Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2016 21:04 - Получилите необезпечени кредити от КТБ, както и тези, които са направили цесии и прихващания, да бъдат проверени за принадлежност към бившата ДС?Ами щом е важно
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 426 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.01.2016 21:05


БСП поиска закриване на Комисията по досиетата.Целта ни е да се разграничат лицата, служили на страната, и тези, доносничели за лична облага, заяви Атанас Мерджанов
Юлия Кулинска
Дума 29. Януари 2016 , брой: 23
Депутатите от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внесоха вчера закон за архива на документите на Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия, с който се отменя Законът за досиетата и се закрива едноименната комисия. Това обяви Атанас Мерджанов. Според него за почти 9-годишно съществуване комисията, освен да внася раздори в обществото, не е допринесла нищо друго. По думите на Мерджанов в последните месеци изобилстват инициативи от управляващото мнозинство за разширяване на кръга от проверяваните, говори се за лустрационен момент. Той обясни, че със закона БСП иска въпросът за досиетата да бъде уреден по нов начин, като книжата на комисията се предоставят на архивна агенция, наречена Институт за национална памет. Тя ще се ръководи от председател, избиран от НС по предложение на МС за 5 години.
 С внесения закон се премахва задължителният елемент на проверката на определени хора, като се замества с възможност за предварителна проверка на кандидатите за различни изборни и други позиции. Уточнява се и значението на съществуващото "картонче", което не може само по себе си да е доказателство за принадлежност към органите на ДС. В документа са заложени принципите на политическа неутралност и запазване на честта и достойнството на служителите и техните наследници, като целта е ясно да се разграничат лицата, служили на страната, от хората, доносничели за лична облага. Мерджанов обясни, че регламентацията до голяма степен е заимствана от начина, по който е уредена материята по отношение на бившата "Щази" в Германия. Той подчерта, че Институтът по национална памет ще осъществява дейността си в три основни посоки. Те включват достъп до документите на лицата, за които е събрана информация в службите, при гарантиране на интересите на трети лица, проверка за принадлежност и сътрудничество със службите при искане на изрично посочените в закона лица и случаи, при която е необходимо съгласието на проверяваното лице, вместо досегашното задължително обявяване по списък и достъп до архивите за научноизследователска, публицистична и проучвателна дейност.
 Разширяването на кръга от хора достигна абсурдни размери и вероятно скоро и при сключване на граждански брак ще се иска такава справка, пошегува се Таско Ерменков. Той припомни, че над 60% от хората с "картончета" дори не са подозирали за тях. Ерменков препоръча, когато се говори за неща, случили се преди 27 години, много внимателно да се дават оценки, защото това е работа на институции и на хора, които се занимават с архивите. Специалистите да се занимават с историята, а не политиците да я пишат, категоричен е Ерменков.
 "Предлагаме да бъдат направени проверки на сега действащи служители за принадлежността им към службите. Това засяга служители, които имат опит и знание по случаи за терор и насилие в Близкия изток, както и тези, които работиха преди по т.нар. "Турска линия",  допълни Иван Иванов.
 По-късно Петър Славов и Мартин Димитров от РБ и Методи Андреев от ГЕРБ се обявиха против закриването на Комисията по досиетата. Те настояха получилите необезпечени кредити от КТБ, както и тези, които са направили цесии и прихващания, да бъдат проверени за принадлежност към бившата ДС.Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 1669644
Постинги: 3074
Коментари: 1695
Гласове: 855
Календар
«  Януари, 2020  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031