Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2018 22:39 - Кабинетът подарява сектор "Сигурност" на частници
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 180 Коментари: 0 Гласове:
4След почти 140 г. съществуване МВР е на път да се превърне в изпразнена от съдържание и функции институция за политически поръчки
Дума 29. Юни 2018 , брой: 124 Иван Иванов, народен представител от "БСП за България"
Извършвайки анализ на държавното управление, става ясно, че катаклизмите в обществото през последната една година, на които сме не само свидетели, а и потърпевши, са резултат на девалвирането на една от ценностите, които крепят съвременното общество - а именно сигурността. Изконен е стремежът на човека към сигурност, но практиката на държавното управление в национален мащаб показва, че именно тази клауза в обществения договор се нарушава най-често - съгласно чл.105, ал.2 от Конституцията на РБългария Министерският съвет осигурява обществения ред и националната сигурност на страната.
Резонно възниква въпросът: какво е сигурност? Сигурността е свързана със закрилата на свободата, на обществения ред и

правата на всеки един индивид

от нашето общество, закрила която може да се прояви на различни нива - като признаване и нормативно закрепване на задължението да се опазва общественият ред в Конституцията и като защита на това държавно задължение, а и обществено право, когато срещу него са насочени неправомерни юридически действия.
По-важно е обаче да се отговори на простия житейски въпрос: "Кой най-много иска сигурност в нашата държава?" Това са суверенът, обикновените граждани, които са делегирали права на избраните от тях в управлението да действат съобразно техните управленски програми и предизборни обещания.
През последните месеци тези въпроси са актуални с още по-голяма сила у нас. Защото все повече граждани се замислят дали всъщност мерките на управляващите, насочени към националната сигурност и борбата с престъпността, не застрашават личната сигурност на хората във всекидневния им живот. Защото тези мерки са еквивалентни на бездействие и безсилие. И тук ще кажа - не е необходимо да си служител в МВР, за да разбереш, че вечер е опасно да ходиш по улиците.
Преди година правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" дойде на власт с една изпълнена с гръмки обещания, но изпразнена от съдържание управленска програма. Сектор "Сигурност" е един от елементите на тази програма, изпълнението на която се изразява в продължаващи системни и неуспешни опити за реформиране на МВР. Същите показаха липса на държавническо отношение към сигурността на страната не само от политическото ръководство на министерството в този период, но и всички, които подкрепят подобен подход, а именно управляващата коалиция в 44-то Народно събрание, доминирана от ПП ГЕРБ. Това води до неизмерими негативни последици и за съжаление най-вече увеличава недоверието на гражданите в това, че МВР като институция има капацитет да гарантира тяхната сигурност.
Не е приемливо премиерът Борисов да прехвърля отговорности между различни ведомства за разрухата витаеща в сектора, защото МВР е лична негова отговорност като ресор, а самото министерство е оглавявано от министър, излъчен от ГЕРБ. Да си припомним политическата програма на ГЕРБ от последните избори, където се обещаваше попълване на щата на разследващите полицаи с 2000 бройки и осигуряването на още 6000 полицаи, които да извършват действията по разследване, както и присъствие във всяко населено място на униформен полицай. В действителност се оказа, че служителите на министерството са със скъсани обувки и си купуват униформите, за да отидат да охраняват границата. И само страхът от протести доведе до скоростна промяна на Закона за МВР, даваща възможност липсващите дрехи да се заменят с пари, премиерът да изтръска хазната със 100 млн. за увеличаване на възнагражденията, а как това се извърши и до ден днешен не е ясно.
В същото време всички очакваме управляващите да изпълнят ангажиментите, поети на заседание на КСНС, а именно до 30 юни 2017 г, срок, който отдавна изтече, да представят конкретни планове за попълване на недостига на личен състав в сектор "Сигурност" и в частност МВР, да представят мерки за повишаване на квалификацията, престижа и мотивацията на работещите в сектора, както и план за неговата модернизация.
Уви, нищо подобно - след почти 140 години съществуване МВР е на път да се превърне в изпразнена от съдържание и функции институция за политически поръчки. Министерството е сърцето на българската държавност, институцията, която е призована по Конституция да гарантира демокрацията, да пази от посегателства и своеволия живота, обществения ред и неприкосновеността на имуществото на българските граждани, да гарантира спазването на закона и да пази силата на държавата България. Управляващите често забравят основите, върху които е изградено МВР. В някои случаи това граничи с безогледни, невъобразими като политически егоизъм и късогледство и опасни като последствия действия.
Този състав на правителството - между ГЕРБ и ОП, са първите, които си позволиха да раздържавят МВР, да го предлагат на парче на частници,

да търгуват с най-ценното

за българските граждани - сигурността на живота, здравето и собствеността им. Приемайки Закона за частната охранителна дейност, създадоха един от най-опасните прецеденти в съвременното законодателство. Той реално подарява сферата, която е светая светих за всяка държава - сигурността. Това отвори врата към връщането на добре познатите "охранители" от първите години на прехода. Този закон е и изключителна обида към служителите на МВР, които работят при тежки условия. Гениалната идея на министър Радев е след влизането в действие на цитирания закон да освободи "излишните" служителите, а останалите да работят по "предназначение".
Какво им казват сега, след като им дадоха едни извънредни 100 милиона? Казват им - всъщност вие ни излизате прекалено скъпо, много по-евтино ще ни излезе да си купим други, външни изпълнители. Но да си полицай и да си служител в частна охранителна фирма не е едно и също - твърдим го с цялото ни уважение към личността на всички. МВР е един от пазителите на държавността, а зад всеки негов служител стои държавата с цялата й сила. Или поне би трябвало. За всеобщо щастие две институции вече го оспорват като антиконституционен - Главната прокуратура и Президентът.
Вместо да се обърнат с лице към тези проблеми, управляващите продължават с опитите да разтоварват МВР от отговорности. Само преди няколко дни депутати от мнозинството внесоха нов ЗИД на Закона за местното самоуправление и местната администрация, с който да се прехвърли отговорността за опазване на обществения ред върху общинските съвети и кметовете, които ще могат да създават звена с чисто полицейски функции. Ефективността на подобна мярка е съмнителна, но тя ясно показва, че самото мнозинство изпитва недоверие в способностите на МВР и настоящото му ръководство да осигури сигурността на гражданите.
Докато усилията на политическото ръководство на МВР и на неговите шефове - в МС, са насочени към приватизиране на част от дейността му и към усъвършенстването му като инструмент за натиск и рекет, едно огромно поле е освободено за развихряне на престъпността. За съжаление това е тежка статистика, а не изрезки от вестници, както се изразяват някои от управляващите.
От началото на мандата на ГЕРБ и "Обединени патриоти" върху гражданите буквално се стоварва

лавина от тежки умишлени престъпления

Отвличанията отново се върнаха на мода - срещу откуп бе върнат синът на собственика на известна автокъща. Данъчен служител бе показно разстрелян с пушка за слонове. Бизнесмен, свързан с управляващата партия, бе екзекутиран в центъра на София, в навечерието на Председателството на Съвета на Европа от България. И двете убийства са с неизвестен извършител. Новата 2018 година бе посрещната с масов разстрел от издирван, осъден на лишаване от свобода престъпник. Всъщност се оказа, че не е толкова сериозно издирван, и такива като него, отклонили се от изтърпяване на наказанието в затвор, са над хиляда и никой не може да каже колко са опасни и защо не ги издирват.
Тежка е статистиката за разкриване на обирите на домове. Въпреки твърдението, че при тях има спад от 19% спрямо 2016 г., става ясно, че са разкрити само 25% от случаите. Това означава едва всяка четвърта кражба.
МВР рапортува и 8% по-малко регистрирани телефонни измами през 2017 г., в сравнение с 2016 г. През миналата година са разкрити 198 от тези масови престъпления, малко над 15% от регистрираните - това означава категорично ниска разкриваемост. За сметка на това "печалбата" на престъпниците е висока - около 5 млн. лв. са отнети от граждани само за миналата година.
Да припомня - в петия месец на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, правителството продължаваше да твори гаф след гаф. Един от най-сериозните - на 20 март, когато над 40 души влязоха на територията на страната, без да бъдат проверени. Този гаф поставя под въпрос не само сигурността на страната, но и на цяла Европа.
Министър Радев се опита да обясни, че случката на аерогарата е прецедент. Да, пропуските можеха да се определят като прецедент, ако не беше

схемата за трафик на мигранти

каквато беше разкрита на летище "София" само преди година, или "ювелирното" взривяване на подозрителни автомобили на същото това летище, още по-рано, при друг министър от това мнозинство. Едва ли бе успокоителен коментарът на Радев, че сигурно пътниците от полета били проверени във Франция, защото само няколко дни по-късно именно във Франция се осъществи терористичен акт. Какво чакаше министърът? Това да се случи и в България ли?
Резонен е въпросът - това ли са усилията на правителството да опази европейските граници. Инцидентът на летището може да се окачестви само като престъпна небрежност и немарливост, която слага огромно петно върху авторитета на държавата ни.
Всичко това може да доведе до един категоричен извод - ръководството на МВР, очевидно, е абдикирало от своите ангажименти. Българските граждани, към днешна дата, не се чувстват сигурни. Българските граждани не могат да се разхождат по улиците във вечерните часове. Това означава, че те не чувстват подкрепата на държавата, не чувстват защитата на МВР, на която имат право по Конституция. Гражданите не са сигурни в своето ежедневие. Имаме една изключително сериозна среда на несигурност. Политическото ръководство на МВР и самото правителство търпят провал след провал.
И това е едно опасно, ужасяващо разделение между хората и държавата им. Разделение опасно в перспектива и рушащо връзките в обществото, отнемащо перспективата и енергията на държавата. БСП като национално отговорна партия няма да позволи това и ще се противопостави на разпада на държавността, искайки вот на недоверие на това управление.
 Гласувай:
4
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 1669726
Постинги: 3074
Коментари: 1695
Гласове: 855
Календар
«  Януари, 2020  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031