Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2017 20:32 - Математика на вота.След изборите БСП ще бъде политическа сила, без която устойчиво правителство в България не може да има
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 227 Коментари: 2 Гласове:
3Дума 17. Март 2017 , брой: 54 Проф. Владимир ТОПЕНЧАРОВ
Изборите не са математика, но...
Разбира се. В тях има много друго: и предварителна организация, и немалко психология, и качество на командния състав. И още, най-вече, което не е записано в дебелите книги, писани най-често след избори, за да дадат обяснение или оправдание на успехи и неуспехи от автори, които знаят за изборите само от разкази на участници.

* * *
Около 1 декември 1994 г. сдаващата пълномощията си парламентарна група на БСП вечеря с членовете на Изпълнителното бюро на социалистическата партия. След седмица предстояха избори за парламент. Моята съседка по маса запита: "Какво очакваш като резултат?" Дори не ставаше дума дали ще бъдем първа сила. Написах на хартиената салфетка: 125 места за БСП и коалиция!И без да се колебая, сложих датата и се подписах. Години по късно ми напомняха за точната прогноза.

* * *
Днес не бих се ангажирал така еднозначно и категорично. Тогава бяхме по-мощни, по-жизнеспособни, по-влиятелни и с много повече по-мълчаливи, но сигурни, гласуващи. Сега е друго. БСП е 10 пъти по-малобройна и с по-малко организации. Главният противник е само смутен, но още има надежда и за реванш след неотшумелите избори за президент. Нещо повече: ГЕРБ разбират, че още едно поражение ще означава техния политически край.

ГЕРБ е организация без идеология

и анализ на нейния генезис и причини за силата. Не бива да се подценява нейната организационна, кадрова и най-вече финансова мощ. Това не е СДС след неуспеха на Филип Димитров и съвсем неясния проф. Любен Беров. Тази мощна, като че ли вечна и всеобхватна организация, която се опиваше от грамадни митинги и шествия. Седесарите наистина впечатляваха София и дори ужасяваха някои столични социалисти.
Не говоря за съюзниците на ГЕРБ. Самите гербери предпочитат верни и почтени противници пред подобни съюзници. Те създават само видимост, а не "прилив на гласове" и напомнят някои наши съюзници от близката или по-далечната история. За повече от век много нещо ни е дала историята като примери за верни, но и неверни, съюзници. Ще отбележа само, че има немалко десни хора - гласоподаватели, които не са точно ориентирани и внасят още неопределеност в системата и правят всяка прогноза поначало неточна.
Същественият проблем за ГЕРБ е да спечели непременно тези избори. Втора загуба за герберите може да се окаже фатален за този очевидно мощен и много устойчив, но "лабораторен", продукт, без социална основа, без собствени кадри, без история, който още не се е сблъсквал с поражение. Политическият противник на левицата никак не е за подценяване.

Нека малко "смятаме"

Да използваме резултати от екзит пол от последните избори. Те не са еднакви за различните агенции, не са и достатъчно надеждни. Но дават общата картина. Използвам най-неблагоприятните за левицата данни.
Като начало да отбележим, че в избора на президента ген. Румен Радев възрастните (над 50 години) са общо 49,5% и че повторяемост на вота за левите имат 80%. С някои допълнителни хипотези се стига до очакван резултат от около 37%. Това дава на бъдещата парламентарна група на БСП около 85-90 народни представители. Според прогнозите "БСП за България" няма да постигне необходимите 121 депутати, за да състави самостоятелно правителство. Но ще бъде политическа сила, без която устойчиво правителство в България не може да има. Прогнозират фото финиш накрая. Самото състезание не е завършило, потенциалните резерви на ГЕРБ са все още големи, може да се появят и изненади.
Ще има ли ресурс БСП в новото Народно събрание да играе водеща роля в сформирането на нов управленски екип? Или ще бъде тласната към рискове на една от трите ситуации: нови парламентарни избори в края на 2017 г.; самостоятелно (на БСП или на ГЕРБ) миноритарно правителство или противоречива коалиция на две или три партии? При това явно не лява според очаквания състав на следващото Народно събрание. Изборът е много по сложен от простичко анализиране.
Най-естественото решение би било

да се пристъпи към нови избори

При такова решение добре мобилизираната социалистическа партия, освободена от пораженчески настроените, има всички шансове за повече депутати и приближаване до желаното мнозинство, но едва ли и до неговото постигане. Може би ще утвърди своята позиция на първа партия в страната чрез повтаряне на изборния успех, но ще претърпи от нереализирано управление значителни загуби. При това общественият натискът върху такова правителство неизбежно ще бъде много силен и ще повлияе негативно на нови избори.

Правителство на малцинството

също е вариант. Такава стъпка би показала воля за власт, за готовност да се поема отговорност за нашето социално и икономическо развитие. Но може да стане (и непременно ще стане) обект на "спонтанен натиск на улицата" и блокирането на всяка практическа дейност. Спомнете си съдбата на Орешарски. Спомнете си кървавата съдба на Алиенде и на десетки леви правителства през втората половина на миналия век. Десницата се кълне в демокрацията и законността, но брани с кръв своите интереси навсякъде по света.

Демократично решение би била широка коалиция

за която отдавна се говори и у нас, и от външни "съветници". Тя би имала ресурс да управлява резултатно цял мандат. Но имат ли политическите сили, които биха участвали в такава коалиция или биха останали извън нея, разум да останат в опозиция цял мандат?

* * *
Пред БСП и нейните съюзници стоят три задачи за последната предизборна седмица:
* Максимално усилие за запазване и увеличение на малкия, но общопризнат, аванс, защото ГЕРБ е в обстановка на усилие да мобилизира целия си немалък още невключен електорален ресурс;
* Подготовка - политическа, организационна и психологическа, за бъдеща коалиция, дори най-неочаквана, но възможна, особено сред онези, за които нови избори са заплаха за отпадане от евентуалния парламент;
* Мобилизиране вниманието на всички обществени сили за запазване на гражданския мир и защита на признатите изборни резултати, за да се стигне до откриване на Народното събрание и начало на работата му.

* * *
Накрая да припомним огромния резерв на левицата, който по същество доведе до избора за президент на републиката преди 5 месеца - нашите ветерани. Те помнят властта под ръководството на БКП (БСП) и може би скромните, но гарантирани условия за живот - свой и на семействата им, с противоречия и невинаги желаната справедливост. Нека си спомним сега за този резерв! Време е, с признателност и доверие, да се върнем в тази последна предизборна седмица към хората, които помнят годините на мечтите от своята младост. "Демокрацията" им отнема всеки ден, а БСП и левицата им гарантира спокойствие и сигурност и с програмата си, и с листите за депутати. Гласувай:
3
01. jelezov - Проф. Топенчаров ни поднася инт...
17.03.2017 03:07
Проф. Топенчаров ни поднася интересни и верни мисли за близкото бъдеще на страната. Но според мен допуска и една съществена грешка: „Втора загуба за герберите може да се окаже фатален за този очевидно мощен и много устойчив, но "лабораторен", продукт, БЕЗ СОЦИАЛНА ОСНОВА, …” Няма и не може да има партия, просъществувала повече от десетилетие, без своя специфична социална база. Марксистката социология в България е длъжник на обществото в разработката на проблема за съвременната, бързо променяща се под въздействието на технологичната революция, социална структура на обществото. Партия Герб ще продължи да бъде жизнена, докато изразява интересите и споделя стихийно формиращата се идеология на прослойките, родени от контрареволюционния „Преход”. Ръководството на Герб няма научно знание за тези прослойки, разбира ги по-скоро „с кожата си”, но точно в това може би е и силата й. БСП може да отнеме значителен дял от нейния електорат, само ако има научен, а това значи марксистки, поглед върху въжделенията на масовия представител на тези прослойки.
цитирай
2. 1997 - Така е.
20.03.2017 21:06
jelezov написа:
Марксистката социология в България е длъжник на обществото в разработката на проблема за съвременната, бързо променяща се под въздействието на технологичната революция, социална структура на обществото.

Класовата основа "хора на наемния труд", мисля, е приемлива, но класата не припознава БСП за изразител на интересите.
В "Дума" тече форумна дискусия за Идеала. Отказът от "безкласовото общество" не бе заменен от нов идеал.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 1066110
Постинги: 2726
Коментари: 1257
Гласове: 698
Календар
«  Април, 2018  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30