Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07 20:58 - Проф. Александър Маринов: С "Визия за България" БСП се връща към левите си корени
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 254 Коментари: 0 Гласове:
1Няма защо партията да се плаши, че ПЕС ще я навиква за Истанбулската конвенция, смята анализаторът
Дума 26. Юли 2018 , брой: 143 Павлета Давидова
Александър Маринов е политически анализатор, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". От 1987 г. е доктор по социология, от 2005 г. е доцент, а от 2016 г. - професор по политически науки в СУ. Роден е на 12 май 1957 г. в София. Бил е депутат в 36-то и 37-то НС, както и зам.-председател на ПГ на БСП. Оглавява софийската организация на социалистите от 1991 г. до 1996 г. През 1996 г. напуска БСП.

"Държавата не може да бъде само свидетел на някакво партньорство между практиката и образованието"

- Г-н Маринов, в събота БСП представи своята "Визия за България". Партията така и не определи документа като управленска програма. Какво всъщност представлява той според вас?
- Това е важен въпрос, независимо че може да изглежда донякъде абстрактен или теоретичен, всъщност има много важно политическо значение. В управлението и в политиката също има жанрове като в музиката и литературата, и те не са случайно определени. Както знаете, понятието "визия" е част от терминологията на стратегическото мислене и на стратегическото планиране. Аз лично смятам, а и потенциалът на този документ е такъв, че става дума по-скоро за една дългосрочна перспектива, за стратегическа рамка на бъдещото развитие на страната. Всъщност това е документ, който представя възгледите на БСП, на лявомислещите хора за едно желано и в същото време възможно бъдеще на България. Вярно е, че има известна неяснота, неопределеност и смесица, тъй като в този документ има елементи и на управленска програма, дори на предизборна платформа. Но аз смятам, че в предстоящите дискусии текстовете трябва да бъде насочени и доразвити именно по посока на стратегически документ.
- Кои от секторите в него смятате, че трябва да бъдат доразвити или кои трябва да бъдат с приоритетно значение за БСП?
- Ако разсъждаваме в рамката на стратегическото мислене, ми се струва, че ще бъде необходимо да се преформулира и подходът. Да, този документ е направен в руслото на традиционната управленска програма, т.е. секторно разделена програма. Смятам, че трябва да се подходи по по-различен начин. Първо, да се формулира една обща генерална или стратегическа цел, и то с далечен хоризонт, вероятно 20-50 години, да се очертаят няколко приоритета, които не означават непременно сектори, а по-скоро са едновременни параметри на развитието на сектори. За да бъда ясен, ще ви дам пример с образованието. Много съществен елемент от визията е ролята на държавата. Държавата не може да бъде само свидетел на някакво партньорство между практиката и образованието, или бизнеса и образованието. Държавата формулира стратегическите цели и приоритети на своето развитие и създава условия за оптимизиране на отношенията между образование, наука и практика, не само бизнес. По същия начин трябва да разглеждаме и социално-икономическия сектор, който има смисъл не сам за себе си, а във връзка с останалите - образование, здравеопазване, регионално развитие и т.н. Необходими са няколко приоритета, които конкретизират стратегическата цел. Едва на следващо място, когато започнат да се подготвят конкретните управленски програми и проекти, трябва да се разсъждава на нивото на отделните сектори и задължително в контекста на взаимовръзките между тях.
Ще ви дам един пример какво не бива да се прави. Вземете управленската програма на днешното правителство. Тя представлява механичен сбор от 20 сектора, без да е ясно какви са връзките между тях, как си взаимодействат и постигането на какви големи дългосрочни стратегически цели обслужват. Всеки сектор е сам за себе си - записано е какво трябва да се промени в него, за добро, предполага се, но не става ясно как в общия контекст ще се получат цялостни, синтетични резултати за обществото като цяло. Това, в общи линии, е въпросът за философията на бъдещото развитие на визията.
- Достатъчно лявозвучаща ли е визията, има ли шанс някои от предложенията в нея да бъдат припознати и от десния политически спектър съответно?
- Тя трябва не просто да звучи, тя трябва да е лява. И което е същественото, има много области, в които левият тип предложения, левият тип проекти са тези, които са необходими на обществото. Тоест обществото или части от него ще ги припознаят не защото са леви, а защото са по-добри от другите, които не са леви. В този смисъл е въпрос на прагматизъм и това "припознаване", за което вие говорите, от страна на други сегменти на политическата система или на избирателите. То е напълно възможно, но това вече е въпрос на конкретизирането на тези идеи в ясни бъдещи управленски проекти. Ясно е, че БСП няма как да реализира своята визия и респективно управленски програми самостоятелно, това едва ли ще се случи в близко бъдеще. Ще стои въпросът за някакво партньорство, за някакво коалиционно управление и процесът на подготовка за това предполага и диалог с потенциалните партньори, за една фина настройка и подреждане на различните предложения в тази визия.
Иначе, да, според мен, от гледна точка на първото впечатление документът представлява усилие за завръщане на БСП към нейната лява същност, към нейните корени. Защото една от причините БСП да претърпи загуби през отминалите десетина години беше именно в това, че бе по-дясна от десните и нейният традиционен и иначе много верен електорат я наказа за тази изневяра.
- В тази връзка, БСП се опитва да поправи грешката с плоския данък. Може ли този ход да сплоти партийните редици и разочарованите, за които споменахте?
- Плоският данък е много характерен пример, но не е само той. Става въпрос за много повече измерения на политиката, които БСП трябва да коригира. Плоският данък е един от основните, но не е единственият генератор на драстичните неравенства в българското общество. БСП трябва да формулира ясно своята теза, че когато управлява, ще се стреми към ограничаване на неравенствата, на бедността, на изключването, т.е. ще отстоява това, което е в лявата природа. И тук е въпросът естествено не само да каже и да го напише в документа, а да го прави. И разбира се, големият тест ще бъде дискусията при обсъждането на документа в следващите месеци и най-вече практическите стъпки, които БСП ще бъде готова да направи и в опозиция, и един ден, когато управлява.
- БСП избра първо да представи визията си и след това да започне дискусията. По-добрият вариант ли е това?
- Според мен - да. Трябва да се дискутира не въобще, не да се разменят свободни идеи, а да се фокусира дискусията, т.е. да се стъпи на една основа. Това не означава, че тази основа не подлежи на промяна или дори на на критики, напротив - тя има какво да доразвива. Така има най-различни възможности, а не е само една. Това е добре, показва решимостта на ръководството на партията да направи крачка към това, което липсва на българската политика - дългосрочен, ценностен поглед и яснота по въпроса, че трябва да се предприемат много сериозни промени, ако не искаме бъдещето на нашето общество, на нашата нация да бъде твърде драматично, да не кажа по-силна дума.
- Темата за Истанбулската конвенция обаче постави БСП в специфична ситуация - неин представител оглавява ПЕС, а партията не подкрепя документ, за който европейските социалисти настояват. Може ли това да доведе до негативен резултат за БСП в международен план?
- Ако става дума за международен план, БСП трябва да използва положението, че все пак е българска партия и изразява интересите на част от българското общество. Ценностите на българското общество не са само леви ценности. Ние сме преди всичко българи, после членове на някаква партия и най-накрая участници в международни организации. Следователно това не бива да е притеснение. Смятам, че ръководството на БСП взе правилна позиция по този въпрос. Надявам се, че ще защитава тази позиция, независимо от натиска, който се упражнява. А от гледна точка на това дали е права ПЕС или не е, смятам, че за съжаление на лявомислещите хора през последните години това партийно семейство търпи много поражения. Една от причините е, че се плъзна в една плоскост, в защита на политики, които очевидно не се припознават от огромната част от европейците. Това е причина за пораженията на партиите от тази партийна фамилия. БСП няма какво да се плаши, че някой ще я навиква от ПЕС, нали все пак се твърди, че ПЕС е нещо различно от Комунистическия интернационал. Така че няма пречка, предполагам не само по този, а и по други въпроси - БСП може и трябва да има собствена позиция. Всяка страна си има своите особености и всяка национална партия трябва да ги отчита. Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 1297896
Постинги: 2980
Коментари: 1405
Гласове: 778
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31