Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2018 21:20 - О, колко глупава търговска война
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 339 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дума 7. Юни 2018 , брой: 108 Пол Кругман* Ню Йорк таймс
И така, търговската война започна. И колко глупава е тя.
Моята редовна коментарна статия ще е за здравеопазването, но аз почувствах, че трябва да си кажа мнението за тази идиотщина, при това не само в туитър.
Официалното и правно обяснение на митата върху стоманата и алуминия е националната сигурност.

Това е очевидно измамна аргументация

поради факта, че основните преки жертви са демократични съюзници. Но Тръмп и компания, както може да се предположи, най-спокойно ни казват лъжи за икономическата политика, тъй както правят това за всичко. Те ще възприемат митата като съвсем честна игра, ако тази политика осигури работни места, с които Тръмп ще може да се похвали. Ще стане ли това?
Точно тук обстоятелството, че съм професионален икономист, ми причинява малко затруднения. Верният отговор за влиянието на търговската политика за създаването и закриването на работни места, без значение за колко добра или лоша е смятана тя, всъщност е нула.
Защо? Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ сега постепенно повишава лихвените проценти, защото приема, че в страната повече или по-малко има пълна заетост. Дори митата да водеха до икономически растеж, тогава УФР просто щеше да увеличава лихвите по-бързо, което на свой ред би изтласквало работни места в други сектори: строителството би пострадало от покачващите се лихвени проценти, доларът би поскъпнал, правейки американската промишленост по-малко конкурентоспособна, и т. н. Така че цялата ми професионална подготовка ме кара да отхвърлям въпроса за работните места като неоснователен.
Мисля обаче, че това е случай, при който макроикономиката, макар да смятам, че е права, възпрепятства полезните дебати. Искаме да знаем дали търговската война на Тръмп ще създаде или закрие работни места при една константна парична политика, макар да знаем, че тя няма да е постоянна величина. И отговорът, почти със сигурност е, че търговската война всъщност

ще бъде убиец, а не създател на работни места.

По две причини. Първо, Тръмп налага мита на междинни стоки - такива, които се използват за производството на други продукти, някои от които трябва да се конкурират на световните пазари. Най-явно, разходите по производството на автомобилите и други трайни промишлени изделия ще се увеличат, което ще намали техните продажби; и каквото и да бъде повишението на заетостта в производството на метали, то ще бъде неутрализирано от загубите на работни места в секторите надолу по веригата.
Простата сметка показва, че е крайно вероятно дори този пряк ефект да се отрази отрицателно на заетостта.
Второ, други страни ще предприемат ответни мерки срещу американския износ, което ще струва работни места във всички сектори - от мотоциклетите до надениците.
В някои отношения тази ситуация ми напомня за митата върху стоманата, наложени от президента Джордж Буш-младши. Те се дължаха отчасти на арогантност: администрацията на Буш възприемаше Америка като неоспоримата суперсила в света, каквито и бяхме във военен план; тя обаче не разбра, че ние съвсем не бяхме също толкова доминиращи в икономиката и търговията, и имахме много за губене от един търговски конфликт. Администрацията на Буш набързо получи урок от гневния Европейския съюз и отстъпи.
В случая с Тръмп мисля, че е налице различен вид илюзия: той си въобразява, че понеже имаме търговски дефицит с редица страни, нямаме кой знае какво да губим, и останалата част от света ще се подчини скоро на волята му.
Той обаче греши, поне по четири причини. Първо, въпреки че изнасяме по-малко, отколкото внасяме, ние все пак имаме голям износ; едни ответни търговски мерки ще навредят на много американски работници (и особено на фермерите), доста от които гласуваха за Тръмп, и сега ще се почувстват предадени.
Второ, съвременната търговия е сложна - страните не просто продават крайни продукти една на друга, а става въпрос за комплексни вериги на стойност, които търговската война на Тръмп ще наруши. Много американци ще се окажат губещи, дори да не са пряко заети в производството на износни стоки.
Трето, ако ескалира по-нататък, търговската война ще повиши потребителските цени. В момент, когато Тръмп отчаяно се опитва да убеди обикновените семейства, че са спечелили нещо от неговите данъчни намаления, няма да е необходимо кой знае какво, за да бъдат заличени тези печалби, колкото и малки да са те.
И накрая - и мисля, че е наистина важно - ние си имаме работа с реални страни, предимно демокрации. Реалните страни имат реална политика; те имат гордост; и избирателите в тях наистина не харесват Тръмп. Това означава, че дори техните лидери да искат да направят отстъпки,

избирателите вероятно няма да го позволят.

Нека разгледаме случая с Канада - малка, кротка страна, която може да пострада тежко от една търговска война с гигантския си съсед. Възможно е да си помислите, че това ще направи канадците много по-податливи на сплашване от Европейския съюз, който е също толкова икономическа суперсила, колкото и ние. Само че дори правителството на канадския премиер Джъстин Трюдо да бе склонно да отстъпи (досега канадските лидери, като министъра на външните работи Кристия Фрийланд, звучат по-гневно от когато и да било), те ще се изправят пред мощна ответна реакция на канадските гласоподаватели на всичко, което би изглеждало като капитулация пред подлия кавгаджия отсреща.
Така че това е изпадане в един изключително глупав икономически конфликт. При това ситуацията в тази търговска война по всяка вероятност няма да се развие непременно в полза на Тръмп.

*Пол Робин Кругман е американски икономист и пишещ анализатор. През 2008 г. печели Нобеловата награда за икономика заради неговия принос за Новата търговска теория и Новата икономическа география.

 Гласувай:
2
01. chavdar01 - КЪДЕ Е КОРНИТО?
06.06.2018 21:24
КЪДЕ Е ОПОЗИЦИЯТА?
БЪЛГАРИЯ СЕ УНИЩОЖАВА!!!
КАКВА Е ТАЯ МЪЛЧАЛИВА ОПОЗИЦИЯ????????
КАКВА????!!!!
РИБКИ СРЕЩУ АКУЛИ!!!
цитирай
2. 1997 - ПОДКРЕПЯМ
06.06.2018 21:54
chavdar01 написа:
КЪДЕ Е ОПОЗИЦИЯТА?
БЪЛГАРИЯ СЕ УНИЩОЖАВА!!!
КАКВА Е ТАЯ МЪЛЧАЛИВА ОПОЗИЦИЯ????????
КАКВА????!!!!
РИБКИ СРЕЩУ АКУЛИ!!!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 1344506
Постинги: 2982
Коментари: 1429
Гласове: 778
Календар
«  Януари, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031