Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2018 20:24 - ИНЖ. ГЕНАДИ СЪБКОВ, КМЕТ НА ОБЩИНА МЕЗДРА: НЯМА МАЛОВАЖЕН ЕЛЕМЕНТ ОТ "ВИЗИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ"
Автор: 1997 Категория: Регионални   
Прочетен: 215 Коментари: 0 Гласове:
1Безработицата за общината през последните години е в рамките на 8%. Това е добре, но все още не ни успокоява, казва кметът
Дума 4. Октомври 2018 , брой: 192 Петрана Сомлева
Инж. ГЕНАДИ СЪБКОВ е роден на 16.06.1962 г. в Мездра. Завършва средното си образование в политехническата гимназия "Димитър Благоев". През 1987 г. завършва висшето си образование във ВМИ "Ленин", София - машинен инженер, специалностмеханично уредостроене. Има завършена европейскаспециализация на местното самоуправление в СУ "Св. Климент Охридски" - София. Професионалната му кариера започва като началник отдел в Машиностроителния завод в Мездра, където работи 9 години.
Бил e 5 мандата зам.-кмет на община Мездра. От ноември 2015 г. и до момента е кмет на община Мездра, избран с листата на БСП.

"Затворихме кранчетата от които се източваше общинският бюджет"

"Час по-скоро се нуждаем от реална децентрализация"

- Г-н Събков, новият проект на левицата "Визия за България" вече е представен и обсъждан в десетки общини в страната. По думите на Корнелия Нинова на тези срещи са зададени над 300 въпроса и са направени над 800 предложения, част от които ще влязат в проекта при гласуването му в края на годината. Каква е вашата оценка за проекта и кои са най-важните неща, на които трябва да се обърне по-сериозно внимание?
- Най-големият успех за България е това, че се създаде такъв документ, че се мисли по въпросите, които вълнуват хората, и са в основата на успешното ни съществуване като държава. Така, че поздравления за организаторите, за тези, които изготвиха "Визия за България". Стига сме работили на парче, стига сме работили пожарникарски, важното е да поставим нещата в правилната посока и стъпка по стъпка да се борим за тяхното осъществяване. Няма маловажен елемент от тази Визия. Така, както един човешки организъм е изграден по определен начин и за правилното му съществуване е важно всички системи да работят, така и за България е необходимо всички елементи, които са намерили място във Визията, да бъдат осъществени и то в разумни срокове. Защото нещо, ако е на изчерпване, то е на изчерпване търпението на хората и тук трябва да обърнем сериозно внимание. Тази Визия е направена не просто за някой, а за хората, за нашите съвременници.
- В раздел "Регионално развитие" от проекта е заложено, че е нужно регионално управление от принципно нов тип, една нова философия на децентрализацията, т.е. регионите да бъдат свързващо звено между държавната власт и местното самоуправление. Какво още трябва да се направи, за да се обнови старата философия за децентрализацията?
- Темата за децентрализацията се дискутира непрекъснато, но почти нищо не се прави в тази посока. Вместо децентрализация имаме засилена централизация. Това е характерно за последните години от развитието на държавата ни като цяло. Час по-скоро се нуждаем от реална децентрализация, от това общините да могат да разполагат с по-голям ресурс, който генерират и без това в своята територия, особено тези, които имат потенциал и възможности. А не да слагаме наколенки и да се молим било пред регионална структура, било пред дадено министерство или в МС и да чакаме подаяния. Има възможност местното самоуправление да определи своите приоритети и да насочи ресурса там, където е най-необходимо, но е много важно да знаем с какво разполагаме, на какво можем да разчитаме. Неясните правила, които са в момента при определяне, включително и на изравнителната субсидия за общините, ни поставят в неблагоприятна ситуация. За областните администрации е казано и писано много. Бих казал, че на този етап със задълженията и ангажиментите, които са им възложени, по-скоро те са паразитни структури, излишни и ненужни. Когато говорим вече за регионално ниво, смятам, че нещата стоят по-добре и час по-скоро трябва да се развива регионална политика. Защото ако работим само на парче, община за община, резултатът няма да бъде очакваният.
- В началото на мандата ви, в един разговор с вас казахте, че сте заварили общината почти във финансов колапс - 8 млн. задължения, неплатени заплати и т.н. Какво е положението сега?
- Благодарение на прецизни и рестриктивни действия успяхме да погасим към днешна дата задължения в размер над 4,5 млн.лв. Успех беше и това, че затворихме основните кранчета, от които се източваше общинският бюджет. Тоест сведохме задълженията на общината наполовина, като останаха само два кредитора - единият е Министерството на финансите, откъдето получихме един безлихвен кредит, свързан с изпълнението на проекта "Воден цикъл на град Мездра", и един кредит от фонд "Флаг", свързан също с инвестиции през минали периоди. Сега сме абсолютно коректни и то не от днес, а от началото на мандата направихме така, че всички наши кредитори да бъдат удовлетворени своевременно. Всичко онова, което е необходимо да осигурим за училища, детски градини, социална сфера, се разплаща всеки месец.
- А как се справяте с безработицата, ако има такава, и как съдействате за нейното намаляване?
- Безработицата през последните няколко години е в рамките на 8%. Това е добре, но все още не ни успокоява. Това, че имаме определен брой безработни, ни притеснява и търсим всякакви възможности да намираме заетост за тези хора. Какво правим на практика? Изготвили сме социални анкети на безработните, които отчитат техните възможности, здравословното им състояние, потенциала, желанието им за работа. Тогава търсим контакти с работодателите на територията на общината, за съдействие и за осигуряване на допълнителни работни места. До 10-15 дни предстои да назначим още 50 души по една програма, която касае и облагодетелства хора, които са с трайни увреждания, така че правим всичко възможно да няма безработица. Продължаваме една стара практика от години - през лятото наемаме студентски бригади, в които ангажираме младежи от общината, желаещи да работят в строителството, да направят нещо за своя град, за своята община. По този начин им помагаме да получат някакви минимални доходи, а ние да сме доволни от труда за облагородяване на инфраструктурата в общината. Не пропускаме нито една възможност по програми, създаващи възможности за наемане на допълнителна работна ръка. Поддържаме добри връзки с един от най-големите заводи в общината "SEBN-BG" - за кабелни комплекти, в който работят над 1900 души. Така че се стремим да бъдем в полза и на бизнеса. Няма предложение, което е постъпило в общинска администрация, на което да не сме обърнали сериозно внимание или да не сме помогнали да се реализират определени инициативи. Последните частни проекти, които се случват успешно, това е една овцеферма в зоната на община Мездра, в землището на с. Моравица, и още една ферма за щрауси, инвестициите на които са от порядъка на над 3 млн. за всеки един от тези обекти.
- Мездра навремето имаше много добре развита икономика, нямам предвид само през социализма, а и в началото на демокрацията. Колко предприятия работят сега?
- Както вече казах, успешно работи Заводът за кабелни комплекти, който е с външни инвеститори, собствениците имат фабрики в Румъния и в други страни от Европа. Имаме пивоварен завод "Леденика", който е с българска собственост и се бори срещу големите пивоварни за оцеляване на пазара. Успешно работят фабриките за преработка на врачанския камък - две по-големи и няколко малки цеха. Техкерамика - за производство на техническа керамика. За съжаление това, което беше лицето на Мездра преди години - фабриката за широки хасета и спално бельо, от 2 години е в по-сложна ситуация. Това е резултат от общото положение на всички текстилни фабрики в България, конкуренцията на стоки от Индия, Пакистан, Египет изключително много затрудни развитието на тези предприятия и затова в момента са в затишие. Продължава да работи Машиностроителният завод "Искър" макар и със силно редуциран състав. Това са основните предприятия, които продължават да функционират успешно.
- Има значение и това, че Мездра е и голям жп възел.
- Освен жп възел е и транспортен възел. Има предимство и това, че много от хората работят и търсят препитание и в София, в Ботевград. Факт е обаче, че в Мездра идват да работят и хора от други населени места, така че процентът на безработицата не е толкова висок, колкото в другите общини от Северозапада. Така че успяваме да осигурим добър поминък за хората. Нещо, което ме притеснява най-вече като община, това е, че държавата на този етап не може да оцени по достойнство труда на общинските служители, на хората, заети в социалната сфера. Това са изключително важни грешки, които се допускат и ще доведат до това, че ще обезлюдят не просто населените места, а ще обезлюдят общинските администрации, социалните услуги. Не може срещу минимални възнаграждения хората да работят в тези сфери и да очакваме от тях чудеса от героизъм, да очакваме, че ще се справят успешно с предизвикателствата, които стоят в момента пред общините. Тези хора управляват проекти за милиони, а в същото време тяхното възнаграждение е символично. За това казвам, че присъствието на всички колеги в общинската администрация е по-скоро тяхна кауза. И ако в сферата на образованието все пак има някаква тенденция за привеждане на работните заплати в нормален вид, то в общинските администрации, в социалната сфера нещата изостават, бих казал, изключително рисково. И ако правителството не обърне внимание на този важен проблем и ако чрез Националното сдружение на общините не защитим по-високи бюджети в тази сфера за общините, сме обречени на тотален провал. Аз и в началото ви казах, не бих искал като кмет да се кланям на някой и да очаквам, че ако съм много послушен ще получа някакъв бонус. Искам друго, искам децентрализацията да е реална. Ние като местни общности, можем да формираме реални бюджети на база на приходите, които генерираме на територията на нашите общини. Беше време, когато 100% данък общ доход влизаше в общините. Нека да върнат поне част от този ресурс в управлението на общините, за да не изпадаме в унизително състояние да следим кой какво е получил от някой, по каква причина го е получил, защо го е получил и какво му е дадено.
- Това може да се определи с едно изречение - купуване на гласове. Поне аз така го разбирам...
- Не искам да влизам в полемика по този въпрос, просто защото смятам, че това е грешна практика. Не трябва така да се работи. Трябва да има ясни правила и критерии.
- Г-н Събков кои са най-силните страни в социалната програма на община Мездра?
- Мога да кажа, че Мездра е социална община. Пионери сме в много направления. Ще ви посоча един елементарен пример. Въпреки че имаме огромни задължения, над 4 млн.лв., други общини с подобни задължения, съм сигурен, че са в много по-сложна ситуация и се чудят как да оцелеят. Въпреки тези задължения, ние се грижим за добрия социален статус на нашите съграждани. Какво направихме за младите семейства? Тази година сме освободили от такса заплащане на детски градини, и на детски ясли за децата, които са в яслена възраст, т.е. до 3-годишна възраст. Подкрепяме пенсионерските клубове. Правим всичко възможно да идентифицираме индивидуалните проблеми на хората и търсим решения - дали ще помогнем с доставка на дърва за огрев, дали ще им осигурим медицинско обслужване и пр. Осигурихме и закупихме микробус, който безплатно извозва социално слаби и хора с увреждания до съответни институции или здравни заведения. Създадохме бюро за социални услуги, в което приемаме заявки за различни социални нужди - за почистване или за някакъв елементарен ремонт, дали за попълване на някакви документи или контакти с някакви институции. Извършваме и такива услуги. Привличаме наши спонсори, дарителски фондации за осигуряване, макар и скромни, подаръци и неща от първа необходимост за социално слаби лица и деца. За Коледа през изминалата година осигурихме за над 500 деца подаръци. Когато получиха кутиите с играчки, дрехи, лакомства, видях широко отворените детски очи, които не са виждали такива подаръци от години, и когато едно дете получи подарък, и когато се усмихне или разплаче от вълнение, това е най-голямата отплата за нас, че сме си свършили добре работата. Осигуряваме компютри за училищата, осигуряваме ремонти на образователната система. Материалната база на нашите училища е в много добро състояние. Всяка година инвестираме в енергийна ефективност, в ремонти. Правим така, че на децата да им е уютно и комфортно, разбира се, и на учителите, и на всички, заети в сферата на образованието.
- След по-малко от година предстоят избори за местната власт, които са изключително важни за страната. Какво г-н Събков, е виждането ви за мястото на лявата алтернатива и на левицата в тези избори?
- Радвам се, че има такава лява алтернатива. "Визия за България" трябва да стигне до много широк кръг от хора, за да се види, че има такава партия, че има такива хора, които мислят за доброто на всички наши съграждани и са готови да жертват време, сили и ресурс, за да направят живота на нашите съграждани по-добър. Това е най-силното и не трябва да се отказваме от тази борба. Сигурен съм, че ще успеем. И може би това ще е най-трудният проблем на БСП. Все по-трудно ще се намират отговорни хора, които да се кандидатират за кметове на малки, пък и на по-големи общини, които да отиват не за да осребрят присъствието си в местното самоуправление по някакъв начин, а които да се борят за разрешаване проблемите на хората, за намиране на правилните решения и провеждането на успешни политики за общността.
- А вие ще се кандидатирате ли за втори мандат?
- Не мога да ви отговоря сега на този въпрос. Ако успешно приключим настоящия мандат и имам все още сили и ентусиазъм и, разбира се, получа подкрепата на своите съграждани, тогава, да. Защото усилията, които влагаме към момента, са изключително много. Убеден съм, че упоритостта, с която работим, в крайна сметка ще бъде възнаградена и, че ще постигнем това, което сме обещали на хората, а то ще бъде гаранция, че сме си свършили добре работата. Това за мен е най-важното. Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 1605834
Постинги: 3034
Коментари: 1599
Гласове: 826
Календар
«  Ноември, 2019  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930