Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2018 20:42 - България е в опустошителна криза. Тя е в главите
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 226 Коментари: 0 Гласове:
3Дума 20. Август 2018 , брой: 160 Иван Бакалов
Няколко пъти не можа да се състои производство на автомобили в България, макар че страни с население близо до нашето като Унгария имат по 3 автомобилни завода и четвърти (на БМВ) се строи в момента. Написах коментар в този смисъл. Нищо не произвеждаме и не изнасяме, в търговски дефицит сме, който сега е малък само заради кризата и ниската покупателна способност. И някои ми възразиха - нямало криза, износът расте, щял да стигне 50 млрд. лева тази година, фактите показвали и т.н.
Може би някои не забелязват нещо, голямо като слон в стаята. България е в перманентна опустошителна криза вече години наред.
Страна, която е изгубила към 2 млн. от населението си (около 25%) и продължава да го губи, е в най-тежката криза, която можем да си представим. Емигрантският поток навън не спира. И той основно е по икономически причини - липса на работа тук, ниско заплащане и слаби перспективи за в бъдеще.
Сега и онези, които искат да започнат тук производство, не могат да намерят хора, защото са се разбягали по чужбина, било дългосрочно, било като сезонни работници през половината година. И никак не е успокоително, че данните показвали нисък процент на безработица. Те хората просто не се регистрират и заминават.
Ето например, голям чужд инвеститор със завод за резервни части (до Димитровград) предлага начална заплата 800 лв. И кой ще се хване, като може да работи нискоквалифицирана работа в Гърция за 1000 евро? Или да работи същото в Чехия (където не достига работна ръка), пак в завод за авточасти, за 1800 евро. (Примерът с Чехия е от страницата на българската емигрантска общност там - в нея има такива оферти).
С какви икономически успехи се хвали правителството? Какви оптимистични анализи пускат икономисти и медии, които го крепят? Защо се самозаблуждаваме?
Не е ли очевидно? Най-слабата икономика в ЕС, с най-ниски заплати.
Брутният вътрешен продукт на България е около 4 пъти по-малък от чешкия или от гръцкия (където е тежка криза), два пъти и половина по-малък от унгарския и т.н. С какво да се хвалим? Какво произвеждаме и продаваме на света?
Излишно е да се цитират числа. Например, какъв е търговският ни дефицит години наред. Може да се каже съвсем просто - България е страна, която продава на света по-малко, отколкото купува. Купува всички индустриални продукти - коли, автогуми, климатици, телевизори, смартфони, суровини, горива, храни. Дори плодове и зеленчуци купува - благодарение на това, че обяви ликвидация на селското стопанство, вместо да го преструктурира.
Една страна няма как да съществува в такова състояние. Някой трябва да покрие разликата между внос и износ. Дефицитът трябва да се компенсира с нещо - чужди инвестиции, туризъм и др. Туризмът горе-долу върви въпреки всички забележки за ниво на курорти, обслужване, рекетьорско разпределение на Черноморието и плажовете му и т.н.
Чуждите инвестиции обаче са катастрофални, миналата година стигнаха около 700 млн. евро. Тази година, дай Боже, да станат 1 млрд., макар че според някои финансисти това основно са преструктурирани кредити. А преките чужди инвестиции преди години са стигали 9 млрд. евро. Сегашният спад, във време на оживление в Европа, показва, че у нас в момента нещо дълбоко не е наред. Дали рекет от властта, съдебна система, влошени условия, но нещо пречи България да произвежда и да привлича инвестиции дори в сравнение с преди 10-ина години.
Като кажеш, че у нас автомобил не никне, тоест всички опити за автомобилно производство са се проваляли, все ще се намери някой да успокои, че все пак правим авточасти. Не било толкова важно да правим коли. Това е начин на мислене. Кризата е в главите ни. Ние я правим, възпроизвеждаме я навсякъде с манталитета си.
България произвеждаше автобуси, камиони, електрокари, мотокари, автомобилни гуми. Независимо от качеството това беше създало контингент от квалифицирана работна ръка, някаква грамотна част от обществото.
Вместо да продаде тези производства на големи световни компании, съответно да се издигнат на друго качествено равнище, България ги закри без остатък. Грамотни хора останаха без работа и се разпиляха по света.
Всички бивши соцстрани например си продадоха заводите за гуми на големите фирми. А у нас завода във Видин го закриха. България купува гуми за около поне 300 млн. евро годишно. Можеше част от тях да произвеждат у нас в завод например на "Мишлен" (филиал на която компания построи завода във Видин навремето при соца). Нещо стана дума за търговски дефицит?
Заводът за автобуси в Ботевград произвеждаше и по лиценз на германската фирма "Касбьорер Сетра". И в оня соц дори с такъв модел спечели конкурс за 160 градски автобуса за Атина. Някой български град да се е опитал да помогне на българското производство, като поръча "Сетра" в завода в Ботевград? Можеше да им направят градски автобуси по немски лиценз, щеше да има производство. Дори да го бяха харизали на германците без пари. Но не. В началото на 90-те кметът на София Янчулев дори демонстративно отказа да преговаря със завода в Ботевград и купи рециклирани мерцедеси от Истанбул. Още едно закрито производство. Така и с камиони и т.н. Но като го кажеш - ама това било носталгия по соца.
В България е имало 164 консервни комбината, сега има 10-ина, които не работят с пълен капацитет. На това ще ти обяснят, че тогава е било излишно, сбъркан соцмодел. Ами те за къде произвеждаха? Да не би да са работили залудо?
Или като кажеш, че сега две трети от доматите са вносни, а в миналото България е била от най-големите износители в Европа - e, ти си комунист.
Кризата е в главите. От нея трудно се излиза.

e-vestnik Гласувай:
3
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 1344721
Постинги: 2982
Коментари: 1429
Гласове: 778
Календар
«  Януари, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031