Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2017 20:42 - Георги Гьоков: БСП подготвя 10 проектозакона за доходите и бедността
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 303 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ако се увеличи само минималната пенсия за стаж и възраст, ще се породи несправедливост и противопоставяне, категоричен е депутатът от "БСП за България"
Дума 19. Април 2017 , брой: 75 Аида Паникян
Георги Гьоков е роден през 1961 г. Завършва инженерство в Техническия университет в Габрово. Бил е общински съветник и директор на Бюрото по труда в Стара Загора. Депутат в 42-рото и 43-тото Народно събрание. Народен представител в 44-тото Народно събрание от листата на "БСП за България" за Стара Загора.


"Предизборните обещания се подмениха със следизборни пазарлъци за власт и постове"

- Г-н Гьоков, анализирайки следизборната ситуация, какво да очакваме по отношение на пенсиите през следващите няколко години?
- Изборите останаха в историята. Резултатите са ясни. Основната част от доверието и концентрирането на гласовете отиде при основните политически партии - ГЕРБ и БСП. Т.нар. патриоти, които са по-скоро националисти, и популистите от "Воля" получиха доста по-ниски резултати от очакваните въпреки засилената и сериозна кампания, в т.ч. играейки си със страховете на хората, с циркове по границата, с цирковете с цените на бензина и какво ли още не, което по-скоро отдръпна хората от тях.
Правилата на демокрацията ни задължават да поздравим победителите. Макар никой българин да не се съмнява, че и тези избори бяха съпроводени от масово купуване на гласове и с редица други фалшификации и манипулации, водещи до изкривяване на резултатите. По-важното е всеки нов избор да ни води към по-добро за България, пък ако ще и избраните да са пак същите. Но ако съдим и от резултатите, и от победителите - "надежда всяка оставете", че грубата реалност ще бъде променена.
- Звучи страшно, макар и не неочаквано.
- Да, сега на дневен ред е да ни управляват. И както все повече е видно, пазарлъкът сериозно е напреднал и до седмици ще са готови с управляването. Повече от сигурно е, че ГЕРБ и ОП ще съставят правителство въпреки сериозните разминавания в предизборните им програми. Сигурно е и че ДПС ще "подкрепя", а ролята на Марешки и "Воля" като че ли засега е само за парламентарна подкрепа, но не е изключено да бъдат привлечени, като им се дадат по-ниски позиции във властта. Даже може да не се съмняваме, че така съставеното правителство може да се окаже по-стабилно от първоначалните очаквания и по-дълговечно, отколкото може да понесе отруденият български народ. Но на всички трябва да е ясно, че стабилност, за каквато се апелира сега, в никакъв случай не значи развитие в положителна посока и прогрес, а по-скоро значи застой и предвидимост в икономическата, социалната и най-вече във външната политика. Т.е. стабилни нива на корупция, сериозна роля и влияние в политическия и икономическия живот от страна на монополите, устойчиво неглижиране на социалните проблеми и почти никакви решения за преодоляването им.
На фона на тази обстановка останаха като медийни димки и празни приказки в публичното пространство постановките, че има конфликтни точки в преговорите за коалиция между ГЕРБ и "Обединени патриоти" - НФСБ, "Атака" И ВМРО, и това са изборните закони, политиката по доходите и пенсиите. В бъдещата коалиция са постигнали съгласие за пенсиите, похвалиха се самите преговарящи. Договорката е за 180-200 лв. минимална пенсия, като първоначално "Обединените патриоти" настояваха за 300 лв.
- Не е ли странно, след като ГЕРБ държаха замразени няколко години пенсиите по времето на Симеон Дянков и в миналото правителство?
- Да, но сега договорката за 180-200 лв. е определена като "пълно съгласие" и "взаимен компромис" по една от най-спорните теми - за нивото на пенсиите. Не става ясно, но остават съмнения, че заради "компромиса" на патриотите те ще получат така желаното от тях Министерство на отбраната и със сигурност и "още нещо". Следва един съществен въпрос и той е дали само минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 ще се увеличи от 165,25 на 200 лв., или ще бъдат увеличени и всички останали пенсии?
- И?
- Според неофициално обявени разчети на НОИ, ако се увеличат само минималните пенсии, ще са необходими по около 23.5 млн. лв. месечно, или 282 млн. лв. годишно. А пенсионерите, които са на минимална пенсия, ще се увеличат от около 565 500 на около 800 000 и ще са 39 на сто от всички пенсионери в България. Ако увеличението е съпроводено с индексирането на всички пенсии с 21% (какъвто е процентът на нарастване на минималната пенсия) ще са необходими около 145 млн. лв. месечно за т.г. и между 1.7 и 1.9 млрд. лв. за всяка следваща година... Защо и в името на какво (освен, разбира се, Министерството на отбраната и "още нещото") "Обединени патриоти" отстъпиха от първоначалното искане за 300 лв. минимална пенсия? Няма смисъл да гадаем в момента за политическите им пазарлъци, защото истината ще лъсне, и то съвсем скоро. Вече е очевидно, че предизборните обещания се подмениха със следизборни пазарлъци за власт и постове. По важно е дали по време на изборната кампания, когато усилено облъчваха електората с това послание, не им беше известно, че за това искане, само за увеличение на минималната пенсия с 81,5% (от 165,25 на 300 лв.) са необходими около 132 млн. лв. месечно, а при индексация и на останалите пенсии - между 6.2 и 6.8 млрд. лв. годишно. Ако не им е бил известен този факт, няма как да се гледа на тях като на сериозна политическа сила, която се готви да управлява страната. А ако е бил известен, няма други думи за тези им действия освен откровен предизборен популизъм. Важно е и на каква цена загърбиха твърдението си, че в момента в България има една абсурдна ситуация, при която само през последните 4 години 300 000 пенсионери са изпаднали под линията на бедност. И че това не може да не бъде проблем за държавата. И как тръгнаха точно с това да правят компромиси. Може би точно тук трябва да се обърне внимание, че прагът на бедност е 314 лв. и "компромисният" вариант за минимална пенсия (180-200 лв.) е съществено под него (с близо 57%). Нищо, че ще "полагат усилия в посока сближаване на минималната пенсия с прага на бедността".
- Има ли яснота дали въпросното увеличение се отнася само за минималната пенсия за стаж и възраст?
- Ако е така, няма как да не бъде породена несправедливост и противопоставяне. Ако останалите пенсионери, които са се осигурявали 40 и повече години на високи заплати, не получат пропорционалното увеличение на пенсията си, ще се отприщи взрив от обществено недоволство. Реалният ефект ще е нов спад на доверието в пенсионната система и намаляване на мотивите за осигуряване. Все повече хора ще предпочитат в бъдеще да се осигуряват на минимална заплата и да чакат благоволението на някое правителство да вдига минималната пенсия. А за осигурителната система едно от най-необходимите неща е връщане на доверието в нея. Т.е. да си готов да плащаш, защото знаеш, че ще получиш насреща адекватни услуги при необходимост и няма да се налага осигурените и пенсионерите повторно да финансират осигурителните си права през платените данъци и потребление.
- Все пак как според вас се стигна до числото 200 за минимална пенсия?
- Единственият отговор е, че то е плод на пазарлъци, а не на сериозни експертни анализи и оценки.
- В предизборната си програма БСП обеща да преизчисли пенсиите и както стана преди 7-8 години, още веднъж да намали разликите между новите и старите пенсии. Колко би струвало това на държавата?
- По изчисления на "БСП за България", за да се случи това осъвременяване на пенсиите, ще са необходими около 800 млн. лв. годишно, а пенсиите ще се повишат между 20 и 30%. Опонентите ни от ГЕРБ през цялата изборна кампания ни атакуваха и ни питаха откъде ще вземем парите за това осъвременяване. И сега, ако въобще се стигне до планираното увеличение на пенсиите, съпроводено с индексирането на всички пенсии, ще са необходими между 1.7 и 1.9 млрд. лв. годишно.
- Откъде според вас биха дошли тези пари?
- И ние това питаме: ГЕРБ oткъде ще вземе парите за това увеличение. Твърденията, че това ще стане със средствата, спестени от неправомерно отпуснати инвалидни пенсии, звучи смехотворно.
Хората са запознати с нашите - на "БСП за България", политики, които ще отстояваме още от първия ден на това Народно събрание. Цялата ни предизборна програма се превръща в законотворчество. Готови сме за внасяне в Народното събрание на поне 10 законопроекта: като на първо място поставяме доходи и бедност. Внасяме предложение и ще провокираме дебат за преизчисляване на пенсиите, за компенсация на доходите във връзка с увеличение на природния газ и повишаване на цените, за обвързване на майчинството с минималната заплата, за повишаване на енергийните помощи. И по други теми, като образование (изменение на закона за училищно и предучилищно образование така, както сме обещали в кампанията - един учебник, връщане на средствата в държавните и общинските училища), икономика (закони за подпомагане на българския малък и среден бизнес - промени в действията на Банката за развитие, закона за храните и за подпомагане на българското производство, закон за публичните предприятия), вътрешна сигурност и ред и т.н., сме готови и внасяме веднага предложенията си.

 Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 1983654
Постинги: 3360
Коментари: 2183
Гласове: 988
Календар
«  Януари, 2021  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031