Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2017 20:44 - Да създадем бъдещето си!
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 89 Коментари: 0 Гласове:
1130 леви партии от цял свят, участващи в Прогресивния алианс, дадоха заявка да бъдат "дизайнерите на различната и по-успешната глобализация"
Дума 21. Март 2017 , брой: 56 Кристиела Симеонова
"Нищо не се случва автоматично. И само малко неща продължават. Затова - помнете своята сила и факта, че всяка епоха изисква своите отговори и трябва да бъдете в крак с нейната скорост, за да бъдете способни да правите добро." Тези думи на германския канцлер Вили Бранд служат като основа на убеждението на Прогресивния алианс, че истински алианс на прогресивни сили на международно ниво може да бъде постигнат само ако "не се страхуваме да изследваме нови организационни пътища с критичен дух". Това именно се казва към края на книгата "Да създадем нашето бъдеще - да работим за глобална социална и екологична трансформация", сред чиито автори е и лидерът на ПЕС Сергей Станишев. Книгата представя целите и начините според Прогресивния алианс за постигане на една по-успешна глобализация, от която да печелят всички.
Миналата седмица в Берлин официално бе учредена новата организация - Прогресивен алианс, в който влизат 130 социалистически и социалдемократически партии и организации от цял свят. Мрежата за споделяне на политики съществува още от 2011 г. На конгреса в Берлин, домакин на който бе Германската социалдемократическа партия, участие взеха представители на над 100 националности, които приеха свой манифест "Да създадем нашето бъдеще - свобода, справедливост, солидарност", избраха и членове на борда. В него влизат лидерът на ПЕС Сергей Станишев, премиерите на Италия, Швеция, Португалия, председателят на германските социалдемократи и кандидат за канцлер Мартин Шулц. Създаването на Прогресивния алианс не отрича съществуването на Социнтерна, категоричен е Станишев. "Който даде повече резултати, ще бъде по-успешен", заяви той пред български журналисти.
В центъра на оживените дискусии на двудневния конгрес бяха важни въпроси както от европейския, така и от световния дневен ред - от възхода на популизма, бъдещето на левицата, бъдещето на Европейския съюз до световния мир, нуждата от глобална социална трансформация и постигането на социална справедливост в един проспериращ свят.
"Как си представяме бъдещето? Като стена? Има ли толкова висока стена, която да ни защити от всички проблеми и предизвикателства?", попита лидерът на германските социалдемократи и кандидат за канцлер Мартин Шулц в приветственото си слово на втория ден от конгреса. "Нека ние сме дизайнерите на различната и по-успешна глобализация", призова той, като цитира Вили Бранд: "Добрият свят не се създава сам, трябва да се борим за него всеки ден." Шулц смята, че Европа трябва да използва глобализацията, за да изнася ценностите си в другите части на света. "Евросъюзът трябва да работи за постигане на взаимно уважение и достоен труд в рамките на самите общества и на взаимоотношенията между отделните държави", категоричен е той.
Шулц е убеден, че ако искаме да направим Европа такава, каквато ни харесва, трябва левите да имат мнозинство, т.е. "трябва да печелим избори". "ЕС не е Брюксел, Еврокомисията или Европарламентът. На първо място той е страните, които членуват в него. Колкото повече леви премиери има в управлението, толкова повече имаме шанс да отстояваме бъдещето на единна и обединена в ценностите си Европа", изтъкна съперникът на Ангела Меркел.
Що се отнася до преимуществата и недостатъците на глобализацията, Мартин О"Майли - бивш губернатор на американския щат Мериленд от Демократическата партия на САЩ, изрази мнение, че "не можем да върнем глобализацията назад, но можем да я демократизираме". Трябва "да помним, че икономиката не е само пари, икономиката - са хората", изтъкна О"Майли.
Активно участие в дискусиите взеха премиерите на Швеция и Португалия. Шведският министър-председател Стефан Льовен е убеден, че глобализацията трябва да бъде от полза за всички. Той открои важността на социалния диалог за постигане на светло бъдеще за всички - световен социален диалог между политиците, правителствата, бизнеса, неправителствените организации. "Трябва да контролираме бъдещето си, да го формираме, да действаме на локално, национално, европейско и глобално ниво", категоричен бе той.
"Страх и омраза - това е отговорът на популистите. Но не това е начинът за решаване на кризите", убеден е Льовен. "Никога не вървим сами, можем да постигнем всичко заедно", подчерта шведският премиер.
Затова как да отправим посланията за солидарност и справедливост в това популистко време, е основната битка, изтъкна от своя страна Михал Биран, депутат в израелския Кнесет. "Основната тема е за обикновените хора. Мисля, че ги губим", отбеляза тревогата си тя.
Пред български журналисти шведският премиер Стефан Льовен заяви, че ние вече живеем в Европа на няколко скорости, като даде за пример еврозоната и Шенгенското пространство. Той е убеден, че обединени и силни, европейските страни членки могат да работят на различни скорости по различните въпроси.
Според португалския премиер Антонио Коща Евросъюзът има политическата и икономическата сила да бъде активен международен играч, да промотира мир и развитие вътре в границите си и извън тях. Относно въпроса за различните скорости в Европа Коща изтъкна нуждата от "променлива геометрия", т.е. отделни страни да не спират развитието на останалите. "Това не е най-доброто решение, но понякога в политиката трябва да бъдат избирани възможните, а не най-добрите решения", заяви той пред БНР и БНТ.
Що се отнася до ролята на Евросъюза на международната сцена единствен лидерът на ПЕС Сергей Станишев отбеляза нуждата от възстановяването на диалога между ЕС и Русия.
Пред български журналисти в Берлин Станишев коментира процеса по вземане на решения в ЕС: "Може да се постигне съгласие, но изисква време, изисква диалог, изисква усилия, добра воля. Нищо не е лесно... Ако в ЕС се приложи механичната демокрация 50 плюс 1, това означава разпадане. Затова процесът на постигане на съгласие е по-бавен, трябва "да се вземат на борда" всички. Иначе се събират 5 големи страни, те механично имат мнозинство и налагат! Но това ли искаме ние като българи?"
Участие на форума взе и Хисар Йозсу - зам.-председател на турската Народнодемократическа партия, който запозна присъстващите с настоящата ситуация в страната си. "Ердоган тероризира цялото общество, стреми се да заглуши всеки демократичен глас", отбеляза той и добави: Ако спрем Ердоган, ще спрем и десния популизъм.
"Мирът не е просто отсъствие на война. Той е ежедневна борба с причините за гнева, глада, бедността и изолацията" - това се казва в клипа, с който Прогресивният алианс стартира своята кампания в подкрепа на мира, свободата и справедливостта по света. Доколко ще е успешна, времето ще покаже. Важен е стремежът към промяна.
В борда на Прогресивния алианс са лидерът на ПЕС Сергей Станишев, шведският премиер Стефан Льовен, лидерът на германските социалдемократи и кандидат за канцлер Мартин Шулц, португалският премиер Антонио Коща и премиерът на Италия Паоло Джентилиони

Станишев: ЕС на две скорости рискува да стане Европа на две класи

"ЕС на две скорости рискува да стане Европа на две класи. Накрая решението ще е съвсем различно от предложените 5 сценария на Юнкер. Но затова ние, социалистите, трябва да останем единни и да се борим за повече интеграция там, където тя е необходима." Така лидерът на ПЕС Сергей Станишев призова левите премиери и лидерите на партиите членки за единност в отстояването на ценностите на Европа.
"За страните от Централна и Източна Европа най-големите ползи от присъединяването са Кохезионната политика и свободното движение на хора. Гражданите и правителствата на тези държави направихме редица компромиси и положихме много усилия, за да могат страните ни да се присъединят към съюз на ценности. С посланието за две скорости на практика мотивацията на обществата в тези държави рязко ще намалее. И гражданите им ще са тежко разочаровани. С този сценарий рискуваме да постигнем тежко разделение и Европа да стане на две класи", категоричен е Станишев.
Той е убеден, че изборът на Мартин Шулц за канцлер на Германия ще промени изцяло политическия пейзаж в Европа. "Тогава вместо за ЕС на няколко скорости ще говорим за лидерска визия за общото ни бъдеще", смята президентът на ПЕС. Той определи Шулц като изключително успешен - само за 6 седмици е повишил подкрепата за партията си с 11 процента. Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 1123689
Постинги: 2824
Коментари: 1300
Гласове: 730
Календар
«  Юни, 2018  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930