се съберем в могъщ Отечествен съюз в името на гражданското помирение, единението и националното съгласие за спасение, модернизация и просперитет на скъпото ни Отечество.
Да живее България!

 Гласувай:
1
1Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 1980135
Постинги: 3360
Коментари: 2183
Гласове: 987
Календар
«  Януари, 2021  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031