Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2020 20:19 - Американските мисионери, 1858-1918 г.: "Населението в Македония е българско"
Автор: 1997 Категория: История   
Прочетен: 441 Коментари: 20 Гласове:
0

Последна промяна: 11.11.2020 20:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дума, 12 Ноември 2020 автор:Христо Георгиев

България често е жертва не толкова на собствените си аспирации и бъркотии, колкото на политиката и ламтежите на великите сили. И преди 140 години, и днес, новите ни европейски "братушки" се отнасят към нея като към колония. Не е нужно да се прилагат за пореден път аргументи, не може да се спори срещу исторически факти, глупост бе измислената от Борисов смесена комисия за историята и езика, защото той всъщност й прехвърли решаването на политически въпроси. 

Правилен е упрекът към нашите управници за непостоянство спрямо Македония. Но колко пъти и великите сили, които ни командорят, са сменяли позициите си, както им изнася? Типичен пример в това отношение е и политиката на САЩ, които днес на пръв поглед уж се въздържат да изказват и налагат мнението си, но всъщност зад кулисите дърпат конците и на македонския въпрос. А стотици техни предшественици мисионери са изнасяли и в пресата какво е действителното положение в Македония, без да предполагат, че техните  безскрупулни внучета днес ще гледат с насмешка на техните свидетелства. Ако въобще се интересуват от тях. 

 Сега не се споменава, че американските мисионери в България играят забележителна роля в пробуждането на нашия народ. Достатъчно е да припомним, че първата съвременна библия на български език точно преди 180 г. е тяхно дело (1840 г.). Ето защо днес ще ви запознаем с няколко от стотиците свидетелства на американски протестанти за Македония отпреди над 100 години. И люспица от народност македонска и език македонски няма в тях. Но пред истината, изказана от благочестивите американци, сега си затварят очите "учените" емисари на съвременния македонизъм. 

"САЩ и македонският въпрос", сб. документи, съст. Цочо Билярски, изд. "Анико", 2019 г.

Из предговора на Цочо Билярски

Днес сме свидетели на коренна промяна на позицията на американската администрация по македонския въпрос. Може би причините са от геополитически характер, а нищо чудно тя да се дължи и на некомпетентността на вашингтонските чиновници, но за пръв път американската администрация не е в час, заставайки на позицията на македонизма, една ретроградна доктрина, отричаща българския характер на населението в хилядолетни български територии. Позицията на днешната американска администрация по нищо не се различава от решенията на Комунистическия интернационал от началото на 1934 г., опитал се да наложи по командно-административен път съществуването на македонска нация и македонски език. 

Но такава ли е била позицията на Съединените американски щати в миналото? На този въпрос ще се опитам да отговоря на базата на автентични архивни документи от американски произход...

Ако Юрий Венелин е един от първите "откриватели" на българския народ, то непосредствено след него трябва да поставим и американските протестантски мисионери, кръстосвали надлъж и нашир българските земи в Мизия, Тракия и Македония... Във времето на тежкото фанариотско иго американските мисионери са сред народа и са разпространители на преводите на Библията и на изданията на Мисията. По-късно Роберт колеж ще е люпилнята, откъдето тръгват по четирите краища на българските земи образовани българи, които ще бъдат бъдещите строители на Съвременна България, дипломати, писатели, поети, журналисти и професори във Висшето училище...

Тук, в САЩ, трагедията на македонските българи намери своя отзвук през късното лято на 1913 г. когато беше създадена Карнегиевата анкетна комисия, докладът на която отново беше най-безапелационен, когато се отстояваше истината за българския характер на Македония и на нейното население...

Мисионерите идват на Балканите с убеждение, че населението е в мнозинството си гръцко. И с известна изненада установяват, че в същност мнозинството от населението в европейските владения на Турция е българско. Първите им впечатления от тоя нов за тях народ са твърде ободрителни. В техни очи българите проявяват истински глад за Словото Божие на майчин език... За собствена радост, мисионерите се убеждават, че всички тия славяни, наречени и наричащи се българи, говорят на наречия тъй сродни, че почти на всяко от тях би могло да се проповядва Словото Божие в целия този простор...

В такова важно за българите време американските мисионери даряват на българите пълен превод на Библията. Те не се задоволяват с превода. Прави се друг, по-пълен, поправен, отличен превод в 1871 г. от Алберт Лонг и българския писател Петко Р. Славейков. Той и сега се чете с насладаЕ С време мисионерите установяват, че българите купуват тези книги преди всичко, защото са писани на български. Мисионерите проникват в духовния и политически стремеж на българите в борбата им срещу Цариградската гръцка патриаршия, за независима българска църква, и срещу турската управа, за българска държава, и ги подкрепват според възможностите си.

"Из рапортите на американските мисионери от Македония  (1858-1918)..."

 "Дъ Мишънъри Херълд", год. LIV, щ 10 - октомври 1858 г.

"... От всички споменати народности българите несъмнено привличат нашето първо внимание. Те населяват не само което обикновено се нарича същинска България, пpocтиpащa се от Дунав до Балканските планини, но и широко простиращата се област южно от тези планини, която достига до Босфора и Мраморно и Бяло море и обхваща добър дял от древна Тракия, Албания и Македония..."

Отношения между българи и гърци

"Дъ Мишънъри Херълд", год. LVII, щ 3 - март 1861 г.

Пастор Чарлс Ф. Морс, в писмо от Цариград, 3 декември 1860 г., запознава читателите на вестника с българския църковно-национален въпрос:

"До 1764 г. (Точната година на закриването на Охридската Българска патриаршия е 1767 г. - б. Ц.Б.) българите имаха свой собствен патриарх и владици; но по това време лукавият Самуел I, гръцки патриарх, проведе сливането на Българската патриаршия към своята собствена църква. Българите от Европейска Турция са сега три или четири пъти повече от броя на гърците; и те справедливо чувствуват, че не могат повече да търпят такова понижение и гнет, и силно желаят признаването на техните стари привилегии. След даването на прочутия Хатихумаюн те поискаха независимото признаване на тяхната църква. Отказа им се, и това само ги подсили да поставят нови искания. Сега има десет души да настояват за това, дето до преди три години имаше един...

 Спорът бе понякога тъй ожесточен да доведе до кръвопролитие в черквите, но българите общо постигнаха своята цел..."

С. Цанов, "България в Източния въпрос"

Пастор Дж. Х. Хаус писал на Цанов с дата 7 март 1879 г.: "Данните, които аз бях в състояние да събера, изглежда не оставят никакво съмнение, че мнозинството от християнското население в Македония, в границите по Сан-Стефанския договор, е българско. А изобщо онези, които се наричат гърци, са или власи или гърцизирали българи."

"България и Източният въпрос", от А.С. Цанов (на английски), Пловдив, 1879 г.

В писмо от 10 март 1879 г. Байрд е писал на А.С. Цанов:

"Ако вземете домашния говор за ръководство, аз не мисля, че между немюсюлманското население на Битолска кааза (околия) има повече от 125 чисто гръцки семейства. В Тиквешка околия има 12 семейства (всичко чужденци)... Воденска околия е почти напълно българска, въпреки че мнозина от тях са гъркомани (привърженици на гръцкия патриарх). Във Велес има може би около 10 гръцки семейства, а в Щип около 25. Що се отнася до Радовиш, Струмица и Дойран, знаете, че българското население, най-малко, преобладава."

История на Солун.

"Дъ Мишънъри Херълд", год. ХСI, щ IХ - септември 1895 г.

Пастор д-р Дж. Хенри Хаус пише от Солун:

"Солун, напоследък зает от Американския съвет (борд) за работа между българите в Македония, е Тесалоника от Апостолските деяния."

От мисионерско гледище градът е от особен интерес за нас в нашата работа за българите, с факта, че той е родно място на двамата велики славянски мисионери, Кирил и Методий. Тези двама надарени братя дадоха живота си в мисионерска работа между българите и други славяни, особено моравците. Те бяха авторите на славянския превод на Светото писание (девето столетие) и Кирил даде своето име за азбуката, която днес се употребява от руси, сърби и българи и която се нарича кирилица. Тези двама братя са днес покровителите светци на книжнината и образованието между българите. Предполага се, че те са превели царя на българите в християнската вяра около 865 г. сл. Христа и след това, че са работили между моравците". 

Причината да се заеме града като средище за българската работа е фактът, че Солун е управителен център за твърде много българско население... Вижда се, че той е главно един еврейски град; повече хора говорят еврейски-испански, отколкото онези, които говорят кой да е друг език. Селяните, обаче, на север и запад от града са главно българи".

Българите в Битоля.

"Дъ Мишънъри Херълд", год. LXX, щ I - януари 1874 г.

"... Мястото е средище на значително население от решителни и ревностни българи, но голяма част от християнското население са елинизувани българи от чист произход...

Прилеп.

"Дъ Мишънъри Херълд", год. LXXII, щ IV - април 1876 г.

Пастор Е.В. Жени писал на 28 декември:

"Българите в и около Прилеп се боят да се намират на улицата след залез. През осемнадесетте дни преди първи декемврий двадесетмина българи паднаха в ръцете на турци. Един овчар вардел своето стадо и бил застрелян, просто защото беше българин..."

Протестна нота до Великите сили.

На 5 август 1913 г. членовете на Американската Балканска Мисия отправили протестна нота до Великите сили върху положението в Македония, след като там, на мястото на прогонените турци, се настаниха Сърбия и Гърция и веднага забраниха българската народност и българския език; мисионерите бяха работили десетилетия наред сред това българско население на български език, та самите те станаха неприятни на новите господари на Македония - Сърбия и Гърция. Тази протестна нота гласи дословно така:

"Ваше Превъзходителство, 

... Към средата на миналото столетие вниманието на американските мисионери в Цариград бе привлечено от българските селяни в и около тоя град, и впечатлението, добито от тях, бе тъй благоприятно, че се реши да се изследва областта, от която те идваха. Това проучване се направи през късните петдесет години и неговият резултат беше, че религиозните общества във Великобритания и Североамериканските Съединени Щати решиха да отпочнат мисионерско дело на Балканския полуостров, главно между българите...

Тези мисионери се установиха в Одрин. Други ги последваха, и по ред Стара Загора, Пловдив и Самоков бяха заети преди 1870 г. Работата бе разширена към Разложка околия, и в 1871 г. бе организирана в Банско първата българска протестантска църква.

В 1878 година, след едно проучвателно пътуване, град Битоля бе избран като най-благоприятно средище за работата в Македония и в края на същата година там се установиха две мисионерски семейства. От това средище работата бе разпространена навред из Македония, и създадени бяха църкви или проповеднически станции в Битоля, Ресен, Прилеп, Воден, Енидже Вардар, Кавадарци, Велес, Скопие, Прищина, Радовиш, Раклиш, Струмица и нейните села Велюса и Моноспитово. В 1894 година, след откриване железнопътните линии, които минават през Солун, този град бе направен ново средище за работа с надзор върху външните окръзи, от Митровица на северозапад и Мехомия на север към Драма на изток. Нови проповеднически станции бяха създадени в Елешница, Дойран, Кукуш, с неговите села Тодорак и Междурек, Гърмен (Неврокопско), Драма, Тетово и Митровица.

... Фактично работата се ограничи, с изключение на наскоро създадения албански клон, изключително между българите... Над шестстотин химни и свещени песни бяха приготвени на български за употреба на религиозните общини, свързани с мисията в България и Македония. Езикът за проповед във всички събрания, с изключение на Прищина и Митровица, дето се употребява сръбски, е български. Училища със степен гимназия бяха учредени в Самоков и Битоля, и един земеделски и промишлен (индустриален) институт в Солун. Основни училища бяха отдавна създадени от мисията в много градове и села в България и в следните места в Македония: Битоля, Тодорак и Мекдурек (Кукушко), Енидже Вардар, Колешино, Моноспитово, и Струмица, Драма, Банско, Баня, Мехомия и Елешница в Разложко. Във всички тия места езикът за преподаване беше и е български, въпреки че английски бе също въведен в последните години в девическото училище - пансион в Битоля.

След години на познанство с Македония, било чрез местопребивание или пътуване, било по двата начина, като сме се смесвали с хората и сме живеели в техните домове, ние сме напълно убедени, че голямата маса от населението в областта, която ние посочихме като македонско поле за нашата работа, е българска по произход, език и обичаи и образува неразделна част от българската нация.

Ние искаме да призовем вниманието на Ваше Превъзходителство към това просто изложение на факти, с надеждата, че то може да бъде от някаква помощ за обезпечаване на истинско и справедливо решение на сегашния проблем на бъдещето на Македония...

Едно изложение тъждествено с това е разпратено до министрите на външните работи на всички Велики сили

Подписали:

Дж. Ф. Кларк, д-р по богословие, 

мисионер в Европейска Турция 54 години.

Дж. В. Байед, д-р по богословие, 

мисионер в Европейска Турция 40 години.

Роберт Томсон Оф Единбург, 

мисионер 30 години в Цариград и Европейска Турция."

"До Негово Превъзходителство Председателя (президента Уилсън - б.р.). на Съединените Щати.

Ваше Превъзходителство, 

Мисионерите от Американския Съвет, живеещи в България, следват с гордост и съчувствие Вашето дело в полза на един справедлив и траен световен мир, и в навечерието на конференцията Ви изпращат искрени лоялни поздрави.

В изпълнение на Вашата висока цел да се приложи началото на народността еднакво спрямо победени и победни нации, ние почтително настояваме, щото, при установяване границите на Балканите, да се вземе под дължимо и пълно съображение показанието на безпристрастни свидетели, за да се спести на света едно повторение на такива страхотни неправди, каквито се извършиха срещу Франция в 1871 г. и срещу българската нация в 1878 и 1913 г.

Свидетелството на нашата мисия, която работи без политическа цел между балканските народи в продължение на шестдесет години, е, че в територията на нашето македонско поле, простиращо се от Скопйе и Охрид до Драма, голямото ядро на населението е българско по произход, език и обичаи, и образува една неразделна част от българската нация. Като резултат от пътуване през Одринския вилает по разпределяне на помощи, ние сме убедени, че немюсюлманското население, с изключение на крайбрежието е почти изцяло българско.

... почтително Ваши:

Самоков, България, 11 декември 1918 г.Х.Б. Кинг".

Мисионери от Американския Съвет 

Подписали: Лерой Ф. Остряндър, 

Лайл В. Удръф. 

 
Гласувай:
0
01. kirk - След химирианските мисьонери
14.11.2020 14:23
След хамириканските мисьонери там отишли акадимици от о-в Тимбукту и писали в писания ронго-ронго, че жителите на Македония са до един гръци, ама имало и идин татър - на гости от Шопско!!!
цитирай
2. 1997 - Ако искате да бъдете разбран, пишете грамотно
14.11.2020 19:29
kirk написа:
След химирианските мисьонери там отишли акадимици от о-в Тимбукту и писали в писания ронго-ронго, че жителите на Македония са до един гръци, ама имало и идин татър - на гости от Шопско!!!

Ако пишете за себе си, бива и така. Благодаря за това, че посетихте блога.
цитирай
3. kirk - Ами, много късно си се сетил
15.11.2020 22:25
Ами, много късно си се сетил да търсиш и вадиш доказателства, че населението на Македония е БИЛО българско! Има такива сборници - цели тухли, пълни с истински и мними документи, архиви, цитати... С всичко това НЕ можеш да опровергаеш факта, че вече не са българи и инатстваш, щот тва е в кръвта ви!!! А тези там у Македонско и да са били частично и някога си такива, вече не са. Схвана ли???
цитирай
4. 1997 - Съгласен
16.11.2020 00:16
kirk написа:
у Македонско и да са били частично и някога си такива, вече не са.

Политиката на България е именно такава- ние днес нямаме претенции към република Северна Македония, но държим на истината, че сме с общо минало, което потвърждават и американските мисионери чак до 1918 г. След това братята са под сръбска власт със съответните последици.
цитирай
5. kirk - Е, не - не знам къде живееш
16.11.2020 13:38
Е, не - не знам къде живееш, но един от 12 екрана на дисплея на стената в хола ми е на БНТ и не минава ден да не споменават претенциите си! Как да нямат като слагат вето на кандидатстването им, а на практика даже не са формулирали исканията си, защото са срамни и светът ще се смее на такива претенции!!! Американските мисионери нищо не са доказали, наивник ли си?! От хилядите пътешественици избра точно най-умните и културни?! Статистически повече от половината не им е пукало какво по етнос е населението тук и там - все е Османска империя. Истината е, че част от македонското население винаги са били с прогръцка ориентация, а друга с пробългарска. Накрая побеждават третата част, която е за автономно развитие! Какво сте се вторачили в периода на Възраждането и в тази пробългарска част? Областта си има своя история и свой развой и населението не ви иска, период....!!!
цитирай
6. 1997 - Екранът е прозорец към света, но не е светът
17.11.2020 10:07
kirk написа:
Е, не - не знам къде живееш, но един от 12 екрана на дисплея на стената в хола ми е на БНТ и не минава ден да не споменават претенциите си! Как да нямат като слагат вето на кандидатстването им, а на практика даже не са формулирали исканията си, защото са срамни и светът ще се смее на такива претенции!!! Американските мисионери нищо не са доказали, наивник ли си?! От хилядите пътешественици избра точно най-умните и културни?! Статистически повече от половината не им е пукало какво по етнос е населението тук и там - все е Османска империя. Истината е, че част от македонското население винаги са били с прогръцка ориентация, а друга с пробългарска. Накрая побеждават третата част, която е за автономно развитие! Какво сте се вторачили в периода на Възраждането и в тази пробългарска част? Областта си има своя история и свой развой и населението не ви иска, период....!!!

Не зная къде живееш, но щом говориш за българите като "те", значи просто имаш външен мироглед и не е чудно, че той се различава от българския. Тъгата на "отсамните" българите, по загубата на родство с "оттатъшните" е вътрешно, а не екранно преживяване. Така тъжим и за отчуждението на емигрантите, които все повече не ни разбират и дори враждуват с нас.
цитирай
7. kirk - Когато излезеш в чужбина, виждаш нещата по-реално
17.11.2020 18:30
Когато излезеш в чужбина, виждаш нещата по-реално... Разбираш много точно къде стоят българите в таблиците по рейтинг. Освен това старите емигранти, особено македонците, които приемат че са и българи, наистина се отчуждават и сливат все повече с македонстващите.- Тук в Торонто са и двете им организации и най-омразната е проправителствената. Аз поддържам връзки с македонски учени, които са учили и живели в София като проф. дин Стойко Стойков, преди това със Стйепан Антоляк и др. Вие сами се прецакахте, брато... Сега вече и за българи ви немат - асимилирахте доста турци, цигани... Абе - чалга-нация!!!
цитирай
8. 1997 - Вече мнението на емигрантите се обезличи
17.11.2020 21:28
kirk написа:
Когато излезеш в чужбина, виждаш нещата по-реално... Разбираш много точно къде стоят българите в таблиците по рейтинг. Освен това старите емигранти, особено македонците, които приемат че са и българи, наистина се отчуждават и сливат все повече с македонстващите.- ... Вие сами се прецакахте, брато... Сега вече и за българи ви немат - асимилирахте доста турци, цигани... Абе - чалга-нация!!!

Преди имахме мненията на емигрантите за нагребани от извора на цивилизация, сега за възпитани в чужда религия/нрави/цивилизация еничари. Презрението което изявявате ни е познато от еничарските времена. Фактът е, че напускайки България и отивайки да работите за чужди народи, освободихте място за превръщане на българите в малцинство. Вината е ваша. Та това беше скромното ми мнение, с което не обвързвам никого.
цитирай
9. kirk - Чакай, чакам малко...
18.11.2020 10:10
Лично аз не съм българин, а арменец, така че няма защо да ме обвиняваш, че съм намалил броя на бълг. нац. мнозинство. Всъщност истината е, че още от годините на преселението от селата в градовете българите стават доста по-непродуктивни, да не кажа импотентни! Мен повече ме боли за арменската колония там, която затрихте! Не и за вашата нация, която попълнихте с некачествен матрЯл, ашладисахте... В това отношение имате големи престъплвения и към турците и към останалите нац. малцинства, поради което трябва просто да мълчите и да понасяте шамарите! Вместо всичко това - не признавате нито едно нац. малцинство, а тръбите, че вие имате напр. в Албания. Е, как ще стане тази работа? Само вие ще имате нац. малцинства в чужбина, а другите нации няма да имат у вас. Не минава номерът!!! Признайте и македонците, които искат и се успокойте - скоро съвсем ще се успокоите. И всичко е от главата ви - ръководихте се от КПСС, а сега от Брюксел и САЩ... Е, кога ще използвате главата си????
цитирай
10. 1997 - С интерес очаквам поведението на арменците в Карабах
18.11.2020 14:29
kirk написа:
Лично аз не съм българин, а арменец, така че няма защо да ме обвиняваш, че съм намалил броя на бълг. нац. мнозинство. Всъщност истината е, че още от годините на преселението от селата в градовете българите стават доста по-непродуктивни, да не кажа импотентни! Мен повече ме боли за арменската колония там, която затрихте! Не и за вашата нация, която попълнихте с некачествен матрЯл, ашладисахте... В това отношение имате големи престъплвения и към турците и към останалите нац. малцинства, поради което трябва просто да мълчите и да понасяте шамарите! Вместо всичко това - не признавате нито едно нац. малцинство, а тръбите, че вие имате напр. в Албания. Е, как ще стане тази работа? Само вие ще имате нац. малцинства в чужбина, а другите нации няма да имат у вас. Не минава номерът!!! Признайте и македонците, които искат и се успокойте - скоро съвсем ще се успокоите. И всичко е от главата ви - ръководихте се от КПСС, а сега от Брюксел и САЩ... Е, кога ще използвате главата си????

не съм седнал да укорявам хитроватото арменско поведение да употребят Путин в интерес на Ереван, така че има място за плъзгане по пистата и встрани от българските проблеми. Интересно, дали като изгонят Пашинян, Карабах няма да се присъедини към Русия за да не стане азерски?! Присмял се хърбел на щърбел.
Прочее имало е и еничари арменци.
цитирай
11. kirk - Точно с татарин или печенег
18.11.2020 20:53
Точно с татарин или печенег, тоест - брат или братовчед на азерите, няма да обсъждам проблемите на Армения и арменците. Точно вашите братя - македонците се отказаха от вас и ви наричат татари. Не, еничери има само у Бугарско!!! Пиши, Паисий, пиши - па бриши!!! И гледай точно по стъпките му - той е също такъв лъжец - чете, че са паднали и пише победили!!! Водят ви славяни само заради езика, но всички се отричат от вас! Не се тревожи за арменците и Карабах, Пашинян и прочее... виж се къде сте - WC-то на Балканите!!!
цитирай
12. 1997 - Изострянето в текста ти звучи като на настъпен. Извинявай
19.11.2020 13:41
kirk написа:
Точно с татарин или печенег, тоест - брат или братовчед на азерите, няма да обсъждам проблемите на Армения и арменците. Точно вашите братя - македонците се отказаха от вас и ви наричат татари. Не, еничери има само у Бугарско!!! Пиши, Паисий, пиши - па бриши!!! И гледай точно по стъпките му - той е също такъв лъжец - чете, че са паднали и пише победили!!! Водят ви славяни само заради езика, но всички се отричат от вас! Не се тревожи за арменците и Карабах, Пашинян и прочее... виж се къде сте - WC-то на Балканите!!!

За компенсация и с молба за извинение малък дар- статия от в. Дума https://1997.blog/politika/2020/11/11/labirintyt-karabah-duma-11-noemvri-2020-avtor-iuri-mihalkov.1734909
цитирай
13. kirk - Мерси, но - не
20.11.2020 11:09
Мерси, но - не... С тоя вестник преди си бришех дъ-то! И не измествай темата - тук ставаше дума за Македония и македонците. Вашето е гола емоция без всякакви обективни агрументи и особено - без научни доказателства. Какви ли не фалшификации направихте, за да докажете, че имате някакви права там?! БитЪлският каменен надпис е красноречив пример! Мога само да ви благодаря, че издигате паметници на арменци като цар Самуил, цар Йоан – не Владислав, което е измислица, Кракра... Продължавайте да се излагате пред света!!!
цитирай
14. 1997 - Горкият.
21.11.2020 23:31
kirk написа:
Мерси, но - не... С тоя вестник преди си бришех дъ-то!

И не сте имали тоалетна хартия, но сте заделяли от скромните си средства за вестник Дума?!
цитирай
15. kirk - Ами, може да питаш в БАН или
23.11.2020 04:02
Ами, може да питаш в БАН или някъде другаде, щом не ми вярваш, но това си е живата истина - някъде до 70-те всички у БеГетото си бършеха гъзо с вестници. "Дума" е пряк наследник на "Раб. дело". И всички си го купуваха само за да хвърлят поглед на първа страница, после го използваха, както вече обясних! А защо гледахме само първа страница? Чакахме един некролог! А защо не гледахме некролозите на последната страница? Защото този когото чакахме да пукне, щяха да го сложат на първа! Ти да не мислиш, че тоалетната хартия е още от византийско? Тогава прапрабаба ти се бришила с кръгъл речен камик!!! А с какви средства сме разполагали - не е твой бЪзнес!!!
цитирай
16. 1997 - Не стана ясно, искаш или не искаш да се сменя темата? Или според интереса?
23.11.2020 18:52
kirk написа:
Ами, може да питаш в БАН или някъде другаде, щом не ми вярваш, но това си е живата истина - някъде до 70-те всички у БеГетото си бършеха гъзо с вестници. "Дума" е пряк наследник на "Раб. дело".

И така. Да се върнем на темата. През Възраждането няма македонци като народ, а като местно наименование на там живущите българи. (Нещо като в. Дума през 70-те). После се случва нещо и се появяват (нещо като в. Дума през 1990 г.) Те имат връзка- съвременните са "преки наследници", но са различни. (като в. Дума и в. Работническо дело). Само дето тези, които мразят българите са същите, все едно в Онтарио или в съседство. Пък аз не смятам, че мнението на хората, които презират българите е обективно. Те всичко изкривяват през отношението си. Намесата им е винаги враждебна и в ущърб на българите.
цитирай
17. kirk - Не е точно така...
23.11.2020 20:20
Не е точно така... През Възраждането няма народ македонци по простата причина, че няма и държава Македония, но всъщност ти имаш сбъркани понятия - искаш да кажеш народност или нация, а пишеш народ, която дума означава преди всичко народонаселение. Да, няма такова народонаселение, но македонците е имало винаги и след падането на Византия част от тях се гърчеят, част от тях се българеят, а част от тях си остават македонци и сред последните се заражда автономизма и той няма нищо общо с Коминтерна. Братът на дядо ми по майка - пастор Коста Бахчеванов е проповядвал за автономизъм е е убит от български комунаги - също македонци! Намери новелите на имп. Йоан Цимисхи и имп. Ал. Комнин, за да научиш как славяните в Македония започнали да се наричат българи. През периода на т.нар. Възраждане пък мнозина започнали обратно - да се гърчеят и Паисий пише своята епистоларна хроника към един такъв отстъпник или "отстъпник". Още повече отстъпници или "отстъпници" има в периода по време и след ВСВ, така че не става дума за презрение или желание за вреда и ущъбр, а за обективност!!! Ето защо и Венецианската комисия препоръчва на БГ да признае македонско нац. малцинство, а не само турско, което дори е признато с половин уста - имат там при вас нац. култ. ист. паметници, а нямат малцинство. Пък вие имате в чужбина?! Разбираш ли че сами се правите на дебили!!! Той и ББ така каза - правете се на глупави и на тъпи кърджалийски пуфки!!!
цитирай
18. kirk - 5 години преди 2000-та
24.11.2020 20:52
5 години преди 2000-та, когато заминах за САЩ, а после се преместих в Канада, бях на щат в БАН и получавах пощата, имах огромна кореспонденция... На всяко писмо и плик от Гърция имаше поставен червен надпис "Македония е наша" "Македония е гръцка! С какво основание вие българите твърдите, че е била българска?! Да нямате някакви наследствени права, например още от времето от Александър Македонски??? Вашият национален идеал - Мизия, Тракия, Македония е фантастика, при това ненаучна, защото става дума за нашественици дофтасали на Балканите от пиТката майчина!!!
цитирай
19. 1997 - Няма да питам дали домът ти в Канада на п.м. от Армения е твой. Дали този индиански къс земя е твой?
25.11.2020 13:41
kirk написа:
... На всяко писмо и плик от Гърция имаше поставен червен надпис "Македония е наша" "Македония е гръцка!

но ще попитам, получавал ли си писма с печат "Македония е българска"? При това, още докато си бил в БАН, Македония бе призната за самостоятелна ПЪРВО от България. Това сигурно е нещо незначително за еничарин срещу българите, но ние го посрещнахме с одобрение.
Моля да не уязвяваш с обиди добрите ми чувства към арменците, защото те са плод на опит, а той се мени. Повече мекерета, повече шанс да намразя "Големите усти".
цитирай
20. kirk - Моли ме, моли ме....
26.11.2020 09:26
Моли ме, моли ме.... обичам да ме молят текезесари с претенции да се преструват на учьони и Иксперти!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 2003520
Постинги: 3360
Коментари: 2183
Гласове: 989
Календар
«  Февруари, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728