Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2019 20:15 - 30 години преход - 30 години скандали- 4.
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 99 Коментари: 2 Гласове:
-1 Вместо да управляват, 18 правителства злоупотребяваха с надеждите на хората

Дума, 08 Ноември 2019 / брой: 215

автор:Евгени Гаврилов

visibility 401

По това време Костов отказа на Русия въздушен коридор за дебаркиране на руски военен контингент в Прищина. Той не допусна и бежанци от конфликта в Косово да стъпят на българска територия. Българското правителство организира за тях специален лагер край македонското село Радуша.

То не успя да направи реформите в икономиката прозрачно и с доверието на обществото. Мащабната и повсеместна приватизация породи съмнения и обвинения. Атаките към премиера и неговите министри за злоупотреби и корупция не бяха лишени от основания. През декември 1999 г., под засилен политически и обществен натиск, Костов подмени почти цялото правителство. Отстранените министри се разприказваха. След изваждането му от кабинета вътрешният министър Богомил Бонев обвини Костов за незаконна продажба на ВЕЦ-овете. След атаката премиерът спря тяхната приватизация. На 9 юни 2000 г. Бонев съобщи за измама и на г-жа Енгибарова-Шмит. Като обезщетение за имоти на нея бяха издадени компенсаторни записи на стойност 70 млн. марки, като оценката на имотите й бе надвишена 250 пъти. Премиерът отстрани покойния Александър Божков, който беше главен преговарящ от българска страна с ЕС, като виновник за тази сделка, защото при нейното осъществяване той беше министър на промишлеността.

Приватизацията на авиокомпания "Балкан" бе сделка, която стана синоним на корупцията на кабинета Костов. 75% от акциите на националния въздушен превозвач, който имаше право да носи националното знаме, бяха продадени на израелския бизнесмен Гад Зееви за 150 000 долара. Купувачът трябваше да покрие дълговете на авиокомпанията и да инвестира 100 млн. долара. Нищо подобно не се случи. Тя просто бе източена. Бяха разпродадени самолети и скъпи слотове по основни европейски летища. Същата бе съдбата и на великолепни имоти в централните части на основните европейски столици. Обслужваните линии бяха съкратени наполовина. Въпреки, че държавата остана с 25% от акциите, тя нямаше представител в органите на управление. На практика тази приватизация ликвидира предприятието.

През април 1998 г. правителствената зала на летище София бе огласена от фанфари. Привърженици на СДС посрещнаха подобаващо вицепремиера Евгений Бакърджиев от Москва, където той бе подписал "исторически договор" за доставка на руски природен газ. Бакърджиев говореше тогава за изгоден за България договор, опозицията - обратното. Според представителя на Световната банка у нас Рей Томкинс договорът е ужасен. Само от транзитната такса се очакваше страната да изгуби около 200 млн. долара.

Спорен бе и въпросът за позицията на правителството за АЕЦ "Белене". През януари 2001 г. вицепремиерът Петър Жотев подготви доклад, в който се препоръчва строежът на централата да бъде размразен, но до това така и не се стигна заради натиска на тогавашните зелени талибани. Скандали предизвикаха още редица сделки - продажбата на "Кремиковци" за 1 долар (АПСК все още води дела за неустойки по договора); продажбата на "Нефтохим" на нищожна цена и обвързването му с обработката само на руски нефт; сагата около приватизацията на рафинерията "Плама"; продажбата на БТК на цена няколко пъти под реалната. През юни 2000 г. Бонев отново атакува Костов с разкрития около приватизацията на "Булбанк" и му поиска оставката. В скандалите най-често бе замесван кръгът около Костов, известен като кръга "Олимп". Той получи името си от едноименния ресторант на Славчо Христов на столичната улица "Черковна", където премиерът обичаше да обядва.

 Ами, ако са виновни

Скандално бе поведението на правителството и при задържането в Либия на българските медицински сестри, обвинени в умишлено заразяване на либийски деца със СПИН. Фразата на Костов "Ами ако са виновни?!", бездействието и пасивността на външното министерство в началния период бяха повод за сериозни критики. Оказа се, че само България не е успяла да изтегли застрашените си от арест специалисти, както това направи например Полша. През септември 2000 г. Костов бе атакуван масирано от опозицията във връзка с фондацията на съпругата му, "Бъдеще за България", получила дарение от руския милиардер Григорий Лучански, както и за това, че той финансира СДС през "Мобилтел" месечно с 1 млн. марки. Костов отрече тези обвинения на Бонев. В атаката се включи и Бакърджиев. 

Скандалът с Фондация "Демокрация" пък започна с публикация на руския бизнесмен Майкъл Чорни в пресата. В нея изгоненият от България като заплаха за националната сигурност Чорни обвини Костов, че през 2001 г., малко преди парламентарните избори, го е изнудвал за пари. Десет дни преди изборите във фондацията постъпва дарение от 189 000 долара от офшорна фирма. Адвокатът на фирмата направи изявление тогава, че е извършил банковия превод по нареждане на Майкъл Чорни. От Фондацията твърдяха, че произходът на сумата е проверяван от Бюрото за финансово разузнаване и няма данни Чорни да е дарител. Така, въпреки атаките, правителството на Костов успя да завърши за първи път цял мандат, но на парламентарните избори СДС загуби от НДСВ и това бе начало на края на синята партия. Паметна ще остане снимката, показваща как Иван Костов и жена му слизат надолу по стълбите в НДК в нощта, когато СДС катастрофално загуби изборите от новия месия - Симеон Сакскобургготски.

800 дни и врътка с дълга

На 6 април 2001 г. в резиденция "Врана" Сакскобургготски, завърнал се от странство, направи обръщение към българския народ. В него бившият цар обяви създаването на Национално движение "Симеон Втори" (НДСВ), което ще донесе бърза и качествена промяна в стандарта на живот след 800 дни благодарение на българското трудолюбие. При изработването на устава се разбра, че движението няма да има управително тяло и цялото ръководство ще е в ръцете на Сакскобургготски. Още в самото начало на създаването се оформиха различни кръгове и групи, които се състезаваха за благоволението на "царя". Единият бе на юристите около Пламен Панайотов, а другия - на юпитата, доведени у нас от Спас Русев. НДСВ спечели парламентарните избори с 43% и вкара в парламента 120 депутати, които не бяха достатъчни за абсолютно мнозинство. "Блансьорът" ДПС отново предложи услугите си.

Правителството на Симеон Сакскобургготски бе първото в годините на прехода, което наследи сравнително нормална икономическа обстановка, защото не трябваше да се занимава с последиците от някаква криза. Темповете на подобряване на стандарта на живот на българите обаче бяха далеч от очакванията на избирателите. Реалното нарастване на заплатите бе с под 2% на година, което бе твърде бавен темп в сравнение с обещаното. Намаляването на данъците бе компенсирано с нарастването на акцизите и бе далеч от обещаните 35% от БВП. Темпът на икономически растеж бе 4.4% годишно, което не даваше големи надежди за бързо постигане на високо качество на живот.

Българите за пореден път бяха измамени, защото след 800-те дни тяхното положение не се промени. Основният проблем бе в огромното противоречие между темпа на развитие на страната и създадените от Сакскоругготски далеч по-високи очаквания. Вторият проблем бе в разочарованието от неизпълненото обещание за нов морал в политиката и в икономиката. Нямаше го. 

Постоянните атаки към правителството, пораждани от подозрения за лобизъм и корупция, доведоха до серия от промени в състава на Министерския съвет. Най-драматична бе ситуацията в началото на февруари 2005 г. Оцелял след 6 неуспешни вота на недоверие, кабинетът бе разклатен от излизането на групата на "Новото време" от парламентарната група на НДСВ. Така правителството започна да зависи от малцинството. Между НДСВ и ДПС, от една страна, и "Новото време", от друга, бе сключен коалиционен договор за управление до края на мандата.

Следва 

 
Гласувай:
1
2Следващ постинг
Предишен постинг

1. geridi - Ок. Обаче от цялото това написано, ...
09.11.2019 21:02
Ок. Обаче от цялото това написано, следва... че на никой не му пука. Предприятията били източени. От иранска фирма? Без значение националността.
Циганите се държат в мизерия, за да контролират нас.
Жените им го отнасят.
С тъга... или как да го нарека, понеже аз бях ужасена по определени причини... за мен Плевневлиев го е отнесъл с опит за нещо.
Той и жена му знаят.
Няма значение.
Ние сме пред война постоянно.
Но ако на една част от българите им пука за българи, то на изток... ти казват, че бог така е отредил и си до там.
цитирай
2. 1997 - Моля, пишете по- подредено за да изпъкне смисъла.
09.11.2019 21:12
geridi написа:
Ок. Обаче от цялото това написано, следва... че на никой не му пука. Предприятията били източени. От иранска фирма? Без значение националността.
Циганите се държат в мизерия, за да контролират нас.
Жените им го отнасят.
С тъга... или как да го нарека, понеже аз бях ужасена по определени причини... за мен Плевневлиев го е отнесъл с опит за нещо.
Той и жена му знаят.
Няма значение.
Ние сме пред война постоянно.
Но ако на една част от българите им пука за българи, то на изток... ти казват, че бог така е отредил и си до там.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 1669532
Постинги: 3074
Коментари: 1695
Гласове: 855
Календар
«  Януари, 2020  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031