Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2017 21:57 - БСП разкри грандиозен гаф на ГЕРБ с пенсиите.НОИ и министър Бисер Петков крият 4 месеца, че са ощетили хиляди възрастни с по-ниски индексации
Автор: 1997 Категория: Други   
Прочетен: Коментари: Гласове:
0Дума 13. Октомври 2017 , брой: 201 
Огромен гаф на управляващата коалиция разтресе държавата. На фона на хвалбите за скока на минималните пенсии се оказа, че ГЕРБ са ощетили финансово хиляди възрастни хора, които от 1 юли трябваше да получат полагащата им се годишна индексация от 2,4%. Първоначално социалният министър и дългогодишен директор на НОИ Бисер Петков призна, че при преизчисляването е допусната грешка и много пенсионери са получили по-малка индексация. Ден по-късно той уточни, че ощетените пенсионери са 4900, а жалбите били едва 180. Грешка нямало.
От думите на министъра стана ясно, че гафът е лъснал още преди 4 месеца, но мерки не са взети. Петков си призна, едва след като бе попитан на парламентарния блицконтрол в сряда от депутата от БСП Милко Недялков. Социалистът сигнализира в социалната комисия на НС, че пенсионери от неговия Ловешки регион, са се оплакали, че са получили по-ниско увеличение от дължимите им по закон 2,4%. Петков призна, че още през лятото е разбрал неофициално от НОИ за проблема, бил крайно изненадан. Той добави, че НОИ е залят от жалби от ощетени пенсионери от цялата страна.
"Тези хора трябваше да бъдат предупредени. Тези близо 5000 пенсионери са специалисти, които също са с ниски пенсии от 230-260 лв., са двойно ощетени - първо бяха лишени от увеличение, и второ - от годишната индексация от 2,4%. Сега техните пенсии несправедливо са приравнени с тези на най-бедните пенсионери. Така социална политика не се прави", коментира Недялков за ДУМА.
Вчера министърът даде пресконференция, на която се отметна, че е допусната грешка. Според него НОИ е приложил точно действащия закон за пенсиите. "Има малко на брой хора, при които пенсиите нямат реално увеличение. Това се отнася до тези, които през 2006 г. са получили повторно увеличение на пенсиите. Тогава е дадено допълнително увеличение на най-ниските пенсии, които същевременно са ограничени по размер и това се отнася до 4900 пенсионери", опита да се измъкне министърът.
"Историята на пенсиите е доста сложна, неразбирателства се получават при преизчисляването. От 2017 г. има нов механизъм за преизчисляване и индексиране на пенсиите, който замести прилаганото дълги години т.нар. швейцарско правило. Новото е, че старият размер на пенсията не се увеличава пряко със съответния процент, получен по швейцарското правило", обясни министърът ситуацията. Според Петков ощетените близо 5000 души "по някакъв начин са били облагодетелствани с увеличени пенсии и тъй като действащият закон е приложен правилно, нямаме основание да ревизираме цифрите и да им доплащаме допълнително пари". От следващата година размерът на пенсиите щял да нараства съобразно нарастването на тежестта на осигурителния стаж. Ако процентът, който се получава по швейцарското правило на очакваните данни за 2017 г., е 3,8% - с толкова ще се увеличат пенсиите на всички пенсионери, увери Петков.

Милко Недялков:
Потъпкаха достойнството на 5000 пенсионирани специалисти

Записа Ростислава Иванова

Бисер Петков заяви, че това не е гаф. Аз обаче смятам, че е грешка и че изобщо не са знаели за нея. Ако беше обратното, управляващите нямаше да бъдат толкова учудени при моето питане в комисията. Довчера министърът изобщо нямаше отговор и не знаеше колко души са ощетени и трябваше да свика целия си екип, за да започнат да се оправдават. Правителството предварително трябваше да проучи кои хора няма да бъдат индексирани с тези 2,4% и да ги предупреди. Имам случай на инженер от Ловеч, пенсиониран през 2006 г. със 153 лв., колкото е бил таванът. За тези 3 лв., които тогава е получил в повече като увеличение на пенсията, сега министърът казва, че е несправедливо хора като него да получат индексация от 2,4%. Такива случаи постъпиха от много места от хора, чиито тавани на пенсиите отпреди 11 години са били с по 3 лв. по-високи и затова сега не им се полага увеличение. Тази година министърът заяви, че тези хора няма да получат обезщетение. От следващата година това трябва да се коригира, защото те имат достойнство. Грешката е в методиката, която ощетява голяма група специалисти с пенсии между 240 и 260 лв. Те не заслужиха драстичното увеличение, дадено на най-бедните пенсионери, а бяха отрязани и от малкото. Това не е държавническо поведение.

 Гласувай:Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 1146241
Постинги: 2864
Коментари: 1327
Гласове: 745
Календар
«  Юли, 2018  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031