Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2018 19:47 - Защо процъфтява аграрният сектор на Русия
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 2287 Коментари: 3 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Санкциите и конюнктурата са фактор, но главната роля играят уедряването на отрасъла и подкрепата на властите
Дума 2. Октомври 2018 , брой: 190
Това десетилетие Русия се превърна във водещ производител на зърно в света
Наскоро в. "Уолстрийт джърнъл" проплака, че рекордната реколта и износ на руска пшеница са заплаха за фермерите в САЩ, които все по-трудно издържат на силно конкурентния пазар. Сред тях вече има и фалити. Според изданието земеделието на Русия е в цветущо състояние, независимо от санкциите и постоянно падащите цени на зърното на световните пазари. През 2017 година Русия

стана зърнен шампион

- събра рекордните 135,4 млн. тона зърно, а изнесе 40 млн. тона, което е с 50% повече от 2016 година. През 2015-та страната за пръв път доби и изнесе повече пшеница от САЩ, а след година повтори това си постижение. За 2018 година се очакват 104-105 млн. тона зърно, като от тях 73-74 млн. тона ще бъдат пшеница.
Тези данни наистина впечатляват, като знаем, че СССР бе традиционен вносител на пшеница, а и дори в началото на миналото десетилетие страната все още внасяше пшеница, макар да бе вдигнала добивите й. Бумът бе направен това десетилетие. През 2013 г. добивът на пшеница достигна 52,1 тона, през 2014 - 59,7 тона, 2015 - 61,8 т, 2016 - 73,3 т, 2017 - 85,8 тона. Докато при САЩ показателите за същите години са низходящи: 2013 г. - 58,1 тона, 2014 - 55,2, 2015 - 55,8 и 2017 - 47,4 тона.
"Файненшъл таймс" констатира, че успехът не се ограничава само със зърното. "Русия напълно замени вноса на свинско и пилешко със собствено производство. Тя стана един от водещите производители на захарно цвекло, а производството на оранжерийни зеленчуци се увеличи с 30% в сравнение с миналата година".
През 2017 г. аграрният износ нарасна с 15% до $20 млрд, с което задмина традиционния износ на оръжия (15-16 млрд). А тази година износът на аграрна продукция и продоволствия се очаква на ниво $23-$24 млрд. Това са все знакови постижения за руската икономика. 16 години след съветския разпад основната й износна листа си оставаше съветска - енергоносители и оръжия. Тази тенденция бе пречупена на 17-та година, когато зърното измести от второто място калашника и ракетите в челната тройка на експортната листа (нефтът и газът са непоклатими на първото място). Фактически руската икономика

преодоля ресурсната обремененост на съветския износ

Постсъветска Русия съумя да превърне земеделието и аграрния сектор във водещо експортно перо. Това също е знаково постижение за страната.
Западните медии се втурнаха да обясняват защо процъфтява селското стопанство на страната. Причините всъщност са две - политико-конюнктурни и системно-трайни.
Към първата група на първо място трябва да отнесем антируските санкции, въведени пред 2014 г. заради украинския конфликт и ответните контрасанкции на Москва от август 2014-та - руският пазар пусна бариера за храни и продоволствия от САЩ и ЕС. Ситуацията обаче потвърди поговорката "Всяко зло - за добро". А и илюстрира една типична за руския характер черта - да се вземе в ръце, когато е притиснат, да бъде съзидателен, когато е натясно. Доста бързо страната замени западните храни със свои. Ето какво сподели пред РИА "Новости" през 2016-та фермерът от средна ръка Генади Дивавин, чието стопанство се намира в Курска област, сърцето на руския чернозем.
"Санкциите се превърнаха в огромен помощник. Ако ги махнат, всичко може много бързо да се промени. Ето, наложиха ембарго на американската соя и всички веднага минаха на лупина (бобово растение - ред.), която при нас вирее добре. Само през последните две години в Чернозема са построени няколко фуражни завода за лупина. Всяка седмица ми звънят по пет пъти: питат каква ще бъде реколтата, записват телефона, търсенето е много голямо. Санкциите не трябва да падат, в никакъв случай. Сами всичко ще си осигурим, още две-три години и ще покрием всички позиции".
За 8 години стопанството му набъбна от 300 до 1500 хектара. Освен лупина с 15-те си работници той отглежда пшеница, елда, лен. Изнася елда за Сърбия.
Един от най-големите комплекси за производство на месо в Русия се намира във Воронежка област на 500 км южно от Москва. Казва се "Заречное" и в този гигантски комплекс се отглеждат вносни крави порода ангус.

"Бих искал санкциите да продължат още десет години"

открехна преди година пред норвежкия вестник NRK Виктор Логвинов. Той не е точно фермер, нито пък кравар, а е зам.-шеф на областната администрация по селското стопанство. Но той не е и чиновник-парашутист, а е от този край и има принос за създаването на комплекса.
В руски, а и в чужди медии вече са наложи мнението на някои аналитици, че Владимир Путин доста умело използва санкциите като прикритие за постигането на стратегическата цел, набелязана от него още преди това - Русия да стане самодостатъчна с храни и продоволствия.
Очевидно, в случая става дума за повече политическа причина - санкциите. Но има и чисто пазарна причина. Според "Уолстрийт джърнъл" руското зърно бие цената на американското заради ниския курс на рублата спрямо американския долар (съответно и еврото). "Тъй като разходите на руските производители са в рубли, а зърното се продава в долари, те могат да си позволят по-ниска цена, като същевременно запазват маржовете си на печалба - за разлика от американските си конкуренти", обяснява изданието "кардиограмата" на пазара.
И все пак за бума на аграрния сектор по-съществена роля играе втората група причини, засягаща структурата и как работи отрасълът. Движещата сила на този бум не са фермери като Генади Дивавин.

"Моторът на прогреса са огромните аграрни конгломерати.

Те си поделиха най-вече особено плодородните черноземни почви в Южна Русия", констатира германското сп. "Шпигел". Те обработват изкупени площи от 300 000 хектара нагоре, та чак до 800 000 хектара. Някои от тези конгломерати принадлежат на олигарси като Олеги Дерипаска и Роман Абрамович, които се насочиха към селското стопанство от втората половина на миналото десетилетие. Успешните гигантски холдинги като "Мираторг", "Продимпекс", "Русагро" също са лицето на аграрния възход. Концерните тласкат напред механизацията и дигитализацията на сектора. Изкупуване на нови земи, борба с излишните разходи и разхищения, оптимизирано използване на машини, рационализация на труда, наемане на специалисти, изплащане на бонуси - това са все брънки от механизма, осигурил подема на сектора. По полята на конгломератите работят американските трактори John Deere, германските Claas, транспортна техника на френската компания Manitou. В репортаж за изложение на аграрна техника в плодородния Краснодарски край, френското издание "Лез еко (Les Echos) пише, че "местните производители, макар да си позволяват свръхмодерен трактор заради единия кеф, все пак са истински бизнесмени, които следят с айпад за курса на зърнените култури на чикагската борса и влагат все повече пари в западна техника".
С други думи, от миналото десетилетие в страната бе извършено естествено уедряване на производството, без което едва ли щеше да се стигне до успеха в условията на санкциите. Това всъщност потвърди миналата година пред NRK и 47-годишният германец Щефан Дюр, който ръководи намиращия се във Воронежка област холдинг "ЕкоНива", най-големият руски производител на мляко. Щефан Дюр не е единственият аграрен чужденец в Русия. Навремето искал да се занимава с фермата на своя дядо недалеч от Хайделберг, но се озовал в Русия. И сега владее над 170 000 хектара земя, в холдинга му работят 2800 души, които се грижат за 28 000 крави.
"Ясно е, че забраната за внос, въведена от Русия през 2014 г. , бе добре за някои сегменти на руската хранителна промишленост", сподели той. Но продължи, че за самото селско стопанство това не е имало особено голямо значение. Селското стопанство бележеше растеж още преди санкциите, убеден е той. И добавя интересен щрих: най-големите си успехи руският аграрен сектор постигна там, където неговите фермери от дълго време произвеждат не само за страната си, но и за световния пазар.
Всъщност за него много по-важен фактор е, че властите в много по-голяма степен отпреди подкрепят селското стопанство като част от стратегията за преминаване към самодостатъчност по отношение на изхранването. "Субсидиите може би не нараснаха толкова много, но всеки случай те не бяха орязани, както настояваха мнозина преди няколко години", казва Дюр пред норвежкия вестник. В свой коментар "Файненшъл таймс" също констатира, че правителството е вдигнало субсидиите за агрохолдингите.
Дюр открива и една съпътстваща полза: "Едно от най-позитивните неща, които се случват днес в руското селско стопанство,

е интересът от страна на младежта"

Разбира се, че далеч не всичко е идеално, минусите не са малко. Властите например залагат на едрите производители, а малките са пренебрегвани.
Пред сектора обаче има нови перспективи. Заради митническата си война с Китай САЩ едва ли ще изнасят пшеница за него в същите обеми и нищо чудно Пекин да замени американската пшеница с руска. А както констатира "Файненшъл таймс", по границата на Русия с Китай има плодородни земи за соя. Дали пък няма да се стигне дотам, че Китай да купува и соя от Русия, вместо от САЩ? "Въпреки санкциите и проблемите в отношенията със Запада, руският пазар има много възможности и предимства", принуден е да признае вестникът.

По материали от чуждия печат.

 Гласувай:
3
21. kolevn38 - Аграрният сектор процъфтява и в Северна Корея.
02.10.2018 06:54
Дори страната е на първо място по производство на кедрови ядки - предполагам американските и канадските производители на кедрови ядки отдавна са се насрали от страх от този факт, да? Това обаче не обяснява факта, че северно корейското население гладува. Нито пък факта, че добрите добиви на пшеница и овес последните години ще извадят Русия от икономическата тиня. Иначе - похвално, да - най-богатата на ресурси държава в света, която не може да произведе и продаде един свестен автомобил, една свестна електротенджера или ютия, е произвела мноооооого зърно.
цитирай
2. apostapostoloff - Тези данни не са верни.
02.10.2018 14:52
Русия изнесе 30 милиона тона. Толкова изнесе и ЕС. 40 милиона тона изнесе САЩ.

Русия е дребна риба, която в нито един сектор и по никакъв начин не може да застраши САЩ. Само в България има бунаци, на които им се струва, че Русия е велика сила.

Нищо подобно няма- Русия има БВП от 1, 527 трилиона долара, а Италия има БВП от 1, 937 трилиона долара. Русия е далеч по- слаба ракия дори от една Италия. За ЕС и САЩ да не говорим.

Русия е принудена да изнася зърно, защото приходите от износа на петрол и газ са недостатъчни, за да се изхрани насилението на страната.
цитирай
3. radostinalassa - Янките фермери започвали да фалират
07.10.2018 09:06
Нормално, та кой нормален ръководител би внасял ГМО пшеницата на Монсанто. Не стига, че е ГМО, но и трябва всяка година да се купуват нови семена. Това са еврейски трикове. С един удар два заека. Но русите не са зомбираните облъчени янки, държани на каишка.
цитирай
4. radostinalassa - Русъ значи велика
07.10.2018 11:05
Руси означава велики, да не стане объркване пак. Нашите прадеди също са били велики. За разлика от сегашните хитреци и крадци политици.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 1605916
Постинги: 3034
Коментари: 1599
Гласове: 826
Календар
«  Ноември, 2019  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930