Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04 19:18 - Възпитанието е пряк път към нищетата. Мисли на верев с кекс в уста
Автор: 1997 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 193 Коментари: 0 Гласове:
1Дума 12. Април 2018 , брой: 70 Владимир ГЕОРГИЕВ
Доброто възпитание е анахронизъм. То няма проявни форми и е демоде.
Всъщност какво означава да си възпитан? Човек не бива да бъде дресиран, свободата и демокрацията позволяват на всеки да бъде себе си в собствения си цирк.
Точка. Всичко е точно. Като кантар.
Защото снощи месих кекс.
Простотия. Безчовечност. Девесил. Триумвират. Подправки-подигравки. Фалшива ванилия. Бакпулвер и мас. Много мас. Сода. Лимонада от соца: с лимон. Дафинов лист. Смокинов лист. Ференц Лист. Не се надига... Загаря. Печен е. С възможна двойна употреба.
Възпитанието руши добрите нрави в обществото и създава предпоставки за малоценност. То не позволява на свободата да формира сила на характера, мъжество на позициите и твърдост на човешките проявления. Ако започнеш да се съобразяваш с всички, за да демонстрираш някакво възпитание, това ще срути самочувствието ти и ще те лиши от възможността да превъзмогнеш другите в името на себе си.
Защото снощи ядох кекс.
Възпитанието граничи с културата и оттам - с безумието. Културата и възпитанието се срещат само в театъра и изкуството, тоест на места, където хората обичат да се забавляват или да си убиват времето. Те нямат място в реалния живот, а тези, които си въобразяват, че наученото в театъра, в киното или в литературата може да се осъществи на терен (или на арената в цирка), са малоумни или наивни.
Добре, че стана дума за наивността. Възпитаният по дефиниция е наивен. Защото си въобразява, че насреща ще получи реципрочно на неговото възпитание. Като си дадеш едната риза на ближния, ще очакваш той пък да ти подари единия си чорап. Да, ама не! Никой не е ахмак да си дарява чорапите, дори когато са му напълно излишни. Това просто не е възпитано.
Аз снощи ядох кекс.
Възпитаното за един е невъзпитано за друг. Ако станеш в автобуса, за да освободиш мястото си на възрастен, това означава, че си педераст. Ни повече, нито по-малко. Веднъж видях в трамвая, че някой е нанесъл творческа корекция на надпис върху седалка. Незнайната ръка на загрижен деец беше редактирала текста и той гласеше: "Седалка за майки с увреждания". Много смешно, нали? Аз лично винаги се превивам от смях, когато чета подобни величави проявни изрази на народния гений и затова неизменно сядам на въпросната седалка. Не съм майка, но имам увреждания, значи правото е на моя страна. И нищо не ми пречи да си сложа значка "Бебе на борда", та да ми стават в метрото.
Защото снощи кльопах кекс.
А, значи и до правото дойдохме. Възпитаният нито може да правораздава, нито да оправосъдява, още по-малко да правосъздава. Той е комплексиран скудоумник, чийто хоризонт не стига по-далеч от дългия му нос. А защо носът му е дълъг - досетете се сами. Понеже много лъже, затова - право да ви кажа, та да не ви се налага да се досещате. Възпитаният лъже, че обича ближните, че се радва на децата в парка, че ненавижда лъжците, че уважава възрастните. И така нататък. Това не може да е вярно. А щом не може да е вярно, значи е лъжа.
Като лъжата, че снощи месих кекс.
Кой казва какво може и какво не може да е вярно? Невъзпитаният, разбира се. Той има свободата да налага истината, понякога със сила, ако е нужно. А възпитаният дори не може да те фрасне, както подобава. Не може да те ритне, не е в състояние да те напсува изразително, да ти бръкне в окото не е способен, не притежава непредизвиканата и очарователна агресия да те ръгне в слабините в градския транспорт, когато съвсем няма причина за това... Изобщо: възпитаният е с ампутирана самозащита и това му пречи да интервенира в теб по онзи убедителен начин, който превръща унилият човек в щастливо животно, гордо с първичността си.
И с това, че маа кекс.
Възпитаните като правило са благодетелни. Това ги прави добронамерени и лигави. Те често са идиоти и в нормалните държави ги изолират в отделни квартали, не им пускат вода и им спират тока, защото иначе не бива. Наричат ги евреи. Комунисти. Не съм чувал да ги обиждат на демократи.
Възпитателките в детските градини трябва да бъдат до една уволнени.
Ядат кекса на децата.
Могат да се преквалифицират на биячки - като пребият два-три пъти непослушното дете, то ще свикне с боя като форма на душевно проявление на силата. И като докоснеш самолюбието му занапред, трябва да очакваш ответна проява на неговата отмъстителна злоба - или ще ти спука гумите на колата, или ще те уцели по главата с объл камък от прашката.
Здравото общество изтръгва от себе си възпитанието както живият организъм - болестта. Никакви публични правила не може и не бива да ограничават полета на самолюбието и изключителността на индивидуалното зло. Успехът винаги е индивидуален, не е колективен, затова и свободата е лично, а не обществено проявление. Възпитанието учи друго - да подчиняваш егоизма си на волята на мнозинството. Това е глупост, присъща на религиозните фанатици, които всъщност са измежду най-невъзпитаните личности.
Кекс.
И понеже сложих заглавието, преди да знам какво ще пиша - така правя винаги при липса на муза - ще ви кажа, че възпитан богаташ няма. Възпитанието води към мизерия, защото подчинява желанията и ги слага в олтара на друг. Така то доброволно обеднява личността и я принася в жертва на останалите.
С кисело мляко. Булгарикус бацилус.

 Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 1289251
Постинги: 2980
Коментари: 1405
Гласове: 778
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31