Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2018 20:21 - Българските емигранти губят пари от невъзстановен данък.Сънародниците ни се страхуват най-много от загубата на социални гаранции
Автор: 1997 Категория: Бизнес   
Прочетен: 121 Коментари: 0 Гласове:
1Дума 4. Октомври 2018 , брой: 192 
Българските емигранти губят значителни суми. Това показват последните анализи на българското представителство на компанията за данъчна администрация RT Tax, цитирани от investor.bg. Някои от емигрантите все още са уплашени от официалния процес на подаване на данъчна декларация и възстановяване на Данък общ доход от чужбина.
Сред сънародниците ни има множество заблуди и неясноти по отношение на процедурата - след възстановяването на данъците да нямат правото на иск за пенсия от чуждата страна, ще се загубят социалните гаранции и бъдещата възможност за намиране на работа в чужбина. Същевременно поради липса на осведоменост завръщащите се от чужбина българи губят пари, които законно им принадлежат.
Емигрантите, които се завръщат от чужбина, се страхуват най-много от загубата на социални гаранции. Милена Мандаджиева, управител на българското представителство на компанията, припомня, че социалните осигуровки, подаването на данъчни декларации и възстановяването на данъци не са взаимосвързани, тъй като само данъците върху дохода се възстановяват, докато данъците върху социалната сигурност остават неприкосновени. Възстановяването на част или на целия Данък общ доход няма да доведе до заплаха за пенсията, трудовия стаж или възможността за работа в чужбина в бъдеще.
Експертът допълва, че върналите се емигранти понякога избягват да подават данъчни декларации до чужди държави, като се опасяват, че ще трябва да плащат данъци на България. Това не може да стане, защото България е подписала международното споразумение за двойно данъчно облагане с чужди държави, което възпрепятства налагането на двойно плащане на данъци върху един и същ доход в страната и чужбина. "Това означава, че когато сте платили данък върху доходите си в чужбина, можете напълно легално да си го възстановите частично или цялостно, без да рискувате отново да плащате данъци в България. Това е гарантирано от международните официални документи", казва специалистът.
Попълването на данъчната декларация е важно не само заради възможността за възстановяване на Данък общ доход. В повечето случаи този процес е задължителен и ако не попълните данъчната декларация, може да бъдете санкционирани. Това важи особено за самоосигуряващите се във Великобритания, които без изключение трябва да подават данъчни декларации на годишна база. "Имало е случаи, в които хора, натрупали дългове за хиляди, се свързват с нас. Затова препоръчваме да подавате данъчни декларации за всяка фискална година. Въпреки това, дори ако сте натрупали дълг, е възможно да го намалите или елиминирате напълно - всеки случай е индивидуален", казва Мандаджиева. Според данните на компанията при българите, които редовно попълват данъчните си декларации, средната възвръщаема стойност на данъци от чужбина е около 804 евро.

 Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 1605924
Постинги: 3034
Коментари: 1599
Гласове: 826
Календар
«  Ноември, 2019  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930