Постинг
10.11.2015 18:44 -
Земеделци искат фермерски пазари в София
Земеделци искат да правят фермерски пазари
Дума 11. Ноември 2015 , брой: 260
Земеделски производители искат да предлагат продукцията си директно на потребителите на централни столични улици, които да бъдат затваряни специално в определени дни заради такива фермерски пазари. Това стана ясно на форум за бъдещето на директните доставки.
На дискусията представители на търговските дружества, които стопанисват общинските пазари в София, одобриха идеята и предложиха това да се случи с улица „Московска“, на която се намира сградата на кметството.
Производителите на мляко, сирене, мед и биопродукти държат такъв пазар да бъде организиран преди Коледа, когато хората пазаруват повече за предстоящите празници.
На фермерските пазари трябва да се продават продукти от български ферми, които пък да са регистрирани и да са в района на пазара. Всичко това трябва да е проверимо, заяви управителят на фондация „Биоселена“ Стоилко Апостолов.
Той допълни, че на фермерските пазари трябва да се допускат само регистрирани производители, а не търговци. В най-добрия случай продавач е самият фермер.
Николай Генов, координатор на „Хранкооп“ – организатори на фермерски пазари в големите градове в страната, обясни на какви критерии трябва да отговарят фермерите, за да участват в пазарите. Всички участници се събират на ежемесечни срещи и се работи заедно с общината. За да се присъединят земеделците към пазара, кандидатстват за участие с формуляри и гарантират, че храната се отглежда без химикали. Контролен съвет от земеделци одобрява всеки кандидат. От „Хранкооп“ държат да имат 60% плодове и зеленчуци, до 25% преработени продукти – например билки и сушени плодове, останалото да са млечни продукти и готови храни. Кухните спазват правилото да готвят продукти, закупени от земеделците от фермерския пазар.
Дума 11. Ноември 2015 , брой: 260
Земеделски производители искат да предлагат продукцията си директно на потребителите на централни столични улици, които да бъдат затваряни специално в определени дни заради такива фермерски пазари. Това стана ясно на форум за бъдещето на директните доставки.
На дискусията представители на търговските дружества, които стопанисват общинските пазари в София, одобриха идеята и предложиха това да се случи с улица „Московска“, на която се намира сградата на кметството.
Производителите на мляко, сирене, мед и биопродукти държат такъв пазар да бъде организиран преди Коледа, когато хората пазаруват повече за предстоящите празници.
На фермерските пазари трябва да се продават продукти от български ферми, които пък да са регистрирани и да са в района на пазара. Всичко това трябва да е проверимо, заяви управителят на фондация „Биоселена“ Стоилко Апостолов.
Той допълни, че на фермерските пазари трябва да се допускат само регистрирани производители, а не търговци. В най-добрия случай продавач е самият фермер.
Николай Генов, координатор на „Хранкооп“ – организатори на фермерски пазари в големите градове в страната, обясни на какви критерии трябва да отговарят фермерите, за да участват в пазарите. Всички участници се събират на ежемесечни срещи и се работи заедно с общината. За да се присъединят земеделците към пазара, кандидатстват за участие с формуляри и гарантират, че храната се отглежда без химикали. Контролен съвет от земеделци одобрява всеки кандидат. От „Хранкооп“ държат да имат 60% плодове и зеленчуци, до 25% преработени продукти – например билки и сушени плодове, останалото да са млечни продукти и готови храни. Кухните спазват правилото да готвят продукти, закупени от земеделците от фермерския пазар.
Няма коментари