Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2018 21:38 - Филип Попов: Само лява политика може да възроди Северозапада
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 268 Коментари: 1 Гласове:
-2Приоритетното развитие на изостаналите региони е спирачка пред разпада на държавността, за равноправие и справедливост, смята секретарят на ПГ"БСП за България"
Дума 27. Септември 2018 , брой: 187 Юлия Кулинска
Северозападна България е най-бедният регион в целия Европейски съюз. Заплатите са най-ниски, безработицата е най-висока, демографските процеси са негативни, инвестиции липсват, младите бягат. Бедност, изолираност, липса на инфраструктура, затруднен достъп до здравеопазване и образование, висока битова престъпност, обезлюдяване. Това е Северозападът днес. Парадокс е, че Северозападна България, която географски е най-близо до западния свят, е най-изостанала. Усещането тук е на безнадеждност. Не случайно местните с тъга наричат региона си "Северозападнал".
Във "Визия за България" БСП записа специален раздел за приоритетно развитие на изостаналите региони, сред които е и Северозападът. А това означава държавнически подход, разбиране за държавата като за единен организъм, в който всички органи функционират нормално. "Визия за България" е разговор с хората за бъдещето на България. Разговор за това как да променим порочния модел на властване и да възродим родината.

Филип Попов е роден във Видин. Завършва ГПЧЕ "Йордан Радичков", а след това Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Работил е като адвокат в Софийската адвокатска колегия. Член на Националния съвет на БСП. Народен представител от БСП в 42-то и 43-то Народно събрание. Секретар на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Водач е на листата на "БСП за България" в 5 МИР Видин.

- Северозападна България продължава да е един от най-бедните региони на страната. Кои са основните проблеми, които стоят пред жителите на Видинска област?
- Няколко са основните проблеми на Видин и Северозапада, които са актуални и за цяла България, но са най-осезаеми във Видин. Това са бедност, безработица, изолираност от останалата част на България, т.е. липса на инфраструктура към и в областта, изключително затруднен достъп до здравеопазване и образование, липса на перспектива пред младите хора от региона. Кумулацията на тези проблеми води до високи нива на битовата престъпност и, разбира се, до обезлюдяване на региона, до демографска катастрофа. Тази реалност води до извода, че Видин и региона нямат сили и не могат сами да излязат от този порочен кръг, в който няма инвестиции и работни места поради липса на кадри и инфраструктура и няма кадри и инфраструктура поради липса на инвестиции. Без целенасочена подкрепа на държавата за региона този параграф 22 няма да може да бъде преодолян, а са съжаление към настоящия момент липсва такава подкрепа от страна на властимащите към Видин.
- Във "Визия за България" БСП записа специален раздел за приоритетно развитие на изостаналите региони, сред които е и Северозападът. Какво означава това?
- Първо нека споделя няколко думи за "Визия за България". За мен тя е надпартиен документ, разговор за бъдещето на родината ни с хората, разговор за това как да променим порочния модел на властване в България, така, че от властване заради самата власт, която стана самодостатъчна, арогантна и извратена да се постигне справедлив, демократичен и социален модел на управление на държавата. Това е модел, който е записан и в Конституцията ни. Модел, от който дерибействащата върхушка на властващите ни отдалечава с всеки изминал ден и пореден провален за развитието на държавата мандат.
Визията за България е онзи необходим обществен договор, който да очертае пътя на държавата ни след този клептокрастки режим. Приоритетното развитие на изостаналите региони за мен означава държавнически подход, разбиране за държавата като за единно цяло, един организъм, в който всички органи следва да функционират нормално. Не е възможно да имаш развита икономика, социална политика при тази отворена ножица между регионите. Дисбалансът в развитието на регионите, огромната пропаст в доходите, перспективите и качеството на живот между Северозапада, в частност Видин, и големите градове води до стремглаво обезлюдяване на региона с всички вредоносни за този процес следствия. Приоритетното развитие на изостаналите региони означава и спирачка пред разпада на държавността, означава равноправие и справедливост за хората, осмелили се да останат в тези региони въпреки 10-годишното безхаберие на настоящите управляващи.
Категоричен съм, че само лява политика може да възроди Северозапада.
- В проекта се предлага те да се възползват от "Нов фонд за сближаване между регионите". Как това ще помогне за възраждане на бедните райони?
- Именно този фонд означава фокус на държавата към изостаналите региони, които сами е невъзможно да догонят по-развитите региони. Разбира се, този фонд не е просто една каса, чрез която да се преразпределят публични средства, а означава програмно и ефикасно разпределение и подпомагане на региона, като се държи сметка за неговата специфика и реални възможности за развитието му в различни сфери като туризъм, производство, земеделие и т.н.
- Споделете вашите идеи за излизане от кризата на Видинския край?
- Още преди 10 години имаше изработена такава подробна стратегия, която обаче не беше реализирана от кабинетите на г-н Борисов. Имаше частично реализиране в краткия мандат на г-н Орешарски и с това приключи. Според мен развитието на Видинска област, както казах, е следствие от целенасочена държавна политика в няколко основни насоки. Това са данъчни облекчения за бизнеса, решил да развива дейността си във Видинска област, като, разбира се, тези фирми следва да отговарят и на определени изисквания, като например брой работни места. Свързаност на региона с България и Европа, т.е. инфраструктура, добри скоростни пътища към и в региона. Намаляване таксата за леки автомобили с видинска регистрация при Дунав мост 2, което ще засили туризма, стокообмена и бизнеса като цяло в областта. Промяна в политиката на субсидиране на земеделието чрез субсидиране не само на зърнопроизводителите, а и на зеленчукопроизводителите и овощарите. Изграждане на зеленчукова борса край Видин. Запазване на изнесените държавни административни структури във Видин. Запазване и развитие на видинската болница, а и тази в Белоградчик.
- Какво успяхте и какво не свършихте като депутат за настоящето и бъдещето на региона?
- Работата за региона не я разглеждам като рамка с начало и край, а като процес, т.е. винаги има какво още да се направи и какво си пропуснал да направиш. Всичките ми въпроси в Народното събрание са насочени към развитието на Видин. Зададох въпрос за намаляване таксите за леки автомобили с видинска регистрация при Дунав мост 2, на който най-общо и бланкетно ми беше отговорено, че няма как да стане. Защитавах работниците от "Видахим", които заради законови промени, предложени от ГЕРБ, останаха без работа. Задавах въпроси и настоявах за изграждане на високоскоростен път Видин-Ботевград и за реализация на проекта - тунел под Петрохан или поне за откровеност от страна на АПИ и правителството ще се реализира ли изобщо този проект и кога. Още в самото начало на тази легислатура предложих обща декларация, с няколко приоритета за развитието на региона, която да се подпише от всички депутати от Видинския регион, но за съжаление я подписахме само двамата народни представители от БСП за България, които сме в опозиция. В пленарна зала, а и в различните ми участия винаги съм защитавал и защитавам каузи, политики и закони, защитаващи справедливостта, демокрацията, правовата и социална държава. Няколко примера в тази насока - защитавах позицията за актуализиране на всички пенсии, за достъп до справедлив и бърз съдебен процес, бях против субсидирането с публични средства на частни училища и детски градини за сметка на държавните. Защитавах и защитавам позицията за борба с монополите в държавата и за въвеждане на фалита на физически лица. Активно участвам както в пленарни заседания, така и в срещи с граждани от областта, за да мога да транслирам адекватно и точно техните проблеми към Парламента, а оттам и към изпълнителната власт, за да бъдат чути. Дейно участвам в редица международни форуми, на които успешно представям не само България и БСП, а разбира се, и Видински регион. Никога не пропускам възможност на такива форуми, независимо от естеството им да говоря за Видин, да убеждавам, че регионът е благоприятен за инвестиции и има бъдеще, стига държавата да го приоритизира. Разбира се, има още много неща, които съм направил и ще направя за родния ми край, сигурно ще има и такива, които няма да успея да направя от позицията на опозиция, но аз дължа преданост, отдаденост и работа на и за хората от Видин, защото те са преди всичко достойни, трудолюбиви и великодушни българи. Те не ме предадоха и аз няма да ги предам!
 Гласувай:
1
31. kolevn38 - Разбира се, само лявата политика може да възроди Северозапада, че коя друга:)
26.09.2018 23:07
Като начало може да се заформят ТКЗС-та, задължително да се възродят концлагерите в Белене и Скравена, да се изкопаят стотици хиляди ломски ямки, веднага да се засадят с червени тикви и кратуни, които да се торят с остатъците от ненужния биоматериал от концлагерите. Урожаят ще бъде чудовищен, био екологичен, от което американските фермери ще се насерат от страх, щото няма да има къде да си пласират американските ГМО тикви и кратуни. Дори циганите ще се върнат от Западна Европа в Северозапада за да чуват тикви и кратуни - не какви да е, а био! И тогава какъв живот ще настане, какъв живот - не живот, а песен. С една дума - живот като на кино!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 1605885
Постинги: 3034
Коментари: 1599
Гласове: 826
Календар
«  Ноември, 2019  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930