Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07 23:46 - СВАЛЕТЕ ЗНАМЕНАТА! МИНАВА ГЕНЕРАЛ ВАЗОВ - ПОБЕДИТЕЛЯТ ПРИ ДОЙРАН!
Автор: 1997 Категория: История   
Прочетен: 761 Коментари: 6 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Тактическият и инженерен гений на знаменития пълководец и саможертвата на нашите войници извоюват блестящ военен триумф за България
Дума 27. Юли 2018 , брой: 144 Михо Червенков
Владимир Вазов е роден на 14 май 1868 г. в Сопот. Брат е на народния поет Иван Вазов и на генерал Георги Вазов. Когато през 1885 г. избухва Сръбско-българската война, едва 17-годишен, се явява пред наборната комисия, иска да бъде изпратен на фронта. Поради възрастта и поради това, че четирима от братята му вече са записани, не е приет, но твърдо решава да се посвети на военното дело.
На другата година е приет във Военното училище, което завършва с отличие. От 163-ма във випуска той е четвърти по успех и има право на избор къде да служи. Не го използва, не предпочита работа в Министерството или в Софийския гарнизон, а отива във Втори артилерийски полк в Шумен.
Кариерата на Владимир Вазов е само възходяща. През 1890 г. е произведен в чин поручик, а след две години повишава квалификацията си в гр. Есен, Германия. В 1894 г. вече е капитан, а след 5 години е изпратен на обучение в стрелковата артилерийска школа в Царское село край Санкт Петербург, Русия. Включен е в специална комисия за избор на скорострелни оръдия за българската артилерия, която през 1904 г. посещава Германия и Франция и там прави сравнителни изпитания. След две години става подполковник. Тогава е назначен за зам.-началник на откритата артилерийска школа в София. Занимава се с организаторска, ръководна и педагогическа дейност. Произведен е в чин полковник.
През 1912 г. се задава Балканската война. В България е обявена обща мобилизация. Войната е посрещната с желание и ентусиазъм от българите. Владимир Вазов записва в дневника си:
"Ние сме се готвили отдавна за тази война, сега трябва да покажем какво знаем и какво можем".
Той е командир на 4-ти скорострелен артилерийски полк в 1-ва пехотна софийска дивизия и участва в най-важните сражения на Македонския фронт. В Междусъюзническата война полковник Вазов отново е на фронта.
Владимир Вазов обаче жъне най-големите си успехи в пламъците на Първата световна война (1915-1918). Той не одобрява включването на България във войната на страната на Централните сили, но остава на поста си. В началото е назначен за командир на артилерийската бригада на Пета дунавска дивизия и взема участие в битките при Завоя на Черна. След като българското настъпление през 1915 г. е спряно на сръбско-гръцката граница по заповед на германското командване, българската войска минава в отбрана.
През август 1916 г. три френски дивизии и една английска предприемат настъпление срещу Дойранската позиция, отбранявана от Втора българска тракийска дивизия. Настъплението започва на 9 август. Последват още 4 атаки, които успешно са отблъснати от Втора дивизия, подпомогната от Девета плевенска дивизия. Съглашенските войски отстъпват със значителни загуби.
Сраженията се възобновяват през 1917 г. Втора дивизия е заменена от Девета плевенска дивизия. На 1 март полковник Владимир Вазов е назначен за командир на Девета плевенска пехотна дивизия, дотогава командвана от генерал-майор Стефан Нерезов. Тя заема фронтовата линия от р. Вардар на изток до Дойранското езеро. Тук полковник Вазов записва една от най-блестящите страници в българската военна история.
Благодарение на обширните си познания по фортификация, както и под влиянието на брат си генерал Георги Вазов, той отдава изключително значение в укрепването на позицията с огневи точки и инженерни заграждения.
На 22 април Антантата провежда артилерийска подготовка, изстрелва 100 000 снаряда и минава в атака. Генерал Вазов отвръща с контраатака. Дал многобройни жертви, противникът е прогонен. През май отново атакува, но понася тежки загуби и се оттегля на изходни позиции. Само през септември 1917 г. англичаните дават над 10 хил. убити. За проявени големи командно-организационни качества в боевете, полковник Владимир Вазов е произведен в чин генерал-майор.
Най-силни и яростни са събитията през 1918 г. Генерал Вазов използва затишието на фронта през лятото на 1918 г. и доразвива Дойранския фронт във фортификационно отношение. Това е изключително важно, защото пробиването му открива за противника най-прекия път към долината на р. Вардар и към Солун.
Под негово ръководство са изградени 4 паралелни позиции в дълбочина, инженерно оборудвани с железобетонни бункери. Вазов хвърля близо 30 хил. бойци и офицери в невиждан труд. Подготвени са под земята бетонни и скални укрепления, които на места достигат до 17 м дълбочина, за да приберат всеки боец в случай на артилерийски обстрел!
Войниците недоволстват, ругаят, докато всекидневно копаят. Но след няколко дни разбират колко прав е бил новият командир на дивизията. И ще избързам да кажа - след войната ген. Владимир Вазов често получава баници от Плевенско, Ловешко, Троянско и Свищовско. Изпращат ги жените на неговите войници в знак на благодарност, че е опазил мъжете им. Те пък, неговите бивши войници, му изпращат колети с ракия и мезета, че са се завърнали живи и здрави.
Под командването на генерал Джордж Милн през септември 1918 г. срещу дивизията на генерал Вазов са разположени 3 английски и 2 френски дивизии, 1 гръцка тежка артилерийска бригада и 1 гръцки конен полк. Съотношението е неколкократно по-голямо в полза на противника. Английският генерал Милн е решен на всяка цена да смаже българите и да напредне към Солун. Тогава генерал Вазов произнася слово пред подчинените му български офицери и войници, което завършва с думите:
"Трябва да победим или да умрем - друг избор няма!"
На 16 септември генерал Вазов лично обхожда позицията и дава последни наставления преди епичната битка. Същия ден противникът започва артилерийска подготовка. Боевете, които се водят на 16,17 и 18 септември 1918 г., са известни в българската военна история като "Дойранската епопея".
Само за три дни противникът изстрелва 350 000 снаряда, като част от тях са с бойни отровни вещества. Благодарение на блестящата подготовка жертвите от българска страна са... 9 души!
Отговорът на Плевенската дивизия е унищожителен. В спомените си генерал Милн пише:
"Два часа след началото на атаката две от дивизиите ми бяха изтребени!"
Следват няколко атаки, но българите не помръдват. На 19 септември английските тръбачи свирят отбой. Загубите на англичаните и гърците са огромни. В дневника си генерал Вазов пише:
"Цели камари от хиляди трупове задръстиха скатовете".
Тактическият и инженерен гений на генерал Владимир Вазов и саможертвата на неговите подчинени извоюват една от най-славните победи на България. Разгромил противника, генерал Вазов иска разрешение от Генералния щаб в София да настъпи към Солун. Но отговорът е друг.
Същия ден става пробивът на Македонския фронт при Добро поле и започва пътя към Втората национална катастрофа. Наредено му е да оттегли дивизията. Непобедената дивизия на генерал Вазов е принудена да изостави непревзетата позиция.
По-късно Лойд Джордж, министър-председател на Обединеното кралство, ще запише:
"В никоя война англичаните не са давали наведнъж толкова много жертви, както при Дойран!"
Тактиката и стратегията, които прилага генерал Вазов при Дойранската епопея, са високо оценени и изучавани в много военни академии по света. За генерал Владимир Вазов председателят на Британския легион майор Голтей казва:
"Той е един от малцината чужди генерали, чието име фигурира в официалната ни история!"
С чин генерал-лейтенант през 1920 г. Владимир Вазов преминава в запаса и става председател на Съюза на запасните офицери. От 1926 г. е избран за кмет на София и със същото родолюбие превръща столицата в модерен град.
През 1936 г. организацията "Британски легион" провежда тържества в чест на победата на съглашенските войски през Първата световна война. Единствен поканен от противниковата страна (Тройният съюз) е българският генерал от запаса Владимир Вазов. Посрещнат е на гара Виктория в Лондон от кмета на столицата. Настанен е в замъка на лорд Харболи, където е отсядал Наполеон. На парада участвали 3000 запасни воини и 200 знамена. При появата на нашата делегация фелдмаршал лорд Милн командва:
"Свалете знамената! Минава генерал Вазов - победителят при Дойран!" Гласувай:
6
21. debeloto - Блестящ!!!
27.07 06:46
Блестящ!!!
цитирай
2. olivie - с претенции за изчерпателност
27.07 08:46
Защо сте спестили гръцката дивизия, която са изгорили в стърнищата? Общият брой на нападащите е 8 дивизии. От там всички военни планове вече предвиждат за атака 8:1 съотношение в полза на атакуващите. Това е границата на успеха без странично-допълващи фактори - само жива сила. Липсват и данни за използваните немски огнехвъргачки от нашите сили. Така се изкривява история. Накрая ще излезе, че атакуващите сами са се отказали. Аман от слагачи.
цитирай
3. germantiger - ...
27.07 09:01
През 1936 г. организацията "Британски легион" провежда тържества в чест на победата на съглашенските войски през Първата световна война. Единствен поканен от противниковата страна (Тройният съюз) е българският генерал от запаса Владимир Вазов. Посрещнат е на гара Виктория в Лондон от кмета на столицата. Настанен е в замъка на лорд Харболи, където е отсядал Наполеон. На парада участвали 3000 запасни воини и 200 знамена. При появата на нашата делегация фелдмаршал лорд Милн командва:
"Свалете знамената! Минава генерал Вазов - победителят при Дойран!"

......

Българите НЕ са способни на подобен достоен жест, още по-малко комунистите - руски и български!

Това може да го стори англичанин, може да го направи германец погребвал съветски генерали с почести още 1941 г., но червен руснак и български комплексар - НЕ !

Нещо повече - когато Черняховски умира в Изтона Прусия/Ост Пройссен в края на войната - червеноармейци махат клонките от гроба му, зщаото наричат дърветата германски - щом и клоните станаха германски, руски, марсиански... ?!

ПС
ТА ДА ПОВТОРЯ - НАПРАВЕНОТО ОТ АНГЛИЧАНИТЕ Е НЕВЪОБРАЗИМО ДА СЕ НАПРАВИ ОТ БГ КОМПЛЕКСАРИ И СЛАВЯНСКА ИЗМЕТ.
цитирай
4. get - - Да припомня на ДРУГАРКАТА &quo...
27.07 14:14
- Да припомня на ДРУГАРКАТА "ДУМА" или блогъра с име "1997" - КАКВА Е СЪДБАТА НА героят от Дойран и неговите наследници след СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА "РЕВОЛЮЦИЯ" от ДЕВЕТИ СЕМПТИМВРИ?

Генерал Владимир Вазов има трима синове офицери.
Първите двама са кръстени на братята му - Георги (химик).
След "девети" КРЪСТЕНИЯТ НА ЧИЧО СИ ГЕОРГИ, е изпратен от комунистическата власт в концлагера на мина “Бобов дол”, откъдето щастието да се върне жив, но с разсипано здраве, поради редовните побои, с избити зъби.
Вторият е кръстен на чичо си, Иван (адвокат), който е изселен заедно с цялото си семейство и възрастната си майка Мария Горанова - след "Девети Септември", като неблагонажден на "народната" власт.
Третият син на героя от Дойран носи неговото име Владимир. Той продължава офицерското поприще на баща си. Завършва 58-и випуск на Военното училище, кавалер е на орден “За храброст” от боя за Страцин в Македония.
През октомври 1944 г.. Осъден е от Народния съд на 10 години строг тъмничен затвор.
- Самият герой се изселва от София(на която е бил кмет) в гр.Тетевен, за да избегне РЕПРЕСИИТЕ НА НОВИТЕ ВЛАСТИМАЩИ! През 1945 г. почива. По-късно гробището е унищожено поради строеж на почивна станция ... а родолюбиви българи, НЕ КОМУНИСТИ - успяват да извадят костите от безименния му гроб ... които по-късно се препогребани от негови близки в София.

- С какви очи ... и липса на капка свян и морал - пишете вие ХИМНОНОСЕЦО НА "СВЕТЛОТО КОМУНИСТИЧЕСКО БЪДЕЩЕ" - ЗА ТЕЗИ - КОИТО, бяха готови и умираха ЗА БЪЛГАРИЯ ... и на които пречупихте животи и съдби - изпълнявайки заръките на ИНТЕРНАЦИОНАЛА и ЛЮБИМИЯТ ви СССР?
цитирай
5. born - Гет,
27.07 15:48
Разбрахме, че изповядвате заръките за "краставицата" на Мирче Кришан.
/нерде ген. Владимир Вазов, нерде "...заръките на ИНТЕРНАЦИОНАЛА и ЛЮБИМИЯТ ви СССР.../
Лекувайте се, драги. Както казват живущите сега по тези паметни места :"Со кротце и со благо- иначе ще е и со малце кютек."
цитирай
6. get - - Виждам ... страдащите от червената зараза ... ?
27.07 17:58
... започват да показват - признаци, същата да преминава и в КАФЯВА ТАКАВА?

born написа:
Разбрахме, че изповядвате заръките за "краставицата" на Мирче Кришан.
/нерде ген. Владимир Вазов, нерде "...заръките на ИНТЕРНАЦИОНАЛА и ЛЮБИМИЯТ ви СССР.../
Лекувайте се, драги. Както казват живущите сега по тези паметни места :"Со кротце и со благо- иначе ще е и со малце кютек."


- На ПОСЛЕДОВАТЕЛИТЕ - НА ЕДНА ОТ ТОТАТИЛАТАРНО-ПОЛИТИЧЕСКИТЕ отрочета-ДОКТРИНИ(рожби на марксизма) - КОМУНИЗМА, предвид идеологическата им сенилност - не смятам поради безсмислието, да обръщам внимание!

- а към вас 1997 - следващ рецептите на В. Жаблянов по статията му "Съвременната битка е битка за историята" - не си мислете ЧЕ С ЛЪЖИ ИСТОРИЯ СЕ ПИШЕ ... не, тя се пише СЪС СЪДБИ НА ХОРА - КАТО ТЕЗИ, ОТ РОДА ВАЗОВИ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 1297842
Постинги: 2980
Коментари: 1405
Гласове: 778
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31