Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2017 18:58 - 2,5минути до апокалипсиса?Необходим е спешен дебат в Народното събрание за позицията на България при военен конфликт между НАТО и Русия
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 312 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дума 10. Май 2017 , брой: 89 Христо Попов
Международната организация "Бюлетин на атомните учени" премести стрелките на "Часовника на Страшния съд" до 2,5 минути до нощта на Апокалипсиса. Напрежението между Съединените щати и Русия, което е възраждане на Студената война и реалната заплаха от термоядрена война, китайско-американският спор в Южно Китайско море и ядрените опити на Северна Корея са факторите, които определят фатално краткия срок до глобалната катастрофа. Този "часовник" се следи и коригира от известни ядрени физици и е представен за първи път през 1947 г., за да илюстрира опасността от ядрена война. В последното предупреждение на организацията от март т.г. се посочва: "Само едно изстрелване на ядрено оръжие, преднамерено или предизвикано от хакерска атака, ще доведе света до глобален хаос".
Милиони американци повярваха на предизборните обещания на Доналд Тръмп за разведряване в отношенията с Русия и изграждане на нов, по-сигурен и по-справедлив световен ред. Днес разочарованието е голямо, но наивници ли бяха избирателите и милионите по света, които повярваха на милиардера? Категорично не. През късната есен на 2016 г. алтернативният избор бе по-малкото зло. Войнолюбивата Хилъри Клинтън тръбеше в кампанията, че ще блокира амбициите на Китай в Южно Китайско море и ще постави Русия на колене. Тя самата се самоопредели като по-голямото зло. Днес между президент и неуспял кандидат разлика почти няма. За кратко време след встъпването му в длъжност Тръмп отправи заплахи срещу Китай, Иран, Русия и Сирия. Всички примамливи обещания на президента бяха забравени, добри идеи бяха заменени с антитези като тази за НАТО. От "овехтяла военнополитическа концепция" през 2016 в началото на 2017 за Тръмп Алиансът се превърна в полезна организация в борбата с тероризма, която трябва да се разширява.
Обективността изисква да се отбележи, че за словесните еквилибристики на президента определена вина има мощната

анти-Тръмп кампания

подета от политически опоненти, лобита и медийни гиганти за "подарената от Москва изборна победа" и нерегламентирани контакти на негови сътрудници с "руски шпиони". След поредица от неуспешни негови инициативи и решения последваха оставки на важни фигури в екипа му, заменени от доверени лица от средите на ястребите в американската политика.
Хаосът в Белия дом продължава и от всички обещания Тръмп засега спазва само едно - да бъде непредсказуем. За да намали невероятния медиен натиск, той се ориентира към агресивната риторика срещу "външните врагове", като, естествено, листата оглави Русия. С непоследователните си действия и изказвания Тръмп поставя рекорди в американската история по непопулярност и нисък рейтинг през първите 100 дни от управлението - едва 42 процента. Ракетната атака срещу сирийската авиобаза Шайрат на 4 април има ниска обществена подкрепа в САЩ и не е повишила доверието към него според медийно проучване. Разиграният сирийски сценарий е част от ескалиращата през последните години хибридна война между глобалните сили, война без правила и с единствена цел - категорична победа над противника. Години преди украинската криза имаше индикации за нова Студена война, днес по думите на руския премиер Дмитрий Медведев "Светът е потънал в по-опасна Втора студена война, доказателство за което е изключителната враждебност към Русия от НАТО като цяло и конкретно от Америка". Военни експерти считат, че

САЩ и Русия се готвят

за "гореща война" с основния аргумент, че в момента тече безпрецедентна надпревара във въоръжаването между САЩ, Русия и Китай. Според експертите при евентуален конфликт на бойното поле ще се появят неизвестни досега оръжия с огромна разрушителна сила и тяхната прогноза бе потвърдена с използването на американската "Майката на всички бомби" (МОАВ) в Афганистан срещу убежище на ИД в средата на април т.г. Руският отговор бе светкавичен с демонстрация на "Бащата на всички бомби" (FOAB) - оръжие, 4 пъти по-мощно от американския прототип.
При директен конфликт между суперсилите хипотетично вариантите са три:
Вариант А. С политически и дипломатически средства се спира ескалацията на напрежението между Вашингтон и Москва, ситуацията е овладяна и не се стига до военен сблъсък между НАТО и Русия. Тръмп и Путин се договорят и регионът се разделя на сфери на влияние, както след Втората световна война.
Вариант Б. Инцидентно или преднамерено се стига до въоръжен сблъсък между НАТО и Русия, като без съмнение театърът на бойните действия ще бъде или ще се прехвърли в Източна Европа. След разменени конвенционални удари, от които най-потърпевши ще бъдат народите от Източна Европа, под натиска на световната общественост сраженията се прекратяват и се сяда на масата за преговори. Привидно победени няма, но Москва е удържала морална победа над военно превъзхождащия я Запад. Следва подялба на сферите на влияние…
Вариант В. Въоръженият конфликт се задълбочава и предвид превъзхождащия военен потенциал на НАТО и опасността от загуба на територия Москва нанася удари с тактически ядрени ракети по американски бази и натовски обекти в Европа. Масови антивоенни демонстрации по света прекратяват безумната война и започват преговори, за да се избегне термоядрен апокалипсис.
Миналата година високопоставен руски генерал, оторизиран от Кремъл, предупреди, че руската армия няма да се поколебае

да използва ядрения

си потенциал, за да не "допусне загуба и на един метър от територия на федерацията". В интервю за в. "Известия" руският външен министър Сергей Лавров заяви, че разполагането на войски на НАТО в близост до руските граници, включително в България и Румъния, има провокативен и дестабилизиращ характер. Лавров изразява и тревога от увеличаване на броя и мащаба на натовските учения близо до границите на Русия. В западна медия по повод на зачестилите дръзки провокации на НАТО министърът посочи, че по време на Студената война е имало повече ред и сигурност и нападките не са били толкова остри, "днес вече няма никакви правила между Москва и Вашингтон".
Как е ситуирана България на глобалната шахматна дъска, на която се разиграва опасна партия с опция за ядрен мат? За по-малко от година като страна - членка на НАТО, България получи индиректни предупреждения от руска страна на възможно най-високо равнище за последиците от горещ сблъсък между Запада и Изтока. При тенденциозно наложеното информационно затъмнение в нашите СМИ и учудваща пасивност и некомпетентност на управляващите, разчитащи само и единствено на директивите на "големите началници" в НАТО и ЕС, шансовете на българската държава да оцелее намаляват драстично. В недалечна перспектива България ще бъде изправена пред алтернативата да запази териториалния си интегритет и суверенитет или да стане вилает на неоосманска Турция. Втората опция е перманентна заплаха за страната ни, особено след референдума на 16 април т. г.
Преди около 5 години аргументирано лансирах тезата, публикувана в наш седмичник, че

НАТО и ЕС не са

стопроцентови гаранти на националната сигурност и териториалната цялост на България. Това становище бе възприето като "твърде еретично", месеци по-късно то се банализира от прекомерна употреба, но без да провокира у нашите политици действия за изготвяне на резервен, "спасителен" вариант при усложнена военнополитическа обстановка в Европа. Рисковото, едностранно ангажиране със Запада се използва от недобросъвестни политици и комисионери, които видяха възможности за лично облагодетелстване за сметка на българския данъкоплатец.
Скандалните разкрития около ремонта на МИГ-овете са красноречиви. Служебният кабинет откри процедура за закупуване на натовски изтребител с опции за нов или втора употреба. Не е необходимо да си военен експерт, за да прозреш безумието на подобно решение. За да стабилизираме армията ни, която е в незавидно състояние, ще ни трябват много години, дори да отделяме не по 2, а по 20 процента от бюджета. Не може националната отбранителна система да бъде разграждана повече от четвърт век и да се възстанови в кратки срокове. За каква модернизация се говори, когато ще закупуване "рециклирани" или технологично остарели самолети? В бойни условия това ще бъдат "летящи ковчези", лесни мишени и за най-елементарните ПВО системи. Зад тази оферта прозират чужди и вътрешни комерсиални интереси във вреда на българската държава. Американците възнамеряват да превърнат част от наличните си Ф-16 в дронове, а другите да продадат на наивни послушковци, за каквито считат българите. По въпроса за бойната авиация най-компетентен е върховният главнокомандващ президентът Румен Радев. Генералът е експерт и е наясно, че суперсилите разполагат с изтребители от 5-о поколение, а руснаците разработват прототип от 6-о поколение, неуязвим за нито една ПВО система. Отделно от това в обществото ни битува мнението, че при модернизирането на армията ни приоритет трябва да се даде на ракетните войски.
Наши съседи водят политики и действат много по-прагматично от нас, като поставят на първо място националния интерес пред частно-печалбарския. През декември м. г. сръбският премиер Александър Вучич съобщи, че Русия подарява на Сърбия шест МиГ-29, 30 танка и 30 бронирани коли. Модернизацията на изтребителите ще струва на сръбската държава между 180 и 230 милиона евро. Въпреки огромната финансова задлъжнялост Гърция планира да закупи от Русия десантни катери и 400 танка на стойност един милиард евро. Официален гръцки източник заяви, че в интерес на Гърция е да установи по-тясно военнотехническо сътрудничество с Русия и при необходимост дори да предостави на Русия възможност да използва гръцки военни бази. Тази опция е възможна, защото не е забранена от уставни документи на НАТО, и може да се окаже важна за международния мир и стабилност. Атина ще продължи политиката си на сближаване с Москва в областта на отбраната, военните технологии, сътрудничеството и дипломацията. Коментарите са излишни.
               Независимо от това, в коя точка на света ще се появи искрата на пожара НАТО - Русия, цели на руските ядрени ракети ще бъдат всички натовски и американски бази, командни, комуникационни и логистични центрове, военни съоръжения и противоракетни системи в Европа. Москва отправи много сериозни предупреждения и в кризисна ситуация ще премине към директни действия. В американски сайт е публикувана карта с бази на Пентагона по света, от която е видно, че Щатите имат три бази на територията на страната ни - ВВС в Безмер, Ямбол, логистичен център на ВВС в Айтос и ВВС в Граф Игнатиево, Пловдив и отделно от тях различни обекти на НАТО в цялата страна. В сравнение с Турция, която е седем пъти по-голяма от България, на нейна територия има само две американски бази ВВС в Инджирлик и ВМС в Измир. Базите на НАТО у нас не само влошават отношенията ни с Москва, но имат негативен икономически ефект. Натовските маневри в Черно море в разгара на летния сезон ще преориентират чуждестранния туристопоток към съседни страни за сметка на българския туризъм.
В контекста на споменатите предупреждения на Москва задавам въпроса, като обикновен българин, какви политици ни управляват, които излагат народа и страната ни под заплахата от ядрен ракетен удар, и то от братска славянска страна? Сегашните управляващи не са по-различни от домораслите политици от "зората на демокрацията", които твърдяха, че българският народ е политически неграмотен и незрял, за да решава чрез референдум членството ни в НАТО. Атлантическите ни съюзници всячески се стремят да провокират Русия да нанесе ракетни удари по България и на фона на задълбочаващата се украинска криза с цел идеята за славянската солидарност и единство да бъде архивирана завинаги. При горещ конфликт с източния архивраг на Щатите в плановете на американските стратези България ще бъде жертвена пешка заради родовите, исторически, православни и културни връзки с Русия.
Ситуацията не е много оптимистична, но има позитивни индикации след последните избори и разместването на политическите пластове у нас. Налице е гражданско пробуждане, имаме интелигентен и стабилен президент, обновяваща се и национално отговорна лява опозиционна сила и патриотичен блок, от който се очаква с дела да защити високопарния си предизборен лозунг. На прага сме на потенциален глобален сблъсък и е необходим спешен дебат в Народното събрание, който да определи позицията на България при военен конфликт между НАТО и Русия. Необходим е задълбочен и прецизен исторически (поуки от Втората световна война), политически, икономически, социален и военнотехнически анализ, който да очертае най-добрата защитна стратегия за страната ни. На основата на съществуващи европейски прецеденти правилният избор за България би бил военен неутралитет и забрана за използване на територията ни за военни действия срещу трета страна. За запазване на националния суверенитет се налага активна, национално отговорна политическа дейност и масова гражданска активност. Да се възползваме от правото да определяме сами националните си приоритети, делегирани ни от Доналд Тръмп, докато не се е отметнал и от това право. "Страховитият часовник" на ядрените физици се движи по-бързо за България! Няма място за илюзии и заблуди, Трета национална катастрофа ще бъде последната страница на българската история.

 Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 1983689
Постинги: 3360
Коментари: 2183
Гласове: 988
Календар
«  Януари, 2021  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031