Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2016 21:06 - Орбан: Русия не е заплаха. Унгария договаря ново сътрудничество с Руската федерация в областта на енергетиката, фармацевтиката, метростроителството
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 693 Коментари: 2 Гласове:
0Орбан: Русия не е заплаха. Унгария договаря ново сътрудничество с Руската федерация в областта на енергетиката, фармацевтиката, метростроителството
Радко Ханджиев
Дума 27. Февруари 2016 , брой: 48
Покрай войната в Сирия, атентатите в Турция, заплахата от нови потоци мигранти от Близкия изток и Северна Африка, стачката на гръцките фермери и други събития от горещи точки около нас, медиите като че загърбиха информациите за срещата между унгарския премиер Виктор Орбан и руския президент Владимир Путин. На публиката не стана ясно какви споразумения постигнаха двамата държавници в резиденцията в Ново Огарьово край Москва миналата седмица.
 Нека отминем протоколните речи, задължителни за всяка подобна среща на високо равнище, макар съдържанието им далеч да надхвърля обичайната размяна на любезно дипломатическо говорене, и да посочим резултатите. В подписаните документи се сочи, че енергетиката е ключова област на двустранното унгарско-руско сътрудничество. От общото потребление на енергия в Унгария, три четвърти от суровия нефт и две трети от природния газ се дължи на руския внос. С новото споразумение срокът на договорираните доставки на руски газ е удължен до края на 2019 г. Освен това:
 - унгарската фармацевтична компания "Гедеон Рихтер" ще продължи да изгражда проекти на територията на Русия;
 - унгарската петролно-газова компания "MОЛ" ще проучва находища в Западен Сибир и във Волжко-Уралския регион;
 - унгарски фирми ще вземат участие в проектирането и изграждането на инфраструктурни обекти за подготовката на 21-то издание на Световния шампионат по футбол, който ще е в Русия през 2018 г.;
 - руски фирми ще извършат обновяване и ремонт на третата линия на Будапещенското метро, както и доставката на нови пътнически вагони;
 - обсъдена е възможност, която може да проправи пътя за сътрудничество между Унгария и Русия в производството на железопътни вагони за трети страни;
 - двете страни ще си сътрудничат със съвместни проекти в областта на енергетиката и високите технологии;
 - ще си сътрудничат и в хуманитарната, и в културната област;
 - обсъждана е и евентуална унгарска покупка на 30 руски хеликоптера на стойност $450 млн.
 Виктор Орбан отново потвърди, че разширяването на АЕЦ-а в Пакш с два нови енергоблока е унгарската сделка на века. Той допълни, че Унгария смята за излишен международният "дебат" по руско-унгарското споразумение за атомната централа, доколкото двете страни работят заедно в областта на атомната енергетика от 1960 г. и днес не правят нищо повече от продължаване на съществуващото сътрудничество; и че Унгария дължи благодарност за това, че Русия е готова да разшири това сътрудничество. Добрите унгарско-руски икономически връзки са в интерес на унгарския народ, подчерта още Орбан. Без тях унгарската икономика и унгарската индустрия не биха могли да функционират.
 

"Русия не е враг на Унгария, а един от нейните партньори. Русия не е и заплаха за нашата родина", заяви Орбан. Възможностите, които се предлагат за партньорство, са "една от предпоставките за нашия икономически успех". Спадът, който е факт в търговския обмен, за щастие не е по вина на нито една от двете страни. Премиерът спомена и за интереса на руските студенти към 200-те стипендии, отпуснати от унгарски университети и че те са били предсрочно попълнени.
Засягайки международната обстановка, Орбан подчерта, че не е възможно да се игнорира Русия в решаването на най-важните проблеми на световната политика. Унгария оценява високо усилията й за разрешаване на ситуацията в кризисните зони и за спиране на милионите имигранти. Той потвърди унгарската гледна точка, че масираните неконтролирани потоци от мигранти вещаят зли последици за Европа. Орбан заяви още, че шенгенските разпоредби трябва да бъдат уважавани, както и "християнските и националните ценности. Те трябва да останат ценности и в бъдеще".
 Орбан посочи също, че в Европа оспорвано се дискутира дали външни лица трябва да могат да вземат решения "с кого ние, унгарците, искаме да живеем". Гледната точка на Унгария по този въпрос е, че никой не трябва да бъде принуждаван на съвместно съжителство с хора, с които не желае да живее. Той подчерта, че Унгария остава лоялен член на ЕС. Според него не е възможно след средата на годината автоматично да се разширяват санкциите срещу Русия, без за това да се проведе открит дебат и че все повече държави членки са съгласни по този въпрос.
 Владимир Путин от своя страна нарече Унгария "традиционен и надежден партньор" на Русия. Пред репортерите Путин заяви, че той и Орбан са обсъждали възможностите за възраждане на пълноправен диалог между Русия и ЕС и в най-голяма степен оценява усилията на унгарското правителство и лично на Орбан в това отношение. "Ние симпатизираме на позицията на унгарското ръководство да защитава европейската идентичност, идентичността на своята страна и на своя народ", заяви Путин..
 Вижда се, че постигнатите споразумения са взаимно изгодни и за двете страни. Унгария си гарантира дългосрочни доставки на енергийни източници; реконструкция и обновяване на третата, най-дълга линия на будапещенското метро, построена по съветски проекти. Унгарски фирми ще разширяват дейността си в Русия и така ще съдействат за развитието на руската инфраструктура. Двете страни ще участват в съвместни инвестиционни проекти и в търсенето на нови пазари. Нека не гадаем какъв ще е социалният ефект от това сътрудничество, откриването на нови работни места и в двете страни.
 На този фон има обаче странни заглавия в някои от водещите унгарски медии: Орбан е наречен поръчковото момче на Москва, троянски кон в ЕС и т.н. Не по-малко странна е реакцията на опозиционните партии. Всички до една, с изключение на крайнодясната "Йоббик", осъдиха визитата на унгарския премиер в Русия като ненужна и "увреждаща отношенията на Унгария с нейните съюзници". Те обвиниха Орбан в отхвърляне на всички европейски ценности и сътрудничество и в хазартна игра с енергийната независимост на страната". Според представители на опозицията срещата била не само безсмислена, но и тревожна в сегашната международна ситуация. Партията на зелените отново атакува Орбан за сделката за АЕЦ Пакш-2. Според социалистите пък Орбан е трябвало ясно да каже на пресконференцията, че "Унгария е надежден член на НАТО и на ЕС". Все "аргументи" и реторика, до болка познати от нашите грантови медии и обслужващите ги "експертни" централи.
 В същото време анкета на унгарския институт за изследване на общественото мнение Незьопонт сочи промяна в отношението на унгарците към изграждането на по-тесни икономически връзки с Русия. В началото на 2015 г. само 38% от унгарците са били настроени положително към обърнатото на Изток сътрудничество. През август 2015 г. този процент се е увеличил на 49%. В същото време броят на хората, негативно оценяващи унгарско-руското сътрудничество, е намалял наполовина. Коментарът, както се казва, е излишен!
 
Гласувай:
0
01. josarian - Но Унгария не иска да излиза от ЕС и НАТО и да влиза в Евразийскта менажерия - защо ли
28.02.2016 01:09
Така че, ай де нема нужда от лъскане на ракетата на Путин!
цитирай
2. 1997 - Любопитен е въпросът
29.02.2016 22:03
josarian написа:
ай де нема нужда от лъскане на ракетата на Путин!

защо Орбан го прави? Да не би да е в интерес на унгарците?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 1669500
Постинги: 3074
Коментари: 1695
Гласове: 855
Календар
«  Януари, 2020  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031