Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2015 18:47 - Унгарската левица се съобразява, че 44% унгарци смятат имигрантите за заплаха
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 523 Коментари: 0 Гласове:
1Унгарската левица променя позицията си по бежанския проблем. През май само 23% от унгарците са считали миграцията за сериозен проблем, два месеца по-късно 44% виждат в него сериозна заплаха за страната
Радко Ханджиев
Дума 3. Септември 2015 , брой: 203
Унгарските социалисти продължават да се намират в сложно положение по въпроса за прииждащата лавина от имигранти. Симпатизантите на левицата са раздвоени от недостатъчната ясна позиция по проблема и предложенията им заглъхват в шума около изграждането на стената.
 Първоначално ръководството на УСП напълно се оттегли от коментар по въпроса. Имаше и гласове, който заявиха, че не бива да се допуска въпросът с бежанците да изтласка на заден план всички неудобни дела на правителството. Когато започна изграждането на стената по границата със Сърбия, Чаба Хорват - столичен политик от социалистическата партия - реагира по следния начин: "Имиграционният проблем е създаден фиктивно от ФИДЕС, с цел да се потули истинският, а именно масовото изселване на унгарците".
 На друго мнение бе депутат от социалистическата партия, който пожела да не се огласява името му: той призна, че левицата не е осъзнала навреме значимостта на проблема и е подценила въпроса с бежанците. Тази мълчалива безучастност е внесла смут и раздвоение у голяма част от нейните симпатизанти. "Можем да разкрасяваме нещата, но истината е, че и нашите избиратели недолюбват бежанците. Някои от тях, особено тези в столицата, третират този проблем като хуманитарен, но много хора повдигат въпроса - без нотка на расизъм - какво коства издръжката на бежанците, нима няма и унгарски деца, които гладуват", коментира политикът.
 Няколко дни след изявлението на Хорват Социалистическата партия промени тона, настоявайки за свикване на

извънредно парламентарно заседание

на което да се обсъди въпросът за по-рационално разпределение на отпуснатите за изграждането на стената средства. Заместник-председателят на социалистическата група в парламента Тамаш Харангозо наскоро посочи, че правителството всъщност реализира предложение на УСП, а на заседание на партийното ръководство в края на седмицата направи конкретни предложения относно дейността на полицията: да се увеличи бюджетът на имиграционната служба; спешно да се достави съвременно полицейско оборудване; да се струпат полицейски отряди в готовност на сръбската граница; да се обособят временни лагери за бежанци с голям капацитет по граничната линия, където на място да се разглеждат молбите на бежанците и да се извършват профилактичните медицински прегледи... Социалистите призовават и за по-строги наказания за трафикантите и критикуват правителството, че закъснява с приемането на мерки по тези въпроси. В същото време социалистическа партийна централа в столицата подкрепи неправителствените организации в набиране на средства и помощи за бежанците.
 Жолт Молнар, председател на комисията по Национална сигурност от УСП, уточни, че трябва да се засили сътрудничеството с европейските разузнавателни служби за разкриването на контрабандните мрежи за търговия с хора, докато тук, в страната, трябва да се обърне по-голямо внимание на обучението на полицейски служители на границите. И още: без професионалисти "сформирането на гранични роти би било само комуникационен шумозаглушителен трик срещу крайнодясната партия Йоббик". Смята също за изключително важно ЕС да осигури повече средства за хуманитарни цели на страни извън ЕС, като Турция например, територията на която е един от главните маршрути на бежанци към Евросъюза. Ако получат необходимата помощ още там, на място, това би облекчило донякъде и миграционния натиск върху Европа.
 Жолт Греци, говорител на Демократичната коалиция (партията на бившия премиер Ференц Дюрчани), изтъкна, че няма национално решение по въпроса, което се потвърждава от факта, че Унгария е била

пропусната от общата акция на ЕС

за защита на границите. Според него границите трябва да бъдат защитени, но и бежанците трябва да бъдат третирани хуманно в този процес, което ще рече, че е наложително изграждането на нови лагери. Греци упрекна правителството, че не е подготвено за приемане на квалифицирани бежанци, чиито умения биха могли да бъдат ползвани в професиите, където има недостиг на работна ръка.
 Според проучване на общественото мнение, докато през май само от 23% от анкетираните са считали имиграцията за сериозен проблем, два месеца по-късно 44% от анкетираните вече виждат в прииждащите потенциална заплаха за себе си и страната. Точно през това време железопътните гари в Будапеща се задръстиха от бежанци. Правителството се колебаеше какви мерки да предприеме за трайното разрешаване на проблема с навлезлите вече в страната потоци имигранти. Първоначалното решение бе за настаняването им в четири транзитни зони в Будапеща и в палаткови лагери в провинцията.
 В края на седмицата обаче кметът на Будапеща Ищван Тарлош огласи решението на общината закритият през 2009 г. битпазар на ул. "Вершени" в VII столичен квартал да бъде трансформиран в единствената транзитна зона в Будапеща, вместо понастоящем обособените места в непосредствена близост до трите гари - Източна, Западна и Южна, информира всекидневникът "Непсабадшаг". На критиките за "нехуманно отношение", отправени от унгарския Хелзинкски комитет, кметът отговори, че не вижда особен смисъл в района на гара Келети и на другите гари да се осигуряват условия "за такова факултативно занимание", след като възможностите за по-нататъшно придвижване на бежанците се препятстват от решението на Австрия силно да ограничи достъпа на бежанци на своя територия. Затова "не е логично на централни будапещенски гари да се обособяват такива зони". Кметът подчерта, че няма да бъдат премахнати "предлаганите услуги", въведени с цел защитата на столичани от евентуалното създаване на "анархистична обстановка".
 Говорителят на Министерството на вътрешните работи оповести, че изграждането на стената по границата със Сърбия е завършено три месеца преди срока благодарение на положените извънредни усилия. Той също потвърди, че повече няма да бъдат допускани бежанци в градовете. Те ще бъдат настанявани извън населените места, във временни палаткови лагери, главно в граничните райони. Освен това определени деяния, извършвани от бежанци, ще бъдат считани за криминални и извършителите им ще бъдат задържани за срок по-дълъг от 48 часа.
Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 1669500
Постинги: 3074
Коментари: 1695
Гласове: 855
Календар
«  Януари, 2020  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031